Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Το 1981, με επιστολή προς τον Δήμαρχο Λάρισας Αριστείδη Λαμπρούλη, ο Γεώργιος και η Καίτη Κατσίγρα αποφάσισαν να δωρίσουν στον Δήμο Λάρισας την πολύτιμη συλλογή 781 έργων ζωγραφικής, χαρακτικών και σχεδίων, με τον όρο να δημιουργηθεί κτίριο και νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα».

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής της το 1983 ως σήμερα, ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης, έχει συμβάλλει πολύπλευρα στην εδραίωση των εικαστικών τεχνών στη Λάρισα, την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας και πανελλαδικά.

Το Νοέμβριο του 2003 λειτούργησε στο νέο ιδιόκτητο κτήριο και εκτέθηκε για πρώτη φορά μέρος της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα σε μόνιμη έκθεση με 150 έργα του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν.

Στις 31 Μαρτίου του 2019 εγκαινιάστηκε η επανασχεδιασμένη έκθεση της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα  με τίτλο “ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ//RE-CONNECT” , με νέα μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη. Την επανασχεδιασμένη έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός της τέχνης Συραγώ Τσιάρα και παρουσιάζονται 180 έργα της Συλλογής καθώς και τα έπιπλα Σλήμαν. Για την έκθεση εκδόθηκε δίγλωσσος κατάλογος.

Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους-αίθουσα “Ειρήνη Κατσίγρα”, διοργανώνονται σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και άλλες σε συνεργασία με Πινακοθήκες, Μουσεία, Φορείς.

Στο αίθριο του 1ου ορόφου διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής.