«Νιώθω μεγάλο το βάρος και την ευθύνη, ως Πρόεδρος, απέναντι στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, απέναντι σε τούτον τον πολύβουο οργανισμό παραγωγής Πολιτισμού, σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό στη Λάρισα, στη Θεσσαλία, αλλά και πανελλαδικά. Η νέα δημαρχιακή θητεία είναι μια ευκαιρία για να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο, να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι προκλήσεις και οι αναγκαιότητες της καινούριας εποχής», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι στην Πινακοθήκη, ο κ.Μαμάκος τονίζει τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει η Δημοτική Πινακοθήκη, με διαρκή εξέλιξη και τεράστια προσφορά στην εικαστική αισθητική παιδεία όλων των Λαρισαίων, και όχι μόνον.

«Είναι ένας πολύβουος οργανισμός παραγωγής πολιτισμού, με πολλαπλό ρόλο ευαισθητοποίησης, προσφοράς γνώσης, καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης και κυρίως δυνατότητας επαφής με καλλιτεχνικά ρεύματα σε δύσκολες εποχές. Είναι ένα πραγματικό διαμάντι για την πόλη και τον Δήμο μας, στην αξία του οποίου όλοι μας οφείλουμε να σταθούμε με σοβαρότητα, ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης.

Η ίδια η Τέχνη που αποδεικνύει ότι αντέχει και δημιουργεί στο διάβα των αιώνων, στέλνει στους ανθρώπους το μήνυμα ότι γράφει την ιστορία με έργα. Έτσι αντιλαμβάνομαι την σπουδαία αξία αυτής της προσπάθειας και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω ότι μπορώ, από τη θέση του Δημάρχου Λαρισαίων και του Προέδρου της Πινακοθήκης για να ενισχύσω το έργο μας», επισημαίνει.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων έκανε ειδική αναφορά στην αντιπρόεδρο, Κατερίνα Κόσσυβα. «Έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», επισήμανε ο κ.Μαμάκος.

Εξωστρέφεια, διασύνδεση, οραματισμός

Τους στόχους της νέας διοίκησης, σε οργανωτικό, αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο θέτει, με τη σειρά της η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, κ.Αικατερίνη Κόσσυβα. Πρωταρχικοί στόχοι είναι η διαφύλαξη, η συντήρηση, η διαχείριση, η μελέτη, η έκθεση και ο εμπλουτισμός των συλλογών, καθώς και η εύρυθμη καθημερινή λειτουργία και η εσωτερική οργάνωση της Πινακοθήκης, με τις βελτιώσεις που απαιτούνται. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, σημείο αναφοράς αναμένεται να αποτελέσει η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων που απασχολούν τη σύγχρονη πραγματικότητα, πάντα σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Επιτροπή του φορέα, η διατομεακότητα, η εκπαίδευση και αισθητική καλλιέργεια του κοινού, η προσέλκυση νέων κατηγοριών κοινού, η προώθηση της έρευνας με τη συγκριτική μελέτη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ιστορίας, ο εμπλουτισμός των εκθέσεων, καθώς και η ενίσχυση της διασύνδεσης της Πινακοθήκης με τους καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς φορείς, η υποστήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ο εμπλουτισμός τους, αλλά και η υποστήριξη του σημαντικού έργου των Εργαστηρίων της Πινακοθήκης και η διεύρυνσή τους. Κομβικό σημείο αποτελεί ο στόχος για τη διατύπωση ενός οράματος για την πόλη, μέσα από τη συμβολή των εικαστικών έργων.

Η σύνθεση

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠ «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα», μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Ιανουαρίου 2024 έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων

Αντιπρόεδρος: Αικατερίνη Κόσσυβα

Τακτικά μέλη: Άννυ Αρχιμανδρίτου, Βικτωρία Λύτρα, Νίκος Καραμούζας, Βασιλική Κοσμάνου, Ανδρονίκη Χατζηαβραάμ, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Κωνσταντίνος Κόκκινος, Άννυ Περίφανου-Ψάρρα και Μιχαήλ Αναστασίου.

Αναπληρωματικά μέλη: Ηρακλής Γερογιώκας, Δημήτρης Γκουγκουλής, Αντιγόνη Καρύτσα, Ιωάννης Γρίβας, Φανή Νούλα, Αλέξανδρος Τσάτσος, Χρήστος Αγγελούλης, Θεόδωρος Κακαρδάκος, Ιφιγένεια Σδούκου και Ιωάννα Καραβάνα.