Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διοργανώνει ανοιχτό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι…!» το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 6:30 μ.μ. και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 12:00 μ. για παιδιά 6-12 ετών στο πλαίσιο της Εμποροπανήγυρης Λάρισας.

Το ξακουστό παζάρι της Λάρισας ήταν για πολλούς αιώνες ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά γεγονότα της Κεντρικής Ελλάδας. Δεν είναι μια απλή εμποροπανήγυρη, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής μας! Κάθε τέλος Σεπτέμβρη η καρδιά της πόλης χτυπά στο παζάρι στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης, όπου συρρέουν επισκέπτες από όλη τη Θεσσαλία.

Στη Πινακοθήκη της πόλης μας που εδράζεται κοντά στο χώρο του παζαριού διοργανώνεται εκπαιδευτική δράση που θα δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν εμβληματικά έργα της Συλλογής Κατσίγρα σχετικά με το παζάρι της Λάρισας και τους δημιουργούς τους, καθώς και να συλλέξουν πληροφορίες για την ιστορική εμποροπανήγυρη της πόλης μας. Πραμάτειες και εμπορεύματα, ζώα, τρόφιμα και αντικείμενα, κουβαλητές, παζαριώτες και αγρότες, αγοραπωλησίες και καθημερινές πρακτικές από το βάθος της ιστορίας αναβιώνουν μέσα από έργα τέχνης και φωτογραφικό υλικό του αρχείου Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας και του αρχείου Σαΐτη σε ειδική προβολή στο “dark room” της Μόνιμης Συλλογής! Τα παιδιά θα «ανακαλύψουν» μόνα τους τα έργα της Συλλογής και, στο τέλος, θα δημιουργήσουν το δικό τους ξεχωριστό «Πανηγύρι».

Οι συνοδοί των συμμετεχόντων παιδιών κατά τη διάρκεια της δράσης θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εκθέσεις και να επισκεφτούν το καφέ του μουσείου.