10 Μουσεία, 4 πόλεις της Ελλάδας, 1 κοινό όραμα: Η Τέχνη και οι συλλογές των μουσείων να γίνουν περισσότερο συμπεριληπτικές σε άτομα με αναπηρία.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, μαζί με άλλα 9 μουσεία της Ελλάδας, γίνεται “σημείο συνάντησης”, συμπερίληψης και συν-δημιουργίας στο πλαίσιο του πρότζεκτ Σημεία Συνάντησης της Off Stream.

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 18:00-19:30 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και η Off Stream σας προσκαλούν να συναντηθούμε γύρω από ένα επιλεγμένο έργο τέχνης της μόνιμης συλλογής της, για να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του, να γνωρίσουμε την ιστορία της/του δημιουργού του και μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, να συνθέτουμε συλλογικά την δημιουργική ακουστική περιγραφή του.

Η δράση κοινού, διάρκειας 75 λεπτών, είναι δωρεάν καιαπευθύνεται ισότιμα σε ενήλικα άτομα με και χωρίς αναπηρία, παρέχοντας ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και απτικά βοηθήματα για την προσέγγιση του έργου τέχνης. 

Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη Φόρμα. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι δημιουργικές ακουστικές περιγραφές που θα προκύψουν από τις δράσεις των Σημείων Συνάντησης, με την επιμέλεια της Off Stream και την συμβολή του καλλιτέχνη Hichem Merouche, θα αποτελέσουν τη βάση για μια συλλογή συμπεριληπτικών καρτ ποστάλ, η οποία θα διατίθεται μελλοντικά στα πωλητήρια των μουσείων που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

Οι συμπεριληπτικές καρτ ποστάλ πέρα από τη συνθήκη της ισότιμης πρόσβασης σε ένα εικαστικό «πανόραμα» με αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης από δέκα μουσεία της Ελλάδας, προσφέρουν στα συμμετέχοντα μουσεία τη δυνατότητα να επεκτείνουν την προσβασιμότητα των συλλογών τους.

Τα Σημεία Συνάντησης είναι ένα project της Off Stream που υλοποιείται σε συνεργασία με 10 μουσεία της Ελλάδας υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με την ευγενική χορηγία της Ophthalmica Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής.

Οι δράσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Πινακοθήκη ‘Κωνσταντίνος Ξενάκης’ και στο μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Συντελεστές “Σημεία Συνάντησης”:

Σχεδίαση, Οργάνωση και Υλοποίηση Project: Off Stream (Στέλα Αναστασάκη, Χριστίνα Βλάχου)

Συνεργαζόμενα Μουσεία: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, MOMus- Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη ‘Κωνσταντίνος Ξενάκης’, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Μουσείο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Υποστηρικτές: Υπουργείο Πολιτισμού, Πρόγραμμα “Σημεία Στήριξης” (Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Costas M. Lemos Foundation, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, Hellenic Initiative Canada,  Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου)

Χορηγός: Ophthalmica Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής

Εταίρος – Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Smiyl

Βίντεο ΕΝΓ: Smiyl

Οπτική Ταυτότητα: Δημήτρης Λελάκης, Μαρίζα Τσάκωνα

Σχεδίαση Συλλογής Καρτ Ποστάλ: Hichem Merouche

Μεταφράσεις στην αγγλική: Παρασκευή Κουτσαΐδη

Ηχογράφηση-Εκφώνηση: NRG Productions

Web development: Designerd

Γραφείο Τύπου: Δέσποινα Πολυχρονίδου

Περισσότερα για τα “Σημεία Συνάντησης” θα βρείτε εδώ.