Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, πραγματοποιήθηκε η 3η Ενημερωτική Συνάντηση για την Αναγνώριση και Πιστοποίηση των Ελληνικών Μουσείων με τίτλο «Συμπεριληπτικά, ελκυστικά και βιώσιμα μουσεία» την οποία οργάνωσε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ καθώς και εκπρόσωποι μουσείων από όλη την Ελλάδα, απονεμήθηκαν τα Σήματα Αναγνώρισης από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Η απονομή του σήματος «Αναγνωρισμένο και Πιστοποιημένο Μουσείο» απονέμεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της εφαρμογής μιας πολιτικής για τη μουσειακή διακυβέρνηση, στα μουσεία εκείνα που ανταποκρίνονται σε ποιοτικές προδιαγραφές και αποδεδειγμένα εφαρμόζουν καλές πρακτικές σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας τους. Τα Αναγνωρισμένα ή Πιστοποιημένα  Μουσεία εντάσσονται σε Μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού και αποκτούν προνόμια όπως η προτίμηση κατά την ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ή επιχορήγηση από τον Τακτικό προϋπολογισμό, παροχή τεχνογνωσίας  για όλες τις πτυχές λειτουργίας των μουσείων κ.α.

Εκ μέρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, τον τίτλο της πιστοποίησης παρέλαβε η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα με εξαιρετικά θετικά σχόλια σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο μουσείο που κατέθεσε τον πλήρη φάκελο και έλαβε την Πιστοποίηση. Προέτρεψε δε το μουσείο να παραμείνει ενεργό στην κατεύθυνση της συμπερίληψης και της βιωσιμότητας που είναι και το ζητούμενο της μουσειακής πολιτικής της χώρας μας.

Η αντιπρόεδρος κ. Άννυ Ψάρρα εμφανώς συγκινημένη, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με ανθρώπους του μουσειακού χώρου αναφέρθηκε στο ιστορικό της δωρεάς της συλλογής Κατσίγρα, στις κτιριακές υποδομές προσβασιμότητας, στο ποιοτικό έργο που παράγεται, στο πρόγραμμα συμπερίληψης για άτομα με οπτική αναπηρία που εφαρμόστηκε στη μόνιμη συλλογή καθώς και στα Εργαστήρια Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Πινακοθήκης που σήμερα φοιτούν πάνω από 400 μαθητές. Η κ. Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, οικοδέσποινα της εκδήλωσης και επιμελήτρια της επανέκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα με τίτλο «Επανασύνδεση: Ο τόπος, η ιστορία οι άνθρωποι στη συλλογή Κατσίγρα», αναφέρθηκε στη δυναμική του μουσείου στη σημαντικότητα της Αναγνώρισης και Πιστοποίησης αλλά και γενικότερα στην πολιτιστική προοπτική της πόλης αναφερόμενη κυρίως και στην ολοκλήρωση των εργασιών για το Αρχαίο Θέατρο.

Στο τέλος της εκδήλωσης ένθερμα σχόλια προς την κ. Άννυ Ψάρρα διατυπώθηκαν από την πρόεδρο του ICOM κ. Τέτη Χατζηνικολάου η οποία πρόσφατα είχε επισκεφτεί το Μουσείο Κατσίγρα.

Στην εκδήλωση της απονομής παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής κ. Άγγελος Αντωνόπουλος, η κ. Λουίζα Καραπιδάκη μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και η προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Κατσίγρα κ. Ιωάννα Δεληγιάννη.