Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Αυγούστου οργανώνοντας προγραμματισμένες ξεναγήσεις στην έκθεση «ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ/DAISIES» και διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας των εκθεσιακών της χώρων την Κυριακή 22 και την Τρίτη 24/8 έως τις 23:00.

Ξεναγήσεις την Τρίτη 24/08/2021

Την Τρίτη 24/08 θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση «ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ/DAISIES» από την επιμελήτρια κ. Αντιγόνη Καψάλη, στις 19:30 και στις 20:30. Για τις ξεναγήσεις, λόγω περιορισμένων θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2410 616266 καθημερινά (08.00 – 20.00), ενώ για την είσοδο στο Μουσείο θα πρέπει να φέρουν τα πιστοποιητικά που προβλέπονται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού». Η σύγχρονη εικαστική έκθεση δανείζεται τον τίτλο «Μαργαρίτες», από την ομώνυμη ανθογραφία της Θάλειας Φλωρά – Καραβία,-έργο της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα- και επαναπροσεγγίζει το έργο της, δημιουργώντας έναν οπτικό γραμματισμό, προσδίδοντας του, έτσι, μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση.

Συμμετέχουν οι: Μαριάννα Γκουντουβά, Ζωή Ζηπέλα, Ρούλα Καραφέρη, Λιάνα Κρανιώτου, Δήμητρα Οικονόμου, Μαρία Παναγιώτου, Αθανασία Παπατζέλου, Ελένη Σαρλή, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεϊτάνη, Βασιλική Σουλτούκη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα. Επιμέλεια έκθεσης: Αντιγόνη Καψάλη, Ιστορικός τέχνης/ Εικαστικός

Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να δούνε: –τη ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ. Ο Τόπος, η Ιστορία και οι Άνθρωποι τη Συλλογή Κατσίγρα»Η επανασχεδιασμένη έκθεση της Συλλογής-σύμφωνα με το επιμελητικό σκεπτικό της ιστορικού τέχνης κ. Συραγώς Τσιάρα- προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά Πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών.

τη ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΑΦΙΩΝ με τίτλο: «Η μνήμη της πόλης – Λάρισα – Κατοχή – Απελευθέρωση 1941-44»

την έκθεση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ. ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ» Η έκθεση καταγράφει την πορεία του Γιάννη Γαΐτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αντιπροσωπευτικά έργα του, που καθορίζουν την τέχνη του, χρονικά και αισθητικά: από τις πρώτες ζωγραφικές του συνθέσεις, με εμφανείς τις επιρροές από τον Pablo Picasso και την τέχνη των σουρεαλιστών έως τις αναζητήσεις του στους δρόμους της αφαίρεσης. Και από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και μας ζητάει να ταυτιστούμε. Επιμέλεια έκθεσης: Λορέττα Γαΐτη, Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος , Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης.

-την έκθεση «ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΙΙ»

Η ομαδική έκθεση με τίτλο «Υφαίνοντας το Μέλλον Μέρος ΙΙ», επικεντρώνεται στην γυναικεία φύση και δημιουργικότητα. Συμμετέχουν 29 γυναίκες καλλιτέχνιδες με διαφορετικά εκφραστικά μέσα: ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, video και performance, μετουσιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους όπως: το κέντημα, τον αργαλειό, το πλέξιμο και το ράψιμο, το μαλλί, τον καμβά, τα νήματα και τα υφάσματα, με έναν καινούργιο τρόπο και τα μεταλλάσσουν σε έργα σύγχρονης τέχνης, με αφετηρία την παράδοση, τα τοπικά ήθη και έθιμα.Συμμετέχουν οι: Αλκαλάη Άρτεμις, Αναστασέα Άντα, Βασιλείου Βίκυ, Γκέκα Πέννη, Δημητροπούλου Μάρθα, Ζέρβα Μπέτυ, Ζυγούρη Μαίρη, Κανακάκη Αικατερίνη, Κάσση Μαριγώ, Κοένιγκ Μαρία- Μαρίκα, Kraja Beskida,Κύρκου Ευδοκία, Κυρμακίδου Εύη, Λαγού Μαρία, Μιχαλακάκου Μάρω, Ευαγγελία Μπασδέκη, Μπέτσου Βίκη, Μύρκα Ιωάννα, Πέτροβα Μαργαρίτα, Πολίτη Σπυριδούλα, Ποταμιάνου Άρτεμις, Ριμπατσιού Κατερίνα, Σδούκου Ιφιγένεια, Σοφολόγη Φανή, Στοϊκού Ελευθερία, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Φουρίκη Έφη, Χανιώτη Δήμητρα, Χιώτη Θάλεια, Penelope’s Web. Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου, Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών της AICA Hellas.

-την έκθεση «Καλλιτεχνική Μαθητική Έκφραση με Ζωγραφική και Φωτογραφία» στο φουαγέ του αμφιθεάτρου.

Τέλος, το απόγευμα της Τρίτης 24/8 θα λειτουργεί το πωλητήριο του μουσείου αλλά και το καφέ όπου δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν την καλοκαιρινή βραδιά στο φιλόξενο αύλειο χώρο του μουσείου.Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη.