Το Σάββατο 18 Μαίου 2024, ημερομηνία η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το Άγνωστο Αριστούργημα; Η Δωρεά», με επιμέλεια του Προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, καθηγητή Μάνου Στεφανίδη. Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 60 έργα ιστορικής σημασίας από τις συλλογές του μουσείου, έργα από τα βραβευθέντα στην πρώτη Biennale Λάρισας καθώς επίσης και έργα από τη δωρεά συνολικά 22 έργων, ιδιωτών και καλλιτεχνών οι οποίοι τα πρόσφεραν με πρωτοβουλία της νέας Καλλιτεχνικής Επιτροπής και ιδιαίτερα του Προέδρου Μάνου Στεφανίδη, για να ενισχύσουν τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γεωργίου Ι. Κατσίγρα.

Σκοπός της έκθεσης είναι η συγκρότηση μιας αντιπροσωπευτικής ενότητας έργων που θα εικονογραφεί το πέρασμα από τον 20 αι. στον 21ο και από την παραδοσιακή τέχνη στην πρωτοπορία. Η ενότητα αυτή θα αποτελέσει μια καινούργια γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τους μη εκτεθειμένους θησαυρούς του Μουσείου. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα ευχαριστεί θερμά τους δωρητές που με προθυμία πρόσφεραν τα έργα και συγκεκριμένα: την κ. Ντόρα Κουκουλομμάτη για την προσφορά στην Πινακοθήκη Λάρισας δύο πινάκων του πατέρα της, αείμνηστου Σπύρου Κουκουλομμάτη (1917 – 1995) και τον κ. Ηλία Φαεινό για την αντίστοιχη προσφορά του πίνακα του πατέρα του, αείμνηστου Βαγγέλη Φαεινού (1918 – 1985), τον κ. Παντελή Τσάτση, διευθυντή της “Αρτ θεσσαλονίκη”, για την ευγενική προσφορά των έργων των: Δημήτρη Ντοκατζή (1958 – 2017), Θανάση Τότσικα, Μανώλη Πολυμέρη και Παντελή Τσάτση, τον καθηγητή Θόδωρο Παπαγιάννη για το χρησιδάνειο προς το μουσείο του επιβλητικού γλυπτού του, το Hellenic Diaspora Foundation της Πάτρας για την προσφορά του κεραμικού γλυπτού του Μεμά Καλογηράτου καθώς και τους παρακάτω διακεκριμένους δημιουργούς για την δωρεά τους: Ειρήνη Κανά, Θανάση Μακρή, Σάββα Πουρσανίδη , Κώστα Ντιό , Μαρία Κτιστοπούλου, Νεκτάριο Κοντοβράκη, Στάθη Βατανίδη , Χρήστο Αντωναρόπουλο, Γιάννη Ασημακόπουλο, Δημήτρη Σεβαστάκη, Κατερίνα Ριμπατσιού, Σωτήρη Αδριανό, Ανδρέα Δεβετζή, Μάνο Ιωαννίδη, Νίκο Κασσέρη και Κάλλη Καστώρη.

Η εκδήλωση που περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα έργα από τις αποθήκες του Μουσείου μας σε διάλογο με τα έργα της ανωτέρω δωρεάς, αφιερώνεται στην μνήμη του ζωγράφου και πρώην Προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Κυριάκου Κατζουράκη.

Πληροφορίες:

Διάρκεια Έκθεσης: 18/5-30/7/24

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: [email protected]

www.katsigrasmuseum.gr