Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος», εγκαινίασε έκθεση με επιλεγμένα αντίγραφα έργων της Συλλογής Κατσίγρα στο ιστορικό σχολείο της Ανατολής Αγιάς, την Κυριακή 13 Αυγούστου. Η έκθεση αποτελείται από 28 επιλεγμένα-εμβληματικά αντίγραφα έργων τα οποία αναπτύσσονται σε ενότητες με βάση το θέμα τους: πορτραίτα, ηθογραφίες, θαλασσογραφίες και τοπιογραφίες.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν εκ μέρους του Μουσείου Κατσίγρα η Αντιπρόεδρος κ. Άννυ Ψάρρα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ιφιγένεια Σδούκου και Ρούλα Σιλιντζή και εκ μέρους του Συλλόγου Ανατολιτών, ο Πρόεδρος Θεόδωρος Γαργαβάνης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η μεγάλη επισκεψιμότητα από κατοίκους της Ανατολής αλλά και επισκεπτών αυτής. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, μουσειολόγος MSc. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας έχοντας στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε όλους όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό χώρο του μουσείου να γνωρίσουν τα έργα της Συλλογής και παράλληλα να προκαλέσει το ενδιαφέρον για μία επίσκεψη στο χώρο του Μουσείου όπου φιλοξενούνται τα πρωτότυπα έργα.

Το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Ανατολής Αγιάς

Η έκθεση παρουσιάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο του χωριού, στο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο χτίστηκε το 1930 περίπου. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίστηκε και πυρπολήθηκε και αφού αργότερα αποκαταστάθηκε λειτούργησε ως σχολείο έως το 1987.

Από το 2016, στεγάζει  το Λαογραφικό Μουσείο Ανατολής, όπου εκτίθενται αντικείμενα που ανήκαν σε κατοίκους της κοινότητας Ανατολής, οι οποίοι τα έκαναν δωρεά, προκειμένου να δημιουργηθεί το μουσείο με σκοπό την διατήρηση της μνήμης, της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού. Στον ίδιο κτίριο πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις του Συλλόγου.

Η Συλλογή Κατσίγρα

Μία από τις σημαντικότερες συλλογές νεοελληνικής τέχνης-δωρεά του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα-που καλύπτει σχεδόν ένα αιώνα ιστορίας της τέχνης από τα μέσα του 19ου αι. έως τα μέσα του 20ου.

Ο Γεώργιος Κατσίγρας, φύση καλλιτεχνική, από πολύ νωρίς εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την τέχνη και άρχισε να συλλέγει έργα ζωγραφικής, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε εκείνα που απεικόνιζαν το ορεινό και το πεδινό ελληνικό τοπίο, κυρίως της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η συλλογή έργων που άρχισε σταδιακά να αυξάνεται αριθμητικά και να διαμορφώνεται, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως προέκταση της προσωπικότητας του Κατσίγρα, αφού σ’ αυτήν αντικατοπτρίζεται η θεώρησή του για τον κόσμο και η σχέση του μ’ αυτόν. Παράλληλα, είναι αντιπροσωπευτική της γενικότερης παιδείας, της διορατικότητας αλλά και των αισθητικών του προτιμήσεων και επιλογών του. Η συλλεκτική του δραστηριότητα αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο τα χρόνια 1950-65. Ζωγραφικές και χαρακτικές συνθέσεις, καθώς και σχέδια Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα αποτελούν τον πρωταρχικό άξονα των επιλογών του. Τα έργα τα αγοράζει από ατομικές εκθέσεις που επισκέπτεται στην Αθήνα, από τις Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις, καθώς και απευθείας από τους καλλιτέχνες εκείνους με τους οποίους συνδέεται προσωπικά και διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις μαζί τους όπως ο Δημήτρης Γαλάνης, ο Δημήτρης Γιολδάσης, ο Κωνσταντίνος Μαλέας, ο Αντώνης Κανάς και ο Α. Τάσσος. Για τη γενικότερη προσφορά του, ο Γεώργιος Κατσίγρας τιμήθηκε με πολλά βραβεία με σημαντικότερα το Βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών (1983) και το χρυσό μετάλλιο της πόλης από τον Δήμο Λαρισαίων (1984) κ.ά.

Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη δημιουργία του Συλλόγου Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος»

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Δεληγιάννη, Μουσειολόγος MSc

Διάρκεια έκθεσης: 13/8 έως 31/8/2023

Δημοτικό Σχολείο Ανατολής Αγιάς

Είσοδος δωρεάν