Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, 12.30

Παρουσίαση έργου:

«Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα»

 Συμπερίληψη στην εμπειρία της τέχνης

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου) σας προσκαλεί στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του έργου «Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα».

Στη συνέντευξη θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Απόστολος Καλογιάννης, η Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. κα Άννυ Ψάρρα, η Αν. Προϊσταμένη κα Ιωάννα Δεληγιάννη, οι επιστημονικά υπεύθυνες του έργου και συν-ιδρύτριες της Off Stream κα Στέλα Αναστασάκη και κα Χριστίνα Βλάχου και ο κ. Γιώργος Καρβελάς Προϊστάμενος Υπηρεσιών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης.

Μετά τη συνέντευξη τύπου θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση της εφαρμογής προσβασιμότητας στο χώρο του μουσείου.

Επιπλέον, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 η Off Stream σε συνεργασία με τη Φανή Τσικούρα θα πραγματοποιήσει δύο δράσεις κοινού που απευθύνονται σε άτομα και ή χωρίς οπτική αναπηρία, καθοδηγώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν επιλεγμένα έργα της συλλογής του μουσείου με άλλες αισθήσεις πέρα από την όραση, όπως η αφή και η ακοή. 

Σχετικά με το έργο:

Το έργο Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα αποσκοπεί στην ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του μουσείου ως ενεργού χώρου κοινωνικής επαφής, ισότιμης συμμετοχής και πρόσβασης και διευρύνει την εμπειρία της επαφής με την τέχνη και σε άτομα με οπτική αναπηρία. 

Έργα σημαντικών εκπροσώπων της νεότερης ελληνικής τέχνης, όπως του Αγήνωρα Αστεριάδη, του Κωνσταντίνου Μαλέα, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη και του Τάσσου, “επανασυστήνονται” στο κοινό μέσα από μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση, που εμπλουτίζει την μουσειακή εμπειρία όλων των ομάδων κοινού ανεξαιρέτως.

Όλα τα στάδια του έργου πραγματοποιήθηκαν με την πολύτιμη συμβουλευτική των εκπαιδευτριών κινητικότητας/προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης και της ομάδας προσβασιμότητας που αποτελείται από άτομα με οπτική αναπηρία εξειδικευμένα σε θέματα συμπερίληψης. Όλα τα μέλη της ομάδας ανεξαιρέτως προσέγγισαν τα έργα και το συνολικό εγχείρημα με τεράστιο ενδιαφέρον επιβεβαιώνοντας ότι η τέχνη μας αφορά και μας περικλείει όλους.

Το έργο υλοποιήθηκε από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με την Off Stream, υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Διαχείριση Έργου: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Σύλληψη-Σχεδίαση-Υλοποίηση: Off Stream, Στέλα Αναστασάκη & Χριστίνα Βλάχου

Συντονισμός Έργου: Ιωάννα Δεληγιάννη, MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων

Εκπαιδεύτριες Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης Α.μεΟ.Α ΚΕΑΤ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης): Λεία Αβραάμ, Φωτεινή Μπαξεβάνου

Ομάδα Προσβασιμότητας: Βασιλική Άγκο, Παρασκευή Κουτσαΐδη, Θανάσης Σιδέρης

Απτικός Χάρτης: Mind the Map

Ακουστική Ξενάγηση: Clio Muse Tours

Γραφιστική Σχεδίαση: Post- Spectacular Office

Περισσότερες πληροφορίες:

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα.

Λογότυπα Συνεργαζόμενων ΦορέωνTηλ. 2410623615
Email: [email protected]
www.katsigrasmuseum.gr