«Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα»

 Συμπερίληψη στην εμπειρία της τέχνης

Ξεναγήσεις Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ώρα 18.00

& Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ώρα 12.00

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου) σας προσκαλεί σε δύο δράσεις κοινού στο έργο «Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα»!

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ώρα 18.00 και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ώρα 12.00 η  Off Stream σε συνεργασία με τη Φανή Τσικούρα, εκπαιδευτικό με οπτική αναπηρία θα πραγματοποιήσουν δύο περιηγήσεις στα έργα της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας τα οποία εντάσσονται στο έργο  Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει έργα σημαντικών εκπροσώπων της νεότερης ελληνικής τέχνης με άλλες αισθήσεις πέρα από την όραση, όπως η αφή και η ακοή. Οι ξεναγήσεις απευθύνονται ισότιμα σε άτομα με και χωρίς οπτική αναπηρία. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και γίνεται κατόπιν κράτησης θέσης στο 2410 616266.

Λίγα λόγια για το έργο «Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα»:

Το έργο Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα ενισχύει τον κοινωνικό ρόλο του μουσείου ως ενεργού χώρου κοινωνικής επαφής, ισότιμης συμμετοχής και πρόσβασης και διευρύνει την εμπειρία της επαφής με την τέχνη και σε άτομα με οπτική αναπηρία. 

Έργα της συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα, όπως του Αγήνωρα Αστεριάδη, του Κωνσταντίνου Μαλέα, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη και του Τάσσου, “επανασυστήνονται” στο κοινό μέσα από μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση, που εμπλουτίζει την μουσειακή εμπειρία όλων των ομάδων κοινού ανεξαιρέτως.

Όλα τα στάδια του έργου πραγματοποιήθηκαν από την Off Stream με την πολύτιμη συμβουλευτική των εκπαιδευτριών κινητικότητας/προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης και της ομάδας προσβασιμότητας που αποτελείται από άτομα με οπτική αναπηρία εξειδικευμένα σε θέματα συμπερίληψης. Όλα τα μέλη της ομάδας ανεξαιρέτως προσέγγισαν τα έργα και το συνολικό εγχείρημα με τεράστιο ενδιαφέρον επιβεβαιώνοντας ότι η τέχνη μας αφορά και μας περικλείει όλους.

Το έργο υλοποιήθηκε από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με την Off Stream, υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Διαχείριση Έργου: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Σύλληψη-Σχεδίαση-Υλοποίηση: Off Stream, Στέλα Αναστασάκη & Χριστίνα Βλάχου

Συντονισμός Έργου: Ιωάννα Δεληγιάννη, MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων

Εκπαιδεύτριες Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης Α.μεΟ.Α ΚΕΑΤ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης): Λεία Αβραάμ, Φωτεινή Μπαξεβάνου

Ομάδα Προσβασιμότητας: Βασιλική Άγκο, Παρασκευή Κουτσαΐδη, Θανάσης Σιδέρης

Απτικός Χάρτης: Mind the Map

Ακουστική Ξενάγηση: Clio Muse Tours

Γραφιστική Σχεδίαση: Post- Spectacular Office

Πληροφορίες-Κρατήσεις Θέσεων:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα.

Λογότυπα Συνεργαζόμενων Φορέων Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Off Stream ΚΕΑΤ ΥΠΠΟΑTηλ. 2410 616266
Email: [email protected]
www.katsigrasmuseum.gr