Οργανωμένες ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν την 📅 Κυριακή 17 Οκτωβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας –Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στην έκθεση με τίτλο «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά» η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα. Τις ξεναγήσεις θα κάνει ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης κ. Γιάννης Μπόλης.

📌Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων έχει ως εξής:

➡Κυριακή 17 Οκτωβρίου πρωϊ στις ⏰ 12:30

➡Κυριακή απόγευμα (2 ξεναγήσεις ) στις ⏰ 19:00 και στις ⏰ 20:00

Για τις ξεναγήσεις, λόγω περιορισμένων θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο ☎ 2410 616266 καθημερινά (08.00 – 20.00), ενώ για την είσοδο στο Μουσείο θα πρέπει να φέρουν σχετικά πιστοποιητικά που προβλέπονται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης).

Η έκθεση καταγράφει την πορεία του Γιάννη Γαΐτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αντιπροσωπευτικά έργα του, που καθορίζουν την τέχνη του, χρονικά και αισθητικά: από τις πρώτες ζωγραφικές του συνθέσεις, με εμφανείς τις επιρροές από τον Pablo Picasso και την τέχνη των σουρεαλιστών έως τις αναζητήσεις του στους δρόμους της αφαίρεσης. Και από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και μας ζητάει να ταυτιστούμε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1983) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες. Τα ανθρωπάκια του, αποκορύφωση και αποκρυστάλλωση της διαδρομής του, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και εμβληματικές εικόνες ενός δημιουργού με αδιαπραγμάτευτη πολιτική-κοινωνική στάση και αδέσμευτο κριτικό πνεύμα. Ενός δημιουργού, ζωντανού και δυναμικού, τολμηρού και ανατρεπτικού, που ρίχνεται με πρωτόγνωρο πάθος και ενθουσιασμό στην περιπέτεια της ζωής και της τέχνης, ξεπερνώντας τις αντιφάσεις και τις αντιξοότητες της εποχής του· ενός δημιουργού που καταγράφει τον κόσμο του, επιζητώντας και διερευνώντας νέους δρόμους με τους οποίους η τέχνη αντιμετωπίζει την καθημερινότητα· ενός δημιουργού του οποίου η παρουσία και η προσφορά του ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των εικαστικών του προτάσεων, με την τέχνη του να διατηρεί ατόφια την εκφραστική της αλήθεια, να μεγιστοποιεί τη δύναμή της και να συναντά το κοινό τού σήμερα.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά και διατίθεται στο πωλητήριο του μουσείου.

Επιμέλεια έκθεσης: Λορέττα Γαΐτη, Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος, Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης