Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα συνεχίζοντας την παραγωγή εκπαιδευτικών δράσεων, έχει σχεδιάσει και προτείνει δύο νέα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Τα δύο νέα προγράμματα που απυθύνονται σε σχολικές ομάδες έχουν τίτλο: «Μια φορά κι έναν καιρό» για παιδιά ηλικίας από 4 έως 7 ετών και «Κλιματική αλλαγή … ώρα για δράση» για παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών.

Κατά τα διάρκεια των μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα έργα – κυρίως τοπιογραφίας – της μόνιμης συλλογής Κατσίγρα, μέσα από δραστηριότητες οι οποίες θέτουν τα παιδιά στο κέντρο της μουσειακής εκπαιδευτικής διαδικασίας προκειμένου να αφομοιώσουν την  γνώση ενεργά και βιωματικά.

Πιο αναλυτικά:

«Μια φορά κι έναν καιρό»

Με αφορμή το έργο  Παζαριώτες στη γέφυρα του Πηνειού (1945), του  Δημήτρη Γιολδάση που εκτίθεται στην ενότητα Το πνεύμα του Τόπου της μόνιμης συλλογής Κατσίγρα, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, διοργανώνεται ανοιχτό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό». Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 4 – 7 ετών.

Με αφετηρία το ίδιο το έργο, τα παιδιά  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να μιλήσουν, να εκφραστούν για το έργο του ζωγράφου και παράλληλα να συζητήσουν για το πως οι άνθρωποι παλαιότερα λειτουργούσαν στην καθημερινότητά τους. Στη συνέχεια, μέσω εικαστικών δραστηριοτήτων και υποστηρικτικού εποπτικού υλικού, ειδικά σχεδιασμένου για τη συγκεκριμένη δράση θα κληθούν να παρέμβουν στο τοπίο του ζωγράφου «μεταφέροντάς» το στη σύγχρονη εποχή. Στόχος του προγράμματος είναι να αντιπαραβάλλουν τις συνήθειες και τις πρακτικές των ανθρώπων του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και παράλληλα με αφορμή το τοπίο που απεικονίζει το έργο να γίνει κατανοητός ο διαχρονικός ρόλος του ποταμού στην πόλη.                             

Διάρκεια προγράμματος: 60 λεπτά

Σχεδιασμός: Ιωάννα Δεληγιάννη, Μουσειολόγος Msc, Κωνσταντίνος Δουλούδης, Εικαστικός

 «Κλιματική αλλαγή … ώρα για δράση».

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα συνεχίζοντας την παραγωγή εκπαιδευτικών δράσεων, παρουσιάζει ένα νέο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά σχολικών μονάδων ηλικίας 8 – 12 ετών με τίτλο «Κλιματική αλλαγή … ώρα για δράση».

Επιλέγοντας επτά έργα από την ενότητα Το Πνεύμα του Τόπου ( Λαύριο – Κωνσταντίνος Μαλέας, Πλημμυρισμένος Πηνειός – Δημήτρης Γιολδάσης, κ. ά.) επιχειρείται η ανάδειξη της αλλαγής των τοπίων εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης και η μεταφορά τους στη σύγχρονη εποχή. Αυτό επιτυγχάνεται δημιουργώντας εικόνες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων, οι οποίες εστιάζουν σε καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής ή φαινομένων όπως ο σεισμός.

Αφετηρία αποτελεί η ανθρωπόκαινος εποχή, με την παρέμβαση του ανθρώπου να ορίζει την κλιματική αλλαγή. Μέσω σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, ειδικά σχεδιασμένου για το πρόγραμμα, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια πολυαισθητηριακή εμπειρία η οποία έχει τη βάση της σε επιλεγμένα έργα της συλλογής Κατσίγρα.

Μέσω της μουσειακής εκπαιδευτικής διαδικασίας και λειτουργώντας βιωματικά τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, αέρας, φωτιά). Στόχος να κατανοήσουν τη σημασία και την αρνητική επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος.

Διάρκεια προγράμματος: 60 λεπτά

Σχεδιασμός: Ιωάννα Δεληγιάννη, Μουσειολόγος Msc, Κωνσταντίνος Δουλούδης, Εικαστικός,

Animation – Post production : Θεόδωρος Ράντος

Πληροφορίες:

Τηλ. Επικοινωνίας 2410 623615 , Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή , 09:00-13:30, κ. Κων/νος Δουλούδης