Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες Χριστουγέννων στη Λάρισα»  σε συνδιοργάνωση τη «Φωτοθήκη Λάρισας» του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, την Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η πόλη μου» και το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας.    

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του ισογείου, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να «μεταφερθούν» νοητά, μέσα από τις μαρτυρίες, τις προφορικές ιστορίες και τις αφηγήσεις δύο παλιών Λαρισαίων, τον ιστορικό ερευνητή Νικόλαο Παπαθεοδώρου και το πρώην δραστήριο μέλος της εμπορικής κοινότητας της πόλης μας κ. Ευάγγελο Βοζαλή, σε παλιές εποχές και να μοιραστούν με το κοινό αναμνήσεις και εικόνες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στη Λάρισα του προηγούμενου αιώνα. Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν και να θυμίσουν εμπορικές δραστηριότητες, χοροεσπερίδες και υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Απόσπασμα κειμένου του κ. Παπαθεοδώρου από δημοσιευμένο άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθερία» την παραμονή των Χριστουγέννων του 2014 αναφέρει: «…Μικρές και μεγάλες ομάδες νέων με πρωτόγονα ή αυτοσχέδια όργανα, συνήθως τρίγωνα, παιδικά τύμπανα, ζήλια[3] και σε καλά οργανωμένες ομάδες οκαρίνες ή φυσαρμόνικες, ξεκινούσαν για τα σπίτια της γειτονιάς, των συγγενών και φυσικά στους νονούς. Οι πρώτοι καλαντάρηδες ήταν ευπρόσδεκτοι, γιατί όλα τα σπίτια τους δέχονταν σαν το ευφρόσυνο προάγγελμα της μεγάλης γιορτής. Οι μεγαλύτεροι είχαν τη δυνατότητα να φθάνουν και μέχρι τα καταστήματα της αγοράς. Άλλοι συγκροτούσαν με πνευστά όργανα ολόκληρες κομπανίες και λατερνατζήδες έστηναν το γλυκόλαλο όργανό τους σε επίκαιρα σημεία. Το «Καλήν ημέραν άρχοντες…» ήταν το προανάκρουσμα του «Η γέννησίς σου Χριστέ…».

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων μικρό οργανικό σύνολο του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας θα αποδώσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μελωδίες.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα πρέπει να γίνει κράτηση θέσης, λόγω του περιορισμένου αριθμού, στο τηλέφωνο 2410 616266 από τις 09:00 έως 20:00 καθημερινά.

Επίσης οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει κατά την είσοδό τους στο μουσείο να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.