Επιμέλεια έκθεσης: Λουϊζα Καραπιδάκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει για πρώτη φορά μία ιστορική έκθεση στην αίθουσα «Ειρήνη Κατσίγρα» η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 με τίτλο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα». Πρόκειται για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου λογίου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες  αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά, θρησκευτικά, Θεσσαλών λογοτεχνών, κλπ.), χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια (κάρτες), εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά είδη, κειμήλια οικογενειών της πόλης. Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).

Ο ιστοριοδίφης – συλλέκτης Νικόλαος Αθ. Παπαθεοδώρου σημειώνει: «Ερχόμενος στη Λάρισα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, μία δυναμική εσωτερική παρόρμηση, ανεξήγητη και σήμερα που το σκέπτομαι, με οδήγησε σε μια άνευ ορίων αγάπη για την ιστορία της πόλης που ζούσα, αλλά και ευρύτερα της περιοχής της. Άρχισα να αποκτώ ιστορικά βιβλία για να μάθω πληρέστερα την ιστορία της και αντικείμενα τα οποία την τεκμηρίωναν… Χωρίς να το καταλάβω είχα αρχίσει να γίνομαι επιλεκτικός συλλέκτης. Κάθε συλλέκτης προσδιορίζει από πολύ νωρίς τον χώρο μέσα στον οποίον θα κινηθεί. Είναι γεγονός ότι όσο πιο πολυθεματική είναι μια συλλογή, τόσο πιο απλησίαστη είναι η πληρότητά της, άρα και η αξία της».

Η επιμελήτρια της έκθεσης κα Λουϊζα Καραπιδάκη έγραψε για την έκθεση: «Το εγχείρημα να σχεδιαστεί μια ιστορική έκθεση σ’ έναν χώρο αφιερωμένο στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη δεν ήταν εύκολο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθεί κάθε αντικείμενο της συλλογής και να εξυπηρετήσει ένα ευρύ ηλικιακά κοινό, το εκθεσιακό υλικό ταξινομήθηκε σε θεματικές ενότητες και υποενότητες και στη συνέχεια συγκροτήθηκε ένας αφηγηματικός ιστός με εύληπτη νοηματική πορεία και χρονολογική σειρά. Οι δύο πρώτες θεματικές αφορούν τον τόπο, ενώ οι δύο επόμενες την ίδια τη συλλογή και την εξέλιξή της.  

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πόλη της Λάρισας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, στην οποία ο θεατής θα ανακαλύψει την πόλη μέσα από κείμενα και αποτυπώσεις περιηγητών, θα θαυμάσει το τοπίο του Πηνειού, θα γνωρίσει πτυχές της καθημερινής ζωής, θα ενημερωθεί για την εκπαίδευση, τις εμπορικές δραστηριότητες, τη θρησκευτική ζωή, για πρόσωπα και ιστορικές στιγμές της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η δεύτερη μεγάλη ενότητα αφορά τη Θεσσαλία, τα τεκμήρια, της οποίας, φωτίζουν άγνωστες πλευρές της ζωής της ευρύτερης περιοχής από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιγράφουν τις σαγηνευτικές τοποθεσίες της. Η θεματική  συμπληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό στη Θεσσαλία. Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στην αφορμή και το σκεπτικό για τη συγκρότηση της συλλογής Ν. Παπαθεοδώρου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,  παλαίτυπα, δυσεύρετες εκδόσεις και  κειμήλια της τουρκοκρατίας. Στην τέταρτη ενότητα με θέμα «Τα πολύτιμα της συλλογής» εκτίθενται κυρίως θρησκευτικά αντικείμενα, χειρόγραφα και μία από τις πρώτες εκδόσεις στον κόσμο,αυτή του Κλαυδίου Γαληνού Περγαμηνού, «Περί Υγιεινών βιβλίων», που εκδόθηκε στη  Βασιλεία το 1538.Οι δύο τελευταίες ενότητες συγκροτήθηκαν για να τιμήσουν τον συλλέκτη και παρουσιάζουν την πορεία της συγκρότησης της συλλογής από την αρχική έμπνευση, τις πρώτες επιλογές με τα «ανεκτίμητα αντικείμενα», το ενδιαφέρον  πάνω σε θέματα γενικά για τη Θεσσαλία και την τελική επικέντρωση στην πόλη της Λάρισας. Ευελπιστούμε η μουσειακή μελέτη να προβάλλει και να αναδεικνύει επάξια τη σπουδαιότητα της συλλογής και την προσωπικότητα του συλλέκτη…».

Την έκθεση θα συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Διάρκεια έκθεσης 17/12/2022 – 31/08/2023

Περισσότερες πληροφορίες:

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα. Tηλ.2410623615
Email:[email protected]