Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση “Διαδρομή” της εικαστικού Αντιγόνης Καββαθά στην αίθουσα “Ειρήνη Κατσίγρα” της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, την Πέμπτη 25 Αυγούστου, παρουσία του Δημάρχου Λαρισαίων και Προέδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κου Απόστολου Καλογιάννη, της Αντιπροέδρου κας Άννυς Ψάρρα, του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης κου Φάνη Τακούδη, εκπροσώπους φορέων και επισήμων.

Η έκθεση συγκεντρώνει 54 έργα μεγάλων διαστάσεων που διατρέχουν την πορεία της εικαστικού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ενότητα έργων που αναφέρονται σε σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις. Το πιο χαρακτηριστικό έργο αυτής της ενότητας είναι η Διαδρομή, μια συνεχής ζωγραφική σύνθεση-ζωφόρος μήκους 18 μέτρων που θα αναπτυχθεί στους τοίχους της κεντρικής αίθουσας. Το μνημειακό αυτό έργο ανατρέχει στην Ιστορία του 20ού αιώνα, στα μεγαλύτερα γεγονότα και στις τύχες των ανθρώπων σε ταραγμένες εποχές. Η Αντιγόνη Καββαθά ανοίγει την τέχνη της σε επίμαχα ζητήματα που «περιγράφουν» και «εικονοποιούν» έναν κόσμο κατακερματισμένο, βίαιο, μεταβατικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο, έναν κόσμο που έχει απολέσει τις σταθερές, τις ιδεολογίες και τα σημεία αναφοράς του. Μια ισχυρή ενοποιητική γραμμή διατρέχει τη δημιουργία της Αντιγόνης Καββαθά. Μια σύγχρονη αισθητική αντίληψη και οπτική. Η φύση της ζωγραφικής ως θέση, στάση και φιλοσοφία ζωής, ως μεταγραφή του κόσμου με καθαρές εικαστικές αξίες, ως διάλογος με τον χώρο του «μυστικού» και του «ασύλληπτου», της καθημερινότητας και του οικείου, της ιστορίας και της μνήμης, ως υπαρξιακό ερώτημα και ως καταλυτική συνθήκη ολοκλήρωσης και προσδιορισμού, βρίσκεται στον πυρήνα της τέχνης της. Η Διαδρομή της συναντά το φως και τη σκιά που μέσα τους αναπνέει και κινείται.

Η Αντιγόνη Καββαθά γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη των ΗΠΑ. Έχει κάνει δώδεκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές σε Μουσεία, Πολιτιστικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές Γκαλερί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ισπανία, Νότια Κορέα, Ελβετία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Ρωσία). Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε δράσεις εικαστικών ομάδων. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχει εκδοθεί ομότιτλος δίγλωσσος κατάλογος.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνηςΔιάρκεια έκθεσης: 25 Αυγούστου – 30 Οκτωβρίου 2022 Είσοδος ελεύθερη