Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, οργανώνει ανοιχτές ξεναγήσεις ως εξής:
Α. Μόνιμη Συλλογή Κατσίγρα, ώρα 19:30 από τη Δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης κα Συραγώ Τσιάρα
Β. Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση, ώρα 20:30, «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα»-Συλλογή Νικολάου Παπαθεοδώρου, από το συλλέκτη κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου
Η επανασχεδιασμένη έκθεση της συλλογής προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι οι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών.
Η έκθεση με τίτλο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα» αφορά τη μοναδική συλλογή του Λαρισαίου λογίου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες. Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).
Η έκθεση, υπό τον νοηματικό σχεδιασμό της επιμελήτριας, ιστορικού της τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, αναπτύσσεται σε ενότητες που ακολουθούν ένα αφηγηματικό σύνολο με σκοπό να προκαλέσει στον επισκέπτη συναισθήματα, να του ανασύρει μνήμες, βιώματα, εμπειρίες και παράλληλα να του δώσει τη γνώση για να κατανοήσει καλύτερα τον τόπο και την ιστορία του.
Η είσοδος είναι ελεύθερη