Έκθεση ενότητας έργων της συλλογής αγορών –δωρεών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα

Η έκθεση «Αποκτήματα ΙΙΙ-Διαδρομές του Βλέμματος» φιλοξενείται στο αίθριο του πρώτου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα από τις 8 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα πέρα από την περίφημη συλλογή-δωρεά του Γεωργίου Κατσίγρα κατέχει και μία δεύτερη συλλογή μεγάλου αριθμού έργων τη συλλογή αγορών-δωρεών από την οποία επιλεγμένα έργα αποτελούν την εν λόγω έκθεση.

Πρόκειται για την έκθεση μίας ενότητας έργων τα οποία δωρήθηκαν ή αγοράστηκαν από σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς και αποτελούν μέρος της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα και στην πλειοψηφία τους εκτίθενται για πρώτη φορά. 

Τα έργα που επιλέχθηκαν για την τρίτη ενότητα της σειράς εκθέσεων «Αποκτήματα», επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα, το μέγεθος και την ποιότητα των Συλλογών της Πινακοθήκης. Στην έκθεση Διαδρομές του Βλέμματος η ένταση των χαρακτικών της Βάσως Κατράκη, η άκρως εκφραστική μορφή του έργου του Δημήτρη Κατσικογιάννη, οι χαρακτικές συνθέσεις του Γιώργου Σικελιώτη, της Άριας Κομιανού, του Παναγιώτη Γράββαλου και του Λάμπρου Ορφανού συναντούν τη μεταφυσική ένταση της σύνθεσης του Χρίστου Καρά, τη χρωματική γοητεία των έργων του Παναγιώτη Τέτση, τις συνθέσεις με τα άλογα του Πάρι Πρέκα και του Μενέλαου Καταφυγιώτη, την ανατρεπτική διάθεση της σύνθεσης του Μποστ, τις συνθέσεις του Αγήνορα Αστεριάδη, του Δημήτρη Μυταρά και του Αλέκου Φασιανού, τη φανταστική, αφαιρετική σύνθεση του Γιώργου Βακαλό, τη λάμψη της κεραμικής σύνθεσης του Πάνου Βαλσαμάκη, ενώ οι γλυπτικές συνθέσεις, σε μικρές και σε μεγάλες διαστάσεις, των Κλέαρχου Λουκόπουλου, Νίκου Χουλιαρά, Αριστείδη Πατσόγλου, Χρήστου Μακρόπουλου και Λυδίας Σαρρή παρουσιάζονται μαζί με τη μακέτα του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης του Φιλόλαου (Τλούπα). Το κάθε έργο είναι αντιπροσωπευτικό της ιδιαίτερης γραφής του δημιουργού του. Οι συνθέσεις της έκθεσης στο σύνολό τους, αφηγούνται ιστορίες προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων, εικονοποιούν ερεθίσματα και μνήμες, μεταπλάθουν τον φυσικό χώρο και το ανθρώπινο σώμα με αμιγείς ζωγραφικές και πλαστικές αξίες. Ρεαλιστικές και αφαιρετικές τάσεις συναντώνται και συνυπάρχουν, προσφέροντας ξεχωριστές διαδρομές του βλέμματος μας στον κόσμο της ελληνικής τέχνης.

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης

Διάρκεια έκθεσης: 4 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου 2022

Είσοδος ελεύθερη