Στο πλαίσιο της έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη «Αναφορά στην Γκουέρνικα» υλοποιείται μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Μέσα από σαράντα πέντε έργα ο Κυριάκος Κατζουράκης δημιουργεί μία σειρά σχολίων της «Γκουέρνικα» του Πικάσο, ενός έργου διαμαρτυρία εναντίον του πολέμου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει, ενός έργου που δημιουργήθηκε σαν άμεση αντίδραση στο νέο της καταστροφής της βασκικής πόλης Γκουέρνικα από τους Γερμανούς στις 28 Απριλίου 1937. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το έργο του Πικάσο «Γκουέρνικα», να γνωρίζουν το ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του έργου και τους συμβολισμούς του καθώς και την οπτική και αναφορές του Κυριακού Κατζουράκη στο συγκεκριμένο έργο.
Οι μαθητές γνωρίζουν και άλλα έργα του δημιουργού των τελευταίων ετών διαφορετικής θεματολογίας που καταδεικνύουν το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό του ύφος, όπως « Η Αλίκη θα μεγαλώσει » εμπνευσμένο από την ιστορία του Lewis Carroll «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και « ο Picasso στην Κρήτη» που αναφέρεται στο μύθο του Μινώταυρου.
Στους μαθητές του Δημοτικού προσφέρεται η δυνατότητα είτε μιας διαδραστικής προσέγγισης με διάφορα υλικά των ιστοριών της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» και του «Μινώταυρου» είτε της δημιουργίας μια δικής τους εικόνας με βάσει κάποια πορτραίτα της έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη.
Η διαχρονικότητα του έργου του Κυριάκου Κατζουράκη ταυτίζεται με τη διαχρονικότητα της «Γκουέρνικα» του Picasso εκφράζοντας την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου μέσα από το μήνυμα «Σταματήστε τον πόλεμο».
Ημερομηνίες υλοποίησης: έως 3 Απριλίου 2019
Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 12:00
Διάρκεια: 1 ώρα
Ομάδα μαθητών:
α)Α’ έως ΣΤ’ Δημοτικού για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
β) μαθητές Γυμνασίου [&] Λυκείου για τις εκπαιδευτικές ξεναγήσεις
Αριθμός παιδιών: 25 μαθητές
Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις: 2410-621205 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 13:00
Σχεδιασμός–υλοποίηση: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Μαρία – Σοφία Χαρισμανίδου, Γιάννης Χριστάκης