Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα έχοντας ολοκληρώνοντας ήδη ένα πολύ επιτυχημένο κύκλο διαδικτυακών ζωντανών ξεναγήσεων στην έκθεση του Γιάννη Γαϊτη με τίτλο «Το Πλήθος και η Μοναξιά», στον οποίο συνολικά συμμετείχαν περί τα 350 άτομα από όλη την Ελλάδα και Έλληνες του εξωτερικού και παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της έκθεσης σε μάθημα του τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις-παρουσιάσεις σε ανάλογα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ξεκινήσει ήδη ένα νέο κύκλο, στο πλαίσιο των διαδικτυακών της δράσεων, με σκοπό να διατηρήσει την επικοινωνία της με το κοινό και τους φίλους της.

Η ξενάγηση ξεκινά με ένα τρίλεπτο βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται πολύ σύντομα ο φορέας «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα» και η μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα από τη συντονίστρια της ξενάγησης κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, προϊσταμένη των υπηρεσιών της  Δημοτικής Πινακοθήκης και στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης και ένας εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά», σε real time, μέσω της πλατφόρμας zoom ξεναγεί τους συμμετέχοντες στην έκθεση, οι οποίοι μπορούν να συνομιλούν και να συζητούν μαζί του και να του θέτουν σχετικά ερωτήματα.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων κάθε φορά είναι περιορισμένος και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώνουν την σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω λινκ που κάθε φορά διατίθεται.

Ο νέος κύκλος ξεναγήσεων ξεκίνησε και στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 4/4/2021 και ώρα 20:30 έχει προγραμματιστεί ξενάγηση. Ο σύνδεσμος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι:  https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcsfuuppj8jEtHzcdvH6qkv7HO15sfBoZap

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις τηλέφωνο επικοινωνίας 2410 616266.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά» παρουσιάζεται στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και άνοιξε για το κοινό στις 10 Οκτωβρίου του 2020.  

Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μία σειρά έργων που διατρέχουν την καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Γαϊτη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά, «ιστορικά» έργα του Γιάννη Γαΐτη: Η κηδεία του Τσε Γκεβάρα ή Μεταμόρφωση (1967), Ο δύστροπος ή Όλοι και Μόνος (1969) και η Διάλεξη (1973). Όπως επίσης, σημαντικές συνθέσεις από μεγάλες ενότητες δουλειάς του τη δεκαετία του 1970, όπως Τα ανθρώπινα τοπία και Οι Αρχαιότητες.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά και είναι διαθέσιμος από το πωλητήριο του μουσείου (τηλ. επικοινωνίας 2410 616266)

Επιμέλεια έκθεσης:

Λορέττα Γαΐτη

Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος

Γιάννης Μπόλης

Ιστορικός της τέχνης

Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν 

Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: [email protected]

www.katsigrasmuseum.gr