Εκδόθηκε το έντυπο με τίτλο «Στο δρόμο του πολιτισμού», στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο παρουσιάζονται οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης που διέρχονται από την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα έντυπο στο οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζονται όλοι οι ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν στις πιστοποιημένες πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και κάποιοι οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης.
Στην έκδοση παρουσιάζεται και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, η οποία αποτελεί την μοναδική συμμετοχή από πλευράς Ελλάδας στην πιστοποιημένη πολιτιστική διαδρομή «Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού». Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της δικτύωσης με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, αποφάσισε να συμμετέχει στο πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης “Ιmpressionism Routes” -«Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού» με το πρότζεκτ «Daisies / Μαργαρίτες». Σκοπός του προγράμματος είναι η δικτύωση και ο «διάλογος» του μουσείου μας, με άλλα μουσεία της Ευρώπης που έχουν στην συλλογή τους έργα του Ιμπρεσιονισμού.
Το πρόγραμμα «Daisies / Μαργαρίτες» είναι βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Θάλειας Φλωρά-Καραβία της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα, και επιχειρεί να ταξιδέψει το φιλότεχνο κοινό στα πολύχρωμα μονοπάτια του Ιμπρεσιονισμού. Οι «Μαργαρίτες» σχεδιάστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και στόχος τους είναι η ανάδειξη, η αξιοποίηση και η διαβίβαση του έργου Ελλήνων δημιουργών που συνδέθηκαν με το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού. Στο «μάτι» του «πολύχρωμου κυκλώνα» βρίσκεται το έργο της Θάλειας Φλωρά – Καραβία, μιας πραγματικά σπουδαίας καλλιτέχνιδας, που ξεχώρισε τόσο κατά τη διάρκεια της Ιμπρεσιονιστικής της εργασίας, όσο και γενικότερα καθ΄ όλη την καλλιτεχνική της πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται μια εκ των εκπροσώπων της Ελληνικής τέχνης από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά. Το έργο της είναι εκείνο που δημιουργεί το πλαίσιο, για να ταξιδέψει το κοινό, πίσω στο χρόνο σε μια εποχή δύσκολη για τις γυναίκες του καλλιτεχνικού κόσμου και παράλληλα είναι εκείνο, που θα αφηγηθεί την ενδιαφέρουσα ιστορία του Ιμπρεσιονισμού. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την Λαρισαία εικαστικό /ιστορικό τέχνης – επιμελήτρια κ. Αντιγόνη Καψάλη και διακρίνεται σε πέντε ενότητες: ομιλίες, μουσική συναυλία, εικαστική έκθεση, εκπαιδευτικά workshop και ξεναγήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών ξεκίνησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987 με σκοπό να αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά των διαφόρων χωρών της Ευρώπης συμβάλλει στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές εφαρμόζουν στην πράξη τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης: ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτιστική δημοκρατία, πολιτιστική ποικιλομορφία και ταυτότητα, διάλογος, αμοιβαίες ανταλλαγές και πολιτιστικός πλούτος πέρα από σύνορα, διαμέσου των αιώνων. Από τον Ιούνιο 2019 οι πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέρχονται σε 38 (σχετικός σύνδεσμος : https://rm.coe.int/cultural-routes-gr/16809ce959). Το έντυπο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βλάση, τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και το Δ/ντή κ. Γεώργιο Καλαμαντή, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Στρασβούργου και τους εμπλεκόμενους φορείς και έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Προεδρίας (σύνδεσμος https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/wp-content/uploads/2020/11/roads-booklet.pdf ).