“Το όνειρο” .
Απόσπασμα της παρουσίασης του παραμυθιού “Το όνειρο” της Μπέττυς Μαγρίζου
Δράση του Μουσείου μας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων.

📌✅ Πατήστε εδώ για να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube : https://bit.ly/2xpWU3h

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα» σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων (ΑΜΚΕ), στο πλαίσιο των ψηφιακών δράσεων που σχεδίασε και συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 με θέμα «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή» παρουσιάζει το παραμύθι ”Το όνειρο ‘’.
Σε παγκόσμιο επίπεδο παράγεται αρκετή τροφή για να θρέψει τον πληθυσμό του πλανήτη μας, ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν.
Η παγκόσμια πείνα, αυξάνεται χάρη σε έναν τοξικό συνδυασμό, πολέμων, κλιματικής αλλαγής αλλά και έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους παγκόσμιους οργανισμούς.
Αυτό που μένει να αναρωτηθούμε, ως πολίτες του κόσμου, μπορούμε να βρούμε λύσεις για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή;
Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει το εμπνευσμένο κείμενο της συγγραφέα Μπέττυς Μαγρίζου με την μορφή παραμυθιού.
«Το όνειρο» αναδεικνύει τις αρχές της αλληλεγγύης για την εξάλλειψη της επισιτιστικής ανασφάλειας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την καταπολέμηση της φτώχιας για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή.

Αποσπάσματα του παραμυθιού με τίτλο «Το όνειρο» θα παρουσιαστούν διαδικτυακά από τη συγγραφέα μέσω βίντεο το οποίο θα προβληθεί από την ιστοσελίδα του μουσείου, το κανάλι του στο YouTube, τη σελίδα του Facebook και του Instagram.
Η εικονογράφηση έγινε από την εικαστικό Ιφιγένεια Σδούκου. Το παραμύθι είναι μεταφρασμένο και στα αγγλικά. Για την δημιουργία του, εκτός από την συγγραφέα και την εικονογράφο, συνεργάστηκαν εθελοντικά όλοι οι συντελεστές του: Σοφία Τζουμάκη- μετάφραση, Πόπη Φακαλή-γραφιστικός σχεδιασμός, Στέλλα Νταβαρούκα-φιλολογική επιμέλεια, όλοι συμπολίτες Λαρισαίοι.
Η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου, Πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων, στέλνει μ’ αυτό τον τρόπο το μήνυμα «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να στερείται την τροφή και την συμπαράσταση, ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει».
Ο ρόλος του μουσείου στην σύγχρονη πραγματικότητα, ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας είναι μέσα από τις δράσεις του, να συνδέει τις διάφορες κοινότητες, στις αρχές της ισότητας, του σεβασμού, της ποικιλομορφίας και της συνέργειας.
Όλες οι προτάσεις-δράσεις μας σχεδιάστηκαν ώστε να ευαισθητοποιούν και να αναδεικνύουν, τα κοινωνικά μηνύματα της εποχής μας, σε μέρες που η αλληλεγγύη και το ψυχικό σθένος έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

-Δημιουργία βίντεο Γιάννης Βασιλάκης
-Συντονισμός Ιωάννα Δεληγιάννη