ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ (1853-1932), «Η κρίση του Πάρη» (πατήστε στο σύνδεσμο για προβολή του video: https://www.youtube.com/watch?v=j2CINxKcCQc)

Ψηφιακή παρουσίαση του έργου από το κείμενο της Όλγας Μεντζαφού-Πολύζου, Δρ. Ιστορικού της Τέχνης-Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου
Πηγή:
Ειρήνη Οράτη (επιμ.)
Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Λάρισα, 2005

Σε ηλικία 12 χρονών έφυγε από το νησί του, ακολουθώντας τον αδελφό της μητέρας του στη Σμύρνη. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1870-1876), με δάσκαλο στη ζωγραφική τον Νικηφόρο Λύτρα και Βικέντιο Λάντσα, και στη γλυπτική τον Λεωνίδα Δρόση, αριστεύοντας κατά τη διάρκεια των σπουδών του και στην αποφοίτησή τουΣτα χρόνια των σπουδών του δούλευε στο μαρμαρογλυφείο των αδελφών Φυτάλη.

Από το 1877, έχοντας κερδίσει στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Σχολή για σπουδές στην Ευρώπη, φοίτησε στην Ακαδημία του Μονάχου, όπου παρακολούθησε μαθήματα έως το 1883, κοντά στους Ludwig von Lofftz, Wilhelm Lindenschmidt και Gabriel von Max. Στο Μόναχο παρέμεινε έως το τέλος του αιώνα, εντάχθηκε στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης και καθιερώθηκε. Το 1900, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση της νεοσύστατης Εθνικής Πινακοθήκης, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1918. Το 1904 διαδέχθηκε το δάσκαλό του Λύτρα στην έδρα της ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου δίδαξε έως το 1930, όντας διευθυντής της Σχολής από το 1910. Το 1914 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και το 1926 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Θεωρείται ως ένας από τους κατεξοχήν εκπροσώπους της ακαδημαϊκής ζωγραφικής στην Ελλάδα, παρά τις κάποιες αντίθετες πτυχές της εικαστικής του δημιουργίας αλλά και της ευρύτερης δράσης του. Στη θεματογραφία των έργων του συγκαταλέγονται μυθολογικές και ηθογραφικές σκηνές, προσωπογραφίες, τοπία και νεκρές φύσεις. Στη διάρκεια της παραμονής του στο Μόναχο, περίοδο κατά την οποία ανιχνεύονται και οι επιρροές του Γερμανικού Ιμπρεσιονισμού στο έργο του ως προς την απόδοση του φωτός και του χρώματος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ηθογραφία, τις εικόνες από την παιδική ζωή, καθώς και την απεικόνιση μορφών στο ύπαιθρο. Μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα στράφηκε κυρίως στην εκτέλεση επίσημων πορτρέτων, νεκρών φύσεων και ανθογραφιών.

-Αφήγηση-επιμέλεια Ιωάννα Δεληγιάννη
-Δημιουργία βίντεο Γιάννης Βασιλάκης

♦Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube πατώντας εδώ: https://bit.ly/2xpWU3h