ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ. «Ταξίδια μιας ζωής»
Τιμητική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Εγκαίνια: Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 ώρα 12:00

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του φωτογράφου Τάκη Τλούπα η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, τιμά τον Λαρισαίο καλλιτέχνη και διερευνά την τέχνη αλλά και τον ίδιο το δημιουργό με την έκθεση που θα εγκαινιαστεί στο Αίθριο της Πινακοθήκης με τίτλο «Ταξίδια μιας ζωής» την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 12:00.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τον πολύπλευρο χαρακτήρα του Τάκη Τλούπα και από την αστείρευτη επιθυμία του για ταξίδια. Η αγορά της βέσπας και το ταξίδι στο Παρίσι το 1953 στάθηκαν η αφορμή να στηθεί ένα φωτογραφικό ταξίδι με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό την Ευρώπη.

Η έκθεση αποτελείται από σαράντα πέντε ανέκδοτες φωτογραφίες από τη δεκαετία 1950-1970 και απεικονίζουν σκηνές από την ύπαιθρο αλλά και το αστικό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εικόνες μοναδικές με τη ματιά ενός ευαίσθητου καλλιτέχνη πάνω στα βήματα ενός μεγάλου περιπάτου από τον χειμώνα στο καλοκαίρι και από την Ελλάδα στο εξωτερικό που, υπακούοντας σε μια δική του εσωτερική παρόρμηση, έπαιρνε ό,τι του χρειαζόταν, για να δίνει ένα προσωπικό ύφος στις φωτογραφικές του καταγραφές και για να εκφράζεται μέσα απ’ αυτές.

Χρησιμοποιώντας προσωπικές φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα, η έκθεση επιχειρεί να σκιαγραφήσει φωτογραφικά την πολυσχιδή προσωπικότητα του Τάκη Τλούπα που ταυτίστηκε με τη γη και τους ανθρώπους της, ένας ξυλογλύπτης που «λοξοδρόμησε» για να αφεθεί στη γοητεία των αντικατοπτρισμών, των καθρεφτισμάτων και των αντανακλάσεων και δεν έμεινε στα όρια του τόπου του αλλά ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Τεχνικά δεξιοτέχνης αλλά και μεταφυσικά, πνευματικά και αισθητικά, ο Τάκης Τλούπας μας καλεί συνοδοιπόρους σε ένα ονειρικό ταξίδι με τη βέσπα του από την Ελλάδα στην Ευρώπη της δεκαετίας του 1950 μέσα σ’ ένα σκηνικό απλότητας και γαλήνης. Οι φωτογραφίες του αποκαλύπτουν μια αθέατη πλευρά της πραγματικότητας, με μια ανόθευτη ποιητικότητα, που με σεμνότητα δικαιολογεί την παρουσία της και μας μεταφέρουν την εικόνα ενός αισιόδοξου ανθρώπου, με μια ιδιαίτερη αύρα ανθρωπιάς και τρυφερότητας.

Φέτος γιορτάζοντας τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, ο Τάκης Τλούπας παραμένει κάτοχος μιας αιώνιας αλήθειας που οι τόποι σε πολύ λίγους την αποκαλύπτουν και αυτό φαίνεται μέσα από το έργο του, που μας φανερώνει την προσωπικότητα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Άλλωστε για τον Τλούπα η φωτογραφία ήταν κάτι περισσότερο από επάγγελμα, ή πάθος προσωπικό. Ήταν τρόπος ζωής.

Σύλληψη, σχεδιασμός και επιμέλεια έκθεσης: Βάνια Τλούπα.

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαρτίου-15 Ιουνίου 2021