Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη Λάρισα την έκθεση “From Where I Stand”, ένα πρόγραμμαδράσεων Σύγχρονης Ψηφιακής Τέχνης.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί 10-12 Δεκεμβρίου , στην Ιατρική Σχολή Λάρισας (πρώην Κλινική Κατσίγρα), στο κέντρο της πόλης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα,καθώς και σε κεντρικούς δημόσιους χώρους.  Η έκθεση “From Where I Stand” αποτελεί μία προσπάθεια επαφής και δημιουργικής συνάντησης των ψηφιακών τεχνών με το κοινό της Λάρισας, ενεργοποιώντας και προωθώντας, ταυτόχρονα, την καλλιτεχνική έκφραση και καινοτομία, ενώ παράλληλα αποσκοπεί να αναδείξει την  ψηφιακή καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης.

Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν 114 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από όλες τις κατηγορίες του καλλιτεχνικού είδους: ψηφιακές εγκαταστάσεις εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (Digital Installations), Video Art, Animation, Games, 3D mapping, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (AR & VR), προβολές, εργαστήρια, ομιλίες κ.λπ.   80 έργα ξένων καλλιτεχνών, και 34 Ελλήνων  παρουσιάζουν τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, η έκθεση τιμά τον τόπο με ειδικό αφιέρωμα σε 14 καλλιτέχνες από τη Λάρισα, οι οποίοι εκθέτουν τα έργα τους στην ιδιαίτερη τους παρτίδα και αναδεικνύουν όλα όσα έχει να δώσει ο τόπος στις τέχνες.

Η Ιατρική Σχολή θα φιλοξενήσει έργα ψηφιακής τέχνης από ευρύ φάσμα κατηγοριών, όπως Installations, VR (Virtual Reality) και AR (Augmented Reality). Ειδική προβολή θα αποτελέσει το έργο του Γιάννη Κρανιδιώτη, στην όψη της Ιατρικής Σχολής, που παρουσιάζει το περίφημο έργο του Α. Τάσσου Μαρίνος Αντύπας – Κιλελέρ 1910, από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, με έναν απροσδόκητο και συναρπαστικό τρόπο. Στην Πλατεία Ταχυδρομείου, θα βρίσκεται και το Pymar, μια εντυπωσιακή εμβυθιστική και  διαδραστική εγκατάσταση του ίδιου καλλιτέχνη.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, προβολές, ομιλίες και εργαστήρια για όλο το ηλικιακό κοινό.


Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός προώθησης και προβολής των εικαστικών τεχνών πανελλαδικής εμβέλειας. Ιδρύθηκε το 1983, έπειτα από τη δωρεά της Συλλογής του αείμνηστου ιατρού και συλλέκτη Γεωργίου Ι. Κατσίγρα προς τον Δήμο Λαρισαίων το 1981. Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) εκπροσωπεί τη χώρα μας διεθνώς και αποτελεί σημείο σύγκλισης όλων των μορφών και τάσεων του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού. Στοχεύει στην ανάδειξη των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους η τέχνη επικοινωνεί με την τεχνολογία καθώς και της επίδρασης αυτής της σχέσης στη σύγχρονη καθημερινότητα της μεγάλης πόλης και τον άνθρωπο. Παράλληλα, ενισχύει την επαφή και την εξοικείωση του ευρέως κοινού με τα νέα μέσα και την ψηφιακή κουλτούρα.

Το πρόγραμμα διοργανώνεται με την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

  1. Δημιουργία διαδραστικού καπέλου social distancing με ανιχνευτή απόστασης και arduino  (Παρασκευή πρωί 10:00)

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο οι μαθητές θα μάθουν με την χρήση του arduino, μιας καινοτόμου τεχνολογίας που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε καλλιτεχνικά διαδραστικά έργα, να φτιάχνουν το δικό τους wearable αντικείμενο, ένα καπέλο social distancing. Το καπέλο αυτό με την βοήθεια ανιχνευτών απόστασης θα ειδοποιεί ηχητικά όταν κάποιος άλλος άνθρωπος, εισέρχεται σε κοντινότερη ακτίνα από 2 μέτρα απόσταση. Το Arduino χρησιμοποιεί την ανοιχτή πλατφόρμα «Arduino» Uno.

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

15 ετών και άνω και ενήλικες

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

Η δραστηριότητα δεν απαιτεί οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

2 ώρες

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

  • άτομα ανά πρόγραμμα
  • ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΣΟΥ ( Κυριακή πρωί 11:00 )

Το εργαστήριο δημιουργίας κινούμενης εικόνας “Ζωντανεύοντας το αστέρι” προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να σχεδιάσουν και να συνθέσουν τις πρώτες τους κινούμενες δημιουργίες με θέμα το αστέρι των Χριστουγέννων . Παιδιά, χωρίς προαπαιτούμενη γνώση, μαθαίνουν με τη βοήθεια έμπειρων animators τα μυστικά της κινούμενης εικόνας. Το πρόγραμμα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να «ταξιδέψουν» από την αρχή της δημιουργίας του σχεδίου έως τη σύνθεση της κίνησης ζωντανεύοντας την δική τους ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν αλλά και αποκτούν το πρώτο τους βίντεο κινουμένων σχεδίων.

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

Η δραστηριότητα απευθύνεται για τις τάξεις της 1ης, 2ας 3ης Δημοτικού.

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

Η δραστηριότητα δεν απαιτεί οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση.

Το μόνο που χρειάζεται να έχει κάποιος μαζί του είναι η διάθεση για παιχνίδι, συνεργασία και δημιουργικότητα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

45 – 60 λεπτά

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΜΕΧΡΙ 20 άτομα ανά εργαστήριο

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: [email protected]

www.katsigrasmuseum.gr

ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL

Tel +302103230005

Mail [email protected]

Web adaf.gr