Το 1881 στην Μάλαγα της Ισπανίας γεννήθηκε ένα αγοράκι το βάφτισαν Πάμπλο . Πατέρας του ήταν ο Χοσέ Ρούιθ Μπλάσκο και μητέρα του η Μαρία Πικάσο. Ο Πάμπλο έπαιζε όπως όλα τα παιδιά όμως του άρεσε πιο πολύ να παίζει με μολύβια, κραγιόνια, χαρτιά και πινέλα.

Ο μπαμπάς του ήταν καθηγητής σχεδίου και γι’ αυτό πάντα είχαν άφθονα υλικά ζωγραφικής στο σπίτι. Από την ηλικία δέκα χρονών ο Πάμπλο γράφτηκε στην σχολή Καλών Τεχνών της Κορούνια και παρακολουθούσε τα μαθήματα για πέντε χρόνια. Έπειτα μετακόμισε με την οικογένεια του στην Βαρκελώνη και συνέχισε τις σπουδές του εκεί. Άρχισε να κάνει παρέα με Ισπανούς καλλιτέχνες της εποχής και να συνεργάζεται με πολλά περιοδικά, να παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις ,να συζητά και να μελετά με πάθος και πολύ αγάπη κάθε καινούργια ιδέα .

Το 1904 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι οριστικά .Έφτιαξε το ατελιέ του και του έδωσε το όνομα <<ΚΑΡΑΒΙ-ΠΛΥΣΤΑΡΙΟ >> . Γνωρίστηκε και συνδέθηκε με νέους ζωγράφους και ποιητές προσπαθώντας ο καθένας να βρει τον δικό του τρόπο έκφρασης . Ζωγράφιζε συνέχεια και παράλληλα έκανε γλυπτική και χαρακτική. Στην αρχή οι πίνακες του είχαν πολύ έντονη χρήση του Μπλε και όλες τις αποχρώσεις του. Γι’ αυτό και η εποχή αυτή ονομάστηκε Γαλάζια εποχή.

Ένα χρόνο μετά οι πίνακες του φωτίστηκαν από ένα ρομαντικό ροζ χρώμα. Και εδώ έχουμε την Ροζ εποχή του Πικάσο. Αργότερα ο Πάμπλο Πικάσο, ενδιαφέρθηκε για την ιβηρική και την νέγρικη πρωτόγονη τέχνη όπου και επηρεάστηκε από αυτή. Συλλέγοντας όλες αυτές τις γνώσεις και εμπειρίες η περίοδος που ακολουθεί στην καλλιτεχνική του πορεία είναι ο ΚΥΒΙΣΜΟΣ .

Ο Κυβισμός του Πικάσο είναι η εισαγωγή στην μοντέρνα τέχνη, στην Νέα τέχνη. Χρησιμοποίησε έντονα τα στοιχεία της Γεωμετρίας για να <<φορμάρει>> τα πρόσωπα και τα πράγματα που παρίστανε σαν να μπορούσες να τα βλέπεις από πολλές πλευρές ταυτόχρονα , από μπροστά αλλά και από το πλάι, από ψηλά αλλά και από κάτω . Αυτό φυσικά παραμόρφωνε τα μοντέλα όμως ταυτόχρονα η θεωρία του κυβισμού ήταν πως αυτήν είναι και η πραγματική όψη των πραγμάτων. Ο Πάμπλο Πικάσο πια ήταν διάσημος και γνωστός σε όλο το κόσμο, ζωγράφιζε ασταμάτητα κάνοντας κάθε μέρα καινούργια έργα. Αναζητούσε συνεχώς νέους τολμηρούς τρόπος έκφρασης. Έτσι εκτός από ζωγραφική ασχολήθηκε με την σκηνογραφία, με κοστούμια για παρατάσεις με εικονογράφηση βιβλίων με την κεραμική αλλά και με την λιθογραφία.

Ο Πάμπλο Πικάσο έφυγε από την ζωή το 1975. Έζησε και ζωγράφισε σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα αφήνοντας σε εμάς μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Όπως έλεγε και ο ίδιος << Ένας Ζωγράφος έχει μέσα του έναν ήλιο, έναν ήλιο με Χίλιες αχτίδες >>

ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΥΒΙΣΤΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ :

Μολύβι Γόμα Χαρτί Μαρκαδόρους ,πινέλα ,παστέλ, ξυλομπογιές (δική μας προτίμηση ) 1 ΖΑΡΙ και να ακολουθήσουμε τα βήματα που ακολουθούν:

Όλοι οι παίκτες ρίχνουνε το ζάρι. Αυτός με τον μεγαλύτερο αριθμό ξεκινάει πρώτος το παιχνίδι. Κάθε φορά ακολουθούμε την αντιστοιχία του ζαριού με την παρακάτω εικόνα.

Την πρώτη φορά ρίχνουμε για να δούμε ποιο θα είναι το περίγραμμα του κεφαλιού που έχουμε να σχεδιάσουμε (αντιγράφοντας και προσθέτοντας όσα στοιχεία επιθυμούμε ) ΣΤΗΛΗ 1.

Εφόσον παίξουν όλοι οι παίκτες συνεχίζουμε, ρίχνοντας πάλι το ζάρι για να δούμε ποια μάτια θα προσθέσουμε στο σχέδιο μας με βάση την ΣΤΗΛΗ 2 της εικόνας (προσοχή εδώ μπορούμε να ρίξουμε δυο φορές το ζάρι ώστε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό ζευγάρι ματιών ). Αντίστοιχα συνεχίζουμε το παιχνίδι μας για μύτη και χείλη …

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί το Κυβιστικό μας πορτραίτο Διαλέγουμε τα υλικά που επιθυμούμε και ξεκινά η ζωγραφική μας ! Έξτρα : Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο φόντο μας (γύρω από την κυβιστική προσωπογραφία) φόρμες, γραμμές, μοτίβα ή αναπαράσταση αντικειμένων.

Επιμέλεια και σχεδιασμός εκπαιδευτικής δράσης:

Δήμητρα Οικονόμου

Eικαστικός και καθηγήτρια ζωγραφικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα έτος 2019-2020