Χρόνης Μπότσογλου

«Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή…»

Ένας ζωγράφος, ένα σχέδιο

Ένας σκηνοθέτης, ένα πορτραίτο

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, στο φεστιβάλ OPEN NIGHTS, θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ  «Χρόνης Μπότσογλου, Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή…»,την Κυριακή 23 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη Φρέντυ Βιανέλλη με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ κα Μαίρη Αδαμοπούλου. Με την προβολή του ντοκιμαντέρ το φεστιβάλ OPEN NIGHTS κλείνει την 7η διοργάνωση του.

Ο κύριος άξονας της ταινίας εξελίσσεται στο ατελιέ του Ζωγράφου Χρόνη Μπότσογλου, που πέρα από αναγνωρισμένος ζωγράφος υπήρξε καθηγητής και πρύτανης στην ΑΣΚΤ.

Η πορεία του αποκαλύπτεται από ανέκδοτα ηχητικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν από μελετητές του έργου του και τις προσωπικές του σημειώσεις. Στην ανοιχτή συζήτηση για το έργο του με αφορμή την τελευταία του αναδρομική έκθεση το 2018 στην γκαλερί «Σκουφά» μίλησαν οι Γ. Ψυχοπαίδης, (ζωγράφος, καθηγητής ΑΣΚΤ), Μ. Θεοφυλακτόπουλος, (ζωγράφος, καθηγητής ΑΣΚΤ),  Γ. Χουλιαράς, (γλύπτης, καθηγητής ΑΣΚΤ), Τρ. Πατρασκίδης, (εικαστικός, καθηγητής & πρύτανης ΑΣΚΤ), Χρ. Λάζος, (συγγραφέας ερευνητής), και Χ. Καμπουρίδης, ιστορικός τέχνης.

Τα καλά έργα μας γονιμοποιούνε και μπορεί να μιλάμε γι’ αυτά σε βάθος χρόνου. Η τέχνη του Μπότσογλου θα μένει εκεί, μπροστά μας, αμετάκλητα έξω από τη φθορά του χρόνου. Ανιστορική στην ουσία της και πάντως ανοιχτή εσαεί στις ερμηνείες κάθε γενιάς και κάθε ιστορικής περίοδο.

Η κινηματογράφηση ακολουθεί έναν ελεύθερο χρονικά αφηγηματικό άξονα ως προς τις πληροφορίες κι ένα σταθερό ως προς την εξέλιξη του έργου του ζωγράφου. Γυρίστηκε απο το 2017 έως το 2021

Ο Φρέντυ Βιανέλλης  είναι Σκηνοθέτης, παραγωγός και συν-σεναριογράφος ταινιών.

Έχει στο ενεργητικό του τα Δημιουργικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους:  «Η περίπτωση Ευριδίκη» (Βραβεία, Ελληνικό φεστιβάλ Λονδίνου 2010, σκηνοθεσίας & φωτογραφίας, Φεστ. Ντοκιμαντέρ Χαλκίδα. Βραβείο «Πόλις και ναρκωτικά» Πάτρα), «Ευθεία και πλατεία» μέρος της  διαβαλκανικής οπτικοακουστικής πρότασης «Timescapes» και «Δυο φίλοι δυο ζωγράφοι» για λογαριασμό του ΥΠΠΟ.

Έχει επίσης τις μεγάλου μήκους ταινίες «Είδωλο και ρόλος». (Α! βραβείο φεστ. Medi@tera 02), και «Όνειρο II» (Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Φεστ. Θεσσαλονίκης & κρατικά 1992.), την Μικρού μήκους ταινία «Στον δρόμο» (ειδική μνεία στο Φεστ. Θεσσαονίκης) και την Ταινία ντοκιμαντέρ «Εικόνες αλληλογραφίας»

Τέλος, τις  Τηλεταινίες «Θαλάσσιο τραίνο» βασισμένη στα διηγήματα «Κομματάκια» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (Παραγωγή, ΕΡΤ ΑΕ.) και «Χώμα και νερό» βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Ν. Κάσδαγλη (Παραγωγή ΕΡΤ ΑΕ. Επίσημη συμμετοχή στο φεστ. Του Locarno) και ένα Αφιέρωμα «Γιώργος Ζαμπέτας» για την ΕΡΤ ΑΕ.

Σκηνοθετεί διαφημιστικές και τηλεοπτικές εκπομπές και έχει υπάρξει συνέταιρος / παραγωγός στην εταιρεία MODIANO AE.

Απο το 1975  έως το 81 υπήρξε Βοηθός σκηνοθέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων, μετους:Peter Brook, Jian Troell,  Terence Young  και Paul Mazursky.

Το OPEN NIGHTS διοργανώνεται από την ομάδα OFF ART,  την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Έχει επίσης την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας ενώ συνεργάζεται με πολλούς καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς φορείς από την πόλη, την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και επιχειρήσεις της Λάρισας.

περισσότερες λεπτομέρειες στα social media:

https://www.facebook.com/Open.Nights.Off.Art/

https://www.instagram.com/opennightsfestival/

και στην ιστοσελίδα

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα.

t. 2410623615

Email:[email protected]

www.katsigrasmuseum.gr