Τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα επισκέφθηκαν την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 27 περίπου μέλη του Κέντρου Ημέρας Άνοιας Ε.Π.Α.Ψ.Υ..  Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα καθώς και στην περιοδική έκθεση «Διαδρομή» της Αντιγόνης Καββαθά όπου είχαν την ευκαιρία αφενός να γνωρίσουν εμβληματικά έργα της συλλογής και αφετέρου τα έργα τέχνης να αποτελέσουν αφορμή και ταυτόχρονα οδηγό ώστε να ανασύρουν μνήμες και βιώματα και να διατυπώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από το διάλογο.

Το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας της εταιρείας Ε.Π.Α.Ψ.Υ. , μέσα από ανάλογες δράσεις επιτυγχάνει την κινητοποίηση των ατόμων τα οποία μπορούν μέσα από τις δράσεις αυτές να εκφραστούν συναισθηματικά είτε με λεκτικό είτε με μη λεκτικό τρόπο, βελτιώνοντας τη συναισθηματική τους κατάσταση και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους. Η θεραπεία μέσω ανάκλησης θετικών αναμνήσεων έχει στόχο την ενίσχυση της αίσθησης του εαυτού και του ψυχολογικού παρόντος του ατόμου με άνοια.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα αναγνωρίζοντας ότι το μουσείο αποτελεί ένα πεδίο άρσης των εμποδίων και ενδυνάμωσης του φαινομένου της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής συνοχής έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του καθολικού σχεδιασμού ή αλλιώς του σχεδιασμού για όλους, ο οποίος καθιστά δυνατή την πρόσβαση από την ευρύτερη ομάδα του πληθυσμού, σέβεται την ανθρώπινη διαφορετικότητα και  θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της σχεδιαστικής διαδικασίας.

Το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας της εταιρείας Ε.Π.Α.Ψ.Υ. (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) λειτουργεί ως μονάδα ημι – ημερήσιας παραμονής και θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ ή και άλλων συναφών διαταραχών, καθώς και στήριξης των οικογενειών τους. Προσφέρει δωρεάν πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες με βασικό και κοινό γνώμονα τον σεβασμό στις ανάγκες, τα βιώματα και τα δικαιώματα των ανθρώπων που εξυπηρετεί. Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου στελεχώνεται από νευρολόγους, νοσηλευτή, ψυχολόγους, λογοθεραπευτή, γυμναστή, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό προσωπικό και η πρόσβαση για όλους είναι δωρεάν, οι οποίοι συνεργάζονται για να υποστηρίξουν ολιστικά ένα μεγάλο εύρος αναγκών.

Την ομάδα των επισκεπτών συνόδευσαν η κα Πανταζή, νευρολόγος και η κα Τζιάρτα κοινωνική λειτουργός. Την ξενάγηση πραγματοποίησε η μουσειολόγος κα Αρχοντούλη Παρασκευή.