Το  Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών  συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο: «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο και έχει την ευθύνη διοργάνωσης ενός 2ήμερου Ενημερωτικού –Βιωματικού  εργαστηρίου με αντικείμενο τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Πολιτιστικά αγαθά,  στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 09:30-14:00 και δωρεάν συμμετοχή, στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα».

Οι  υπόλοιποι εταίροι του καινοτόμου Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη» είναι η ΑΜΚΕ «Πήλιον Όρος» (Συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη.

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε δέκα πέντε (15) επιστήμονες: Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικούς, Πληροφορικούς, Φυσικούς, Χημικούς, ανεξάρτητους ερευνητές-επιστήμονες, Στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α‘ και Β’ Βαθμού, υπεύθυνους δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών μουσείων, Ιερών Μητροπόλεων, περιβαλλοντολόγους, επαγγελματίες του πολιτισμού, φοιτητές αντίστοιχων σχολών αρχαιολογίας , ιστορίας, περιβάλλοντος κ.ά. κ.ά.

Η εξειδικευμένη αυτή εκπαίδευση θα τους προσφέρει τα εφόδια να κατανοήσουν:

1.. πόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Πολιτιστικά Αγαθά και

2.  πόση σημασία έχει ο ορθός τρόπος διαχείρισης και προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί  από ειδικούς επιστήμονες με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο.

Η Δράση αυτή είναι δράση εφαρμογής πεδίου εφόσον θα υπάρχει επίδειξη και χρήση των φασματικών μη καταστρεπτικών τεχνικών Raman και XRF. Με τις τεχνικές αυτές θα γίνει παρουσίαση των μετρήσεων και ταυτοποιήσεων των χρωστικών και προσδιορισμός φθοράς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση της λειτουργίας του 3D scanning και 3D printing.

Το εργαστήριο  θα εστιάσει στον τρόπο χρήσης των συσκευών, απαντώντας ταυτόχρονα σε ερωτήματα των αρχαιολόγων, των συντηρητών, των μουσειολόγων, των περιβαλλοντολόγων  και εν γένει των επαγγελματιών του χώρου.

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

 Η συμμετοχή είναι δωρεάν και  περιλαμβάνει:

  • υλικό του σεμιναρίου σε ηλεκτρονική μορφή
  • χρήση λογισμικού
  • χρήση εργαστηριακών οργάνων

Εκπαιδευτές Εργαστηρίου: Καθηγητές ΑΕΙ, Επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ανεξάρτητοι ερευνητές

Εξοπλισμός Εργαστηρίου: Θα διατεθεί  για την εκπαίδευση εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Τρόπος συμμετοχής: Επειδή η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (15 άτομα), απαιτείται να συμπληρώσετε έγκαιρα τη φόρμα συμμετοχής στο Link: https://forms.gle/xgQ27B1FEs5ufhMMA

Η συμμετοχή σας μπορεί να γίνει και μέσω  διαδικτύου και  το Link  θα ανακοινωθεί έγκαιρα σε όσους εγγραφούν.

Από τους διοργανωτές προτείνεται η συμμετοχή  με φυσική παρουσία.

Θα ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, που θα ισχύουν από το ΕΟΔΥ  τις μέρες  της διοργάνωσης.

Το Εργαστήριο  αυτό  εντάσσεται στη Δράση 6 του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και έχει τίτλο: «Οργάνωση ενημερωτικών – βιωματικών εργαστηρίων για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Πολιτιστικά αγαθά» .

Επιστημονικός υπεύθυνος για την εκπαίδευση :

Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.)

Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής

Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης

Τηλ: +30 210 538 1443 /6945-273390, Email: [email protected].

Ένα καινοτόμο Έργο για την Κλιματική Αλλαγή με τη στήριξη του Πράσινου Ταμείου

Το Έργο έχει ως στόχο την  ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών και δράσεων για την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και δίνει μεγάλη έμφαση στις μεθόδους διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών και προστασίας τους εν γένει, καθώς το κλίμα, στον ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση ελλαδικό χώρο, συνεχώς μεταβάλλεται.

Αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην προληπτική συντήρηση τους.

Προβλέπεται, να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα τεθούν υπόψη της επιστημονικής κοινότητας (δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά ή/και συνέδρια), συνεισφέροντας στο μέτρο του εφικτού, στη διαμόρφωση πολιτικών τόσο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την ευαισθητοποίηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το  Σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία  με τη Δημοτική Πινακοθήκη  Λάρισας-Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα»  και με την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας PlaTTO του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .

Όλες οι λεπτομέρειες  και το πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα https://klimatiki-mnimosini.gr/ Δήλωση  συμμετοχής στο Link  https://forms.gle/xgQ27B1FEs5ufhMMA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΤΗΛΕΦ.: 6974-881944 , EMail: [email protected]

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ