Βίντεο με έργα παιδιών ηλικίας 4-9 ετών που συμμετείχαν στη δράση με τίτλο “Η δική μου Πολιτεία” με αφορμή το έργο του Αγήνορα Αστεριάδη “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” της Συλλογής Κατσίγρα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα, στο πλαίσιο των ψηφιακών δράσεών της για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020, παρουσιάζει το βίντεο-ψηφιακή έκθεση ως αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής δράσης «Η δική μου Πολιτεία» στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.

Ζητήσαμε από τους μικρούς μας φίλους να δουν καλά-καλά τον πίνακα, να μαντέψουν τι συμβαίνει σε αυτή την πολιτεία, να «ακούσουν» πράγματα που κάνουν θόρυβο, να αναγνωρίσουν «μυρωδιές», ν’ ανακαλύψουν κάποιο κρυμμένο μυστικό, να μας πούνε το πιο όμορφο πράγμα που είδαν, το σημείο της «Πολιτείας» που θα ήθελαν να επισκεφτούν… Τα παιδιά παρατήρησαν την «Πολιτεία» του Α. Αστεριάδη και δημιούργησαν τη δική τους πολιτεία! Επιστράτευσαν μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές, χαρτοπετσέτες, κόλλες, και ό,τι άλλο χρήσιμο για να φτιαχτεί η πολιτεία τους, και με μπόλικη φαντασία δημιούργησαν τη δική τους εκδοχή για αυτό το έργο τέχνης. Οι μικροί μας φίλοι ανταποκρίθηκαν, χρησιμοποίησαν τέμπερες, χρωματιστά μολύβια, παστέλ, κολλάζ, κλπ. Τα έργα στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το αποτέλεσμα της έμπνευσής τους είναι το βίντεο-ψηφιακή έκθεση των έργων των μικρών μας φίλων σε μία παρουσίαση διαφορετική από τις συνηθισμένες καθώς ο μαθητής της Γ’ Δημοτικού Νικόλας Γρηγορόπουλος εμπνεύστηκε από το έργο του Αγήνορα Αστεριάδη «Πολιτεία» και έγραψε το κείμενο «Ένας ελεύθερος πίνακας» το οποίο μπορεί κανείς να ακούσει κατά τη διάρκεια της ψηφιακής παρουσίασης των έργων των παιδιών με τη φωνή του μαθητή της Δ’ Δημοτικού Σπύρου Παπαδόπουλου.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα παιδιά θα χαρούν πολύ με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και ελπίζουμε να παροτρύνει και άλλα παιδιά στο μέλλον να συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις καθώς η συμμετοχή και η χαρά της δημιουργίας είναι αυτό που έχει αξία.