Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας καθώς και την Αγιορειτική Πινακοθήκη και αφορά κυρίως παλαιότερους καλλιτέχνες (γεννημένους προ του 1930) και αρχίζει από τους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, περιλαμβάνοντας έργα των Θ. Ράλλη, Λ. Κογεβίνα, Σπ. Παπαλουκά, Φ. Κόντογλου, Ν. Πεντζτίκη, Πολ. Ρέγκου και άλλων.Στην έκθεση παρουσιάζονται 180 περίπου έργα (πίνακες, χαρακτικά, βιβλία) 43 συνολικά καλλιτεχνών, που ανήκουν στην Αγιορειτική Πινακοθήκης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, άλλα ανήκουν στη συλλογή του Μ.Ι.Ε.Τ. και τα περισσότερα σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές από όλη την Ελλάδα.
To χρονολογικό τόξο της έκθεσης ακουμπά από τη μια στον Θεόδωρο Ράλλη και καταλήγει στους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν ως το 1930. Ανάμεσα σε αυτά τα συμβατικά, ούτως ή άλλως, όρια, διερευνάται η σχέση του Όρους με την ελληνική ζωγραφική, ενώ το κέντρο βάρους εντοπίζεται αναπόφευκτα στο Μεσοπόλεμο, περίοδο κατά την οποία παρατηρείται μια σημαντική πύκνωση του ενδιαφέροντος για τον Άθω, τόσο από καλλιτέχνες όσο και από σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων.
Η έκθεση επιχειρεί να ξετυλίξει προσεχτικά το νήμα μιας αφήγησης, με τις συνέχειες και τις παύσεις της, και να αναδείξει κάποιους συνδέσμους της. Δεν στέκεται μόνο στα έργα που θεωρούνται μείζονα, αλλά συμπεριλαμβάνει και άλλα στοιχεία, κάποτε δευτερεύοντα ή ελάσσονα στην ιεραρχία των αισθητικών αξιών, τα οποία όμως αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της αφήγησης και εξηγούν, συχνά με τρόπο σαφέστερο απ’ ότι τα μείζονα, την παρουσία του Όρους ως εικαστικού θέματος στην ελληνική τέχνη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης.