Στα πλαίσια της έκθεσης «Λάρισα από ψηλά-η πόλη μέσα από τη ματιά των εικαστικών», η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, συνδιοργανώνει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στις 19.00, στο χώρο του αιθρίου του ισογείου.Η Λάρισα, πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, χτισμένη εδώ και 8.000 χρόνια έχει πλούσια και μακραίωνη Ιστορία. Τοποθετημένη, στην όχθη του Πηνειού ποταμού, σχεδόν δίπλα στην κοιλάδα των Τεμπών αλλά και στους πρόποδες του μυθικού βουνού του Ολύμπου, αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας.
Τόσο το παρελθόν της, που καταμαρτυρούν τα μνημεία της όσο και η σύγχρονη φυσιογνωμία της, διαμορφώθηκαν από τη συνύπαρξη διαφόρων πολιτισμικών ομάδων.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση αεροφωτογραφιών με θέμα την πόλη της Λάρισας, των Θανάση και Αλέξαντρου Ευθυμιόπουλου, στο χώρο του φουαγιέ του αμφιθεάτρου, καθώς επίσης, ημερίδα με θέμα «Λάρισα: παρελθόν και μέλλον» με ομιλητές τους:
-Δημήτρη Μαβίδη- Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, αστικής ανάπτυξης και υποδομών του Δήμου Λαρισαίων με θέμα: « Λάρισα του αύριο».
-Σταυρούλα Σδρόλια-Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, με θέμα: «Αρχαιολογικές διαδρομές»
-Φανή Καλοκαιρινού-Αρχαιολόγο-Λαογράφο, Υπεύθυνη του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, με θέμα : «Η μετάβαση από τη παράδοση στην αστικοποίηση ».
Με την παρουσίαση των θεμάτων, θα γίνεται παράλληλη προβολή εικόνων.
Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ κα Μάνια Γκουσιάρη.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η μουσική σύνθεση «Λάρισα από ψηλά». Πρόκειται για ένα δομημένο αυτοσχεδιασμό με τους : Γιώργο Κωστούλη στο κόντρα μπάσο, Φρόσω Αστ. Κτιστάκη στο πιάνο και τραγούδι τη σοπράνο Έλενα Γκατζά.