Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Ι. Κατσίγρα γιορτάζει και φέτος την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που έχει θέμα “Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές”, τη Δευτέρα 18Μαΐου με μια σειρά εκδηλώσεων :

Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαΐου

10.00 με 14.00Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκθέσεις της ΔΠΛ-ΜΓΙ

Δευτέρα 18 Μαΐου

10.00 με 22.00Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκθέσεις της ΔΠΛ-ΜΓΙ

18.00 με 21.00

Ημερίδα στο Αμφιθέατρο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ με θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία»

21.00 με 21.30 μμ. (στο αίθριο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ.)

Βράβευση και έκθεση του συλλογικού έργου μαθητών που έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας μαθητές στη ‘Λάρισα’ του Αστεριάδη», με υπεύθυνη εκπαιδεύτρια την Ελένη Φωλίνα, ιστορικό της Τέχνης. Το έργο αποτελεί αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού διαγωνισμού «Η δική μου Λάρισα».

21.30 με 22.00 μμ.

Μουσικοθεατρική performance στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ.

Ομιλητές της Ημερίδας θα είναι:

Η κ. Λήδα Καζαντζάκη, Ιστορικός Τέχνης
Η κ. Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, Αρχαιολόγος-Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας
Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας
Ο κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, Ζωγράφος-Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Η κ. Μαρία Σπανού, Μουσειοπαιδαγωγός

Στόχος της ημερίδας είναι, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα να συμμετέχει στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980, για τη σχέση του πολιτισμού με την αειφόρο ανάπτυξη. Η αειφορία ως έννοια εισάγεται στον κόσμο των μουσείων από τις αρχές του 21ου αιώνα, ιδιαιτέρως από το 2008 λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης: Τι σημαίνει η αρχή της αειφορίας για το μουσείο; Πώς το ίδιο το μουσείο μπορεί να συμμετέχει με τη λειτουργία του στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική αειφορία; Με ποιο τρόπο μπορούν να ενταχθούν οι αρχές της αειφορίας στη μουσειακή πρακτική και ταυτόχρονα το μουσείο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του στην εποχή της κοινωνικό- οικονομικής κρίσης, αλλά και να εκπληρώσει την εξ ορισμού αποστολή του να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας; Τέλος, μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών και την συζήτηση που θα προκληθεί θα αναδειχθεί η αμφίδρομη σχέση μουσείου-βιώσιμης κοινωνίας.
Κάθε παρουσίαση θα έχει διάρκεια περίπου 15-20 λεπτά.
Στους συμμετέχοντες στην ημερίδα θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Πρόγραμμα ημερίδας
18.00Έναρξη-Εγγραφές
18.15 Χαιρετισμός -Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης
18.30 Λήδα Καζαντζάκη, Ιστορικός Τέχνης-Συντονίστρια της Ημερίδας, με θέμα: «Ο Μουσειακός χαρακτήρας των Μουσείων»
18.45 Δημήτρης Σεβαστάκης, Ζωγράφος-Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ με θέμα: «Ανατρέποντας τη μουσειακή συνθήκη: χωρίς τόπο και χωρίς χρόνο»
19.00 Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας με θέμα: «Στρατηγικές πάνω στο Μουσείο»
19.15 Διάλειμμα-Καφές
19.30 Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, Αρχαιολόγος-Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας με θέμα: «Μουσειακή Πολιτική: παρελθόν και μέλλον»
19.45 Μαρία Σπανού, Μουσειοπαιδαγωγός με θέμα: «Από το παραδοσιακό στο σύγχρονο μουσείο: αιτίες μετάβασης και η λειτουργία της εκπαίδευσης στο «νέο» μουσείο»
20.00 Ερωτήσεις [&] Ανοιχτή συζήτηση
21.00 Κλείσιμο-Χορήγηση βεβαιώσεων

Σάββατο 23 Μαΐου
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς ημέρας Μουσείων, συμμετέχει στο 1ο «Sleepover- διανυκτέρευση σε μουσειακούς χώρους και βιβλιοθήκες» με το Μουσειοεκπαιδευτικό Πρόγραμμα:
«Ο Van Gogh συνομιλεί με τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, κάτω από τον έναστρο ουρανό της Λάρισας»
Στο Πρόγραμμα θα εξελίσσονται οι εξής δράσεις για τους μικρούς μας φίλους:

Παρατήρηση του Ουράνιου Θόλου μέσω τηλεσκοπίου. Τα παιδιά με την καθοδήγηση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Αστεροσκοπείου Λάρισας “ΑΡΙΣΤΕΥΣ” θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν ουράνια σώματα όπως το φεγγάρι και τα άστρα, τη βροχή των Lyrids, τις φωτεινές γραμμές δηλαδή που είναι ορατές για κάποια δευτερόλεπτα μετά το πέρασμα μετεωριτών και τον «Κρόνο σε Αντίθεση». Ο Κρόνος θα βρίσκεται, δηλαδή, στο πιο κοντινό σημείο με τη γη (για την παρατήρηση του συγκεκριμένου φαινομένου είναι απαραίτητη η χρήση τηλεσκοπίου).
Ομαδική εικαστική δράση πάνω στο έργο του Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh « Έναστρη Νύχτα », τόσο μέσω της τέχνης της ζωγραφικής και του κολλάζ, όσο και μέσω της χρήσης πολυμέσων πάνω στο διαδραστικό animation “Starry Night” του digital artist Πέτρου Βρέλλη.
Εικαστική-κιναισθητική ομαδική δραστηριότητα με αφορμή το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Ανοιχτό Παράθυρο», έργο που ανήκει στη Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα.
Προβολή ταινίας στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ, όπου και οι μικροί μας φίλοι θα κοιμηθούν.

Επιστημονική Υπεύθυνη Προγράμματος Ελένη Φωλίνα, ιστορικός της Τέχνης-εικαστικός.
Πληροφορίες: 2410 621205