Το αποτέλεσμα μιας ξεχωριστής συνεργασίας ανάμεσα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και τοSmallMuseumofARTτου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας, με τίτλο «Γέφυρες Τέχνης», θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.Συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Μαΐου, σπουδαία χαρακτικά από τη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα θα «ταξιδέψουν» αυτή τη φορά για τις φυλακές, όπου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Γέφυρες Τέχνης» στο μικρό μουσείο που λειτουργεί από πέρυσι στο Σχολείο των φυλακών, και το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη της φυλακής. Παράλληλα την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 20:30 έκθεση με έργα των φυλακισμένων θα εγκαινιαστεί στην Πινακοθήκη.
Με το σκεπτικό ότι τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Στόχος είναι η ανάδειξη των μουσείων ως φορέων κοινωνικής ειρήνης, ώστε η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.
Αναδεικνύοντας το σκεπτικό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εξωστρεφής θεματοφύλακας του εικαστικού πλούτου της πόλης, συμμετέχει σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή και γύρω απ’ αυτή. Έτσι, προσεγγίζει μια κοινότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, εκείνη των τροφίμων των φυλακών. Άλλωστε, παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει στο κοντινό παρελθόν από μεγάλα μουσεία και ιδρύματα στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σημαντικά έργα τέχνης εκτίθενται σε φυλακές, με σκοπό την επαφή των εγκλείστων με σπουδαία χαρακτικά του Μουσείου Κατσίγρα αλλά και την ανάδειξη του κοινωνικοποιητικού ρόλου της τέχνης και της εκπαίδευσης στη φυλακή.
Την Παρασκευή 19 Μαΐου, ώρα 20:30, δημιουργίες των μαθητών του Σχολείου των φυλακών Λάρισας παρουσιάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η Πινακοθήκη, «αγκαλιάζει» την κοινότητα των φυλακισμένων και φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες. Με την έκθεση αυτή δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τις εικαστικές δημιουργίες των φυλακισμένων και να γνωρίσουν το έργο που παράγεται στο Σχολείο των φυλακών.
Στα εγκαίνια της έκθεσης με έργα των φυλακισμένων θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Συνόλου Πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Επίσης, θα γίνεται συγκέντρωση ειδών ατομικής καθαριότητας για τους άπορους φυλακισμένους (σαμπουάν, χαρτιά υγείας, σαπούνια, αφροί ξυρίσματος, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, υγρά μαντηλάκια, απορρυπαντικά σκόνη για το χέρι, τηλεκάρτες 4€ κ.ά.).
Με τις δράσεις αυτές η τέχνη περνά πέρα από τα τείχη των κτιρίων, ταξιδεύει, γεφυρώνει – γκρεμίζοντας φόβους και στερεότυπα.