Συμεών Σαββίδης (1859-1927), «Καθιστές μορφές σε εσωτερικό YouTube: https://youtu.be/k3eRA9_vqIw

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, παρά τους κλειστούς εκθεσιακούς της χώρους παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με το κοινό της, αλληλεπιδρά μαζί του και αναπτύσσει διαύλους επικοινωνίας που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει.

Εξαιτίας της πολύ άσχημης αυτής συγκυρίας, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα αποφάσισε να υιοθετήσει νέους τρόπους προσέγγισης του κοινού της χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και να εστιάσει σε ψηφιακές δράσεις με στόχο τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους της όσο και την ασφάλεια του κοινού της και ταυτόχρονα να υπηρετήσει τους ιδρυτικούς της σκοπούς.

Από την αρχή του εγκλεισμού ανταποκρίθηκε οργανώνοντας διαγωνισμούς ζωγραφικής για παιδιά αλλά και δημιουργικής γραφής για ενήλικες με αναφορά στην Συλλογή Κατσίγρα και το εμβληματικό έργο δωρεά του Κυριάκου Κατζουράκη «Γκουέρνικα Ι», πρόβαλε με εικονική ξενάγηση την περιοδική έκθεση «Τάκης Τλούπας. Ταξίδια μιας ζωής» που αυτό το διάστημα φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους του αιθρίου του 1ου ορόφου, πρόβαλε με βίντεο έργα της Συλλογής Κατσίγρα «μέσα» από τα μάτια εικαστικών της πόλης μας, παρουσίασε φωτογραφικά στιγμιότυπα από εκθέσεις και δράσεις, περφόρμανς από εορτασμούς ή παράλληλες δράσεις εκθέσεών της καθώς επίσης και από σημαντικές στιγμές για το Μουσείο και την πόλη.

Διαπιστώνοντας την ανταπόκριση του κοινού και την σημαντική αλληλεπίδρασής τους, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα ανακοινώνει μία νέα δράση. Με στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση εμβληματικών έργων της Συλλογής Κατσίγρα ξεκινά την παρουσίαση δέκα βίντεο στα οποία θα προβάλλεται το κάθε έργο με κείμενα ιστορικών της τέχνης από τον κατάλογο της Συλλογής Κατσίγρα.

Τα βίντεο θα προβάλλονται μέσω του καναλιού του μουσείου στο YouTube στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει το μουσείο (μέσω Facebook και Instagram). Φυσικά ακόμη και με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας η πρόσβαση θα είναι πολύ εύκολη.

Η προβολή τους ξεκινά με την παρουσίαση του έργου του Συμεών Σαββίδη (1859-1927), «Καθιστές μορφές σε εσωτερικό», με κείμενο της Μαριλένας Κασιμάτη, Δρ Ιστορικού της Τέχνης-Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των έργων:

Προσωπογραφία του Κων/νου Μελά, του Νικηφόρου Λύτρα (1832-1904), Η κρίση του Πάρη του Γεώργιου Ιακωβίδη (1853-1932), Έργα του Κων/νου Μαλέα (1879-1928), Κοπέλα με κιθάρα του Δημήτρη Γαλάνη (1879-1966), Σπίτι με κόκκινη τέντα του Μιχάλη Οικονόμου (1884-1933), Αυτοπροσωπογραφία του Γιώργου Γουναρόπουλου (1889-1977), Ο Σεισμός του Αγήνoρα Αστεριάδη (1898-1977), ο Πλάτανος της Κηφισιάς του Νίκου Νικολάου (1909-1986) και Εκδρομή στο Γαλάτσι του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (1881-1955).

-Δημιουργία βίντεο, Γιάννης Βασιλάκης