Η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 19:30 σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική κοινότητα Λάρισας.Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Απελευθέρωση της πόλης από τις κατοχικές δυνάμεις και θα παρουσιαστεί στο Αίθριο του 1ου ορόφου.
Πρόκειται για περιοδεύουσα έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.
Την πρώτη φορά που το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ασχολήθηκε με το θέμα των Ελληνοεβραίων μαχητών της Αντίστασης, για την περιοδεύουσα έκθεσή του «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941 – 1944» (2001), ακούστηκε μέσα στο χώρο του Μουσείου το παράπονο των ξεχασμένων πολεμιστών του βουνού, που ένιωθαν ότι η πατρίδα δεν τους τίμησε όπως έπρεπε, ότι δεν υπήρχε ένα μουσείο αφιερωμένο στην Αντίσταση στην Ελλάδα, όπως είχαν τόσες άλλες χώρες της Ευρώπης. Τότε τέθηκαν τα ψήγματα μιας βαθιάς υποχρέωσης και ειλικρινούς επιθυμίας να τιμηθούν αυτοί που πολέμησαν και ακύρωσαν την πεποίθηση ότι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο Ολοκαύτωμα ως ‘πρόβατα επί σφαγή’. Η ενδελεχής έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος η οποία διήρκεσε πέντε έτη, οδήγησε στην συγκέντρωση 24 προσωπικών ιστοριών αντρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, που πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής. Πολύ νέοι οι περισσότεροι, πρόσφατα ξεσπιτωμένοι από το διωγμό, συχνά μόνοι και ορφανεμένοι, βρήκαν μια νέα, δυναμική οικογένεια στα βουνά και υπηρέτησαν τον ένοπλο αγώνα με πολλούς τρόπους, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Χρίστηκαν συναγωνιστές, υπέρτατος τίτλος τιμής ανάμεσα στους μαχητές της ελεύθερης Ελλάδας και πολέμησαν ως ίσοι μεταξύ ίσων. Ενώ η μνημόνευση και απόδοση τιμής στους Εβραίους αγωνιστές, είναι το κύριο μέλημα, με την έκθεση αυτή το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος τιμά στο πρόσωπό τους, όλους τους Έλληνες που πολέμησαν τον κατακτητή, με το όραμα της ελευθερίας και ενός καλύτερου κόσμου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμός και άλλο σχετικό υλικό. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, ενώ ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε με βάση το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε, μια ταινία ντοκιμαντέρ, που διερευνά με τον εναργή τρόπο της κινούμενης εικόνας το θέμα της περιοδικής αυτής έκθεσης, μέσα από τους ανθρώπους, τον τόπο και το χρόνο, και θα βρίσκεται σε συνεχή προβολή στο χώρο της. Την έκθεση συνοδεύουν και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό.
Την ημέρα των εγκαινίων θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Ζανέτ Μπαττίνου.
[Η έκθεση θα διαρκέσει έως 11 Ιανουαρίου 2019]
Η έκθεση παρατείνεται και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 – 14:00, 18:00 – 21:00
Είσοδος ελεύθερη.