«Ελληνορωσικό Συμπόσιο Κεραμικής» φιλοξενεί ο Δήμος Λαρισαίων από τις 6 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018 . Το Συμπόσιο/Εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται μεταξύ της Λάρισας και της αδελφοποιημένης ρωσικής πόλης Ανάπα. Οι πόλεις της Λάρισας και της Ανάπα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχουν αδελφοποιηθεί το 2016. Οι διοικήσεις των δύο Δήμων, της Ελληνικής Κοινότητας της Ανάπα και ευρύτερα της περιφέρειας του Κράσνονταρ, εργάζονται για την διεύρυνση της αδελφοποίησης σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν μια σειρά δράσεων, όπως επισκέψεις και ανταλλαγές με σκοπό την διάχυση του πνεύματος της αδελφοποίησης στις κοινωνίες των δύο πόλεων .Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Λάρισα συμμετείχε στο Συμπόσιο Κεραμικής στην Ανάπα με οικοδεσπότη τον Ιβάν Καρακεζίδη και την συγκρότηση του Art-Synergie. Συνεχίζοντας την επιτυχή αυτή διοργάνωση γίνεται φέτος το επόμενο βήμα στη Λάρισα .
Φέτος, δέκα κεραμίστες, μέλη της ομάδας αυτής, καταξιωμένοι Ρώσοι καλλιτέχνες φιλοξενούνται στη Λάρισα και σε συνεργασία με 2 Ελληνίδες κεραμίστριες, θα δημιουργήσουν έργα με θέμα «Η Λάρισα στους αιώνες».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά ξεναγήσεις στην πόλη, το Αρχαίο Θέατρο, το Διαχρονικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το Πήλιο και τα Μετέωρα, με σκοπό να γνωρίσουν την πόλη και την ιστορία, ώστε να εμπνευστούν και να αντλήσουν ιδέες για τις δημιουργίες τους.
Το εργαστήριο κεραμικής θα γίνει σε υπαίθριο χώρο, μπροστά στο κτίριο του Ελευθέρου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (κτίριο οδού Σαρίμβεη και Καρδίτσης) ώρες 10:00-19:00 και από τις 7 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτό για όποιον ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει.
Οι δημιουργίες αυτές θα παραμείνουν στην πόλη μας και θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο καλλιτεχνικό κεφάλαιο, δείγμα ελληνικής και ρωσικής κεραμικής τέχνης.