Συνεχίζεται η αφιερωματική έκθεση «Σπουδή στην Οδύσεια», η οποία φιλοξενείται στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό kaplanon art. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού του «Έτους Νίκου Καζαντζάκη», όπως έχει ανακηρυχθεί το έτος 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού με την αφορμή της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατό του. Σκοπός της ομαδικής έκθεσης είναι η ποικιλότροπη αποτύπωση της εμβληματικής μορφής του Ν. Καζαντζάκη, αλλά και η συμβολή στην προβολή του έργου του μέσα από τη ματιά των σύγχρονων δημιουργών.Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 20:00 ένα τρίπτυχο αφιέρωμα από του Ενεργούς Πολίτες Λάρισας στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Στο πρώτο μέρος η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα των Ενεργών Πολιτών Λάρισας θα παρουσιάσει αποσπάσματα της Ασκητικής του Ν. Καζαντζάκη επιλέγοντας την σκηνική μορφή του θεατρικού αναλογίου. Μέσω αυτής της θεατρικής μορφής θα πραγματοποιηθεί η αυθεντική γνωριμία με το λογοτεχνικό κείμενο της Ασκητικής αναδεικνύοντας την ζωντάνια και την ιδιαιτερότητα της γραφής του λογοτέχνη.
Στο δεύτερο μέρος ο φιλόλογος, υποψήφιος διδάκτορας Α.Π.Θ, Γιάννης Βαγγελοκώστας θα εισηγηθεί το θέμα : Ο Νίκος Καζαντζάκης στα χρόνια του facebook – «Ψηφιακές κατασκευές μιας συγγραφικής ταυτότητας». Θέμα της ομιλίας αποτελεί η παρουσία και η διακίνηση του καζαντζακικού έργου στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο και ειδικότερα στο διαδικτυακό περιβάλλον του Facebook. Οι αφιερωματικές σελίδες του κοινωνικού δικτύου στον Νίκο Καζαντζάκη, οι οποίες λειτουργούν εν μέρει ως εικονικές αναγνωστικές κοινότητες, παρέχουν ένα πρώτης τάξης υλικό για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τους όρους της διάδοσης και της πρόσληψης του καζαντζακικού έργου στον ψηφιακό χώρο. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι ειδικές συνθήκες παρουσίασης του έργου στο Facebook (αποσπασματική προβολή, εικονοποίηση των γραπτών κειμένων, δυνατότητα σχολιασμού από τους χρήστες), σε αλληλεπίδραση με το περικειμενικό πλαίσιο (σύνδεση με την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα, συναισθηματική ή ιδεολογική φόρτιση των χρηστών), νοηματοδοτούν το έργο του Καζαντζάκη και, κατ’ επέκταση, (ανα)κατασκευάζουν το ίδιο το συγγραφικό προφίλ του Κρητικού συγγραφέα.
Στο τρίτο μέρος θα γίνει αναφορά με θέμα: ο Ν. Καζαντζάκης στην ελληνική δισκογραφία.
Το μέρος της έκθεσης «Σπουδή στην Οδύσεια» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και μικτής τεχνικής σύγχρονων καλλιτεχνών. Τα έργα έχουν δημιουργηθεί με βάση τα εννοιολογικά και πραγματολογικά στοιχεία μίας λέξης που ο κάθε εικαστικός έχει επιλέξει από την Οδύσεια του Ν. Καζαντζάκη. Η ιδιαιτερότητα των λέξεων αυτών είναι πως είναι αθησαύριστες, μιας και δεν βρίσκονται σε κανένα λεξικό. Έτσι, συγκροτείται ένα αποτέλεσμα, όπου τα έργα της έκθεσης με τις επιλεγμένες λέξεις αρθρώνουν ένα συλλογικό «Αλφαβητάρι» από το Α έως το Ω. Η έκθεση συμπληρώνεται με προσωπογραφίες του Νίκου Καζαντζάκη, είτε πίνακες είτε γλυπτά πορτρέτα.
Σημειώνεται ότι εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων με τίτλο «Όταν οι λέξεις γίνουν έργα» (πληροφορίες 2410-623615).
Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό kaplanon art και τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείου Καζαντζάκη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2016, στην αίθουσα τέχνης ena contemporary. Έκτοτε ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Με την επιστροφή της στην Αθήνα, μέρος της έκθεσης θα παρουσιαστεί σε συνέδριο τον Οκτώβριο του 2017 στο Ζάππειο με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η Πολιτική» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου.