
Έκθεση σύγχρονης τέχνης και εικαστικού πειραματισμού
«Memento Sedere»
στην νέα αίθουσα περιοδικών εκθέσεων
στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα
Οι Λαρισαίοι εικαστικοί που προσκλήθηκαν να συντονιστούν με το θέμα είναι οι:
Ελένη Καλαμπαλίκη, Γιάννης Πέτρου, Θεοδώρα Τσιάτσιου
Την έκθεση επιμελήθηκε η Νικολέτα Τζάνη, Δρ ιστορικός της τέχνης.
Η έκθεση διερευνά την σύνδεση ανάμεσα στο κάθισμα και την ιστορική εικαστική υπενθύμιση της θνητότητας, το «memento mori» (Θυμήσου ότι είσαι θνητός). Από την σύζευξη των δύο εννοιών προκύπτει ο ευρηματικός τίτλος στα λατινικά «Memento Sedere» (Θυμήσου να καθίσεις). Στον αντίποδα των παραδοσιακών συμβόλων υπόμνησης του θανάτου (κρανία, μαραμένα λουλούδια, ρολόγια), το κάθισμα, ένας διαφορετικός καμβάς δημιουργίας, προτείνεται εδώ ως σύγχρονο σύμβολο φθαρτότητας, ως ίχνος παρουσίας, ως φορέας απουσίας, ως χώρος περισυλλογής, ως σύμβολο εξουσίας, ως σωματικό αποτύπωμα. Η επιμελητική πρόταση δεν εστιάζει στον θάνατο ως τελικό γεγονός, αλλά στην αργή, ανεπαίσθητη παρουσία του μέσα στο καθημερινό. Μια υπενθύμιση που μπορεί να πυροδοτήσει μνήμες, νέες ανάγκες, δίψα για ζωή με πραγματικό νόημα χωρίς ματαιοδοξία και ανούσιες επίγειες απολαύσεις.
Οι καλλιτέχνες που κλήθηκαν να συντονιστούν αισθητικά με την ιδέα αυτή, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν νέα έργα τέχνης για την έκθεση είναι οι Ελένη Καλαμπαλίκη, Γιάννης Πέτρου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, τρεις γνωστοί εικαστικοί που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Λάρισα.
Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς εκθέσεων σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πειραματισμού υπό τον τίτλο Οικ(ε)ιότητες.
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 31 Ιανουαρίου – 19 Απριλίου 2026
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-14:00, 18:00-21:00
Επικοινωνία: Τ. 2410 616266, 2410 626579