ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (1909-1986) «Ο πλάτανος της Κηφισιάς» (πατήστε στο σύνδεσμο για προβολή του video: https://www.youtube.com/watch?v=begHGerCBNk)

Ψηφιακή παρουσίαση του έργου από το κείμενο της Όλγας Μεντζαφού-Πολύζου, Δρ. Ιστορικού της Τέχνης-Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου

Πηγή:

Ειρήνη Οράτη (επιμ.)

Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Λάρισα, 2005

✔ Ο Νίκος Νικολάου γεννήθηκε στην Ύδρα το 1909. Από μικρός έδειξε την κλίση του στην τέχνη, σκαλίζοντας ξυλόγλυπτα στο κατάστημα της μητέρας του στην Ύδρα.  Το 1929 μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε ως το 1936 ζωγραφική με καθηγητές τους Κωστή Παρθένη και Ουμβέρτο Αργυρό.  Το 1937 πήγε υπότροφος πρώτα στη Ρώμη και μετά στο Παρίσι όπου σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική, τοιχογραφία ενώ πήρε και μαθήματα ψηφιδωτού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τη τοιχογραφία και τη σκηνογραφία ενώ το 1960 εγκαταστάθηκε στην Αίγινα και το σπίτι του υπήρξε σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, διανοουμένων και φιλότεχνου κοινού. Το 1964 έγινε καθηγητής στην ΑΣΚΤ διδάσκοντας ως το 1974. Από το 1965 άρχισε να ζωγραφίζει πάνω σε πέτρες. Επιδόθηκε στη νωπογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων. Έγραψε κείμενα για την τέχνη του, που εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του. Ζωγράφισε ανθρώπινες μορφές και τοπία. Το ιδίωμα του βασίζεται στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής, της ρωμαϊκής, της αιγυπτιακής και της λαϊκής τέχνης. Οι μορφές του, πιο πολύ οι γυναίκες, είναι βαριές με σαφή περιγράμματα που παραπέμπουν στην ερυθρόμορφη αγγειογραφία. Στα τοπία του οι αναφορές στην ελληνική παράδοση γίνονται πιο εμφανείς. Στις πέτρες του υπολογίζει το σχήμα, σχεδιάζοντας αφαιρετικά.Πέθανε στην Αθήνα το 1986.

-Δημιουργία βίντεο Γιάννης Βασιλάκης

——————————————————–

Municipal Art Gallery of Larissa- G.I. Katsigras Museum

www.katsigrasmuseum.gr

♦Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube πατώντας εδώ: https://bit.ly/2xpWU3h

Follow us on Instagram https://bit.ly/2xz4iJx

Follow us on Facebook https://bit.ly/2z45mW9