Κορογιαννάκης Αλέξανδρος (1906-1966)
«Εργάτες», 1935
Λάδι σε μουσαμά, 58 x 47 cm
Συλλογή Γεωργίου Ι. Κατσίγρα. Το έργο φιλοξενείται στην ενότητα ”Αγωνιστικότητα ” της επανασχεδιασμένης έκθεσης της Συλλογής Γ.Ι.Κατσίγρα με τίτλο ”Επανασύνδεση ”
Η 1η Μαΐου έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως ημέρα αγώνων και διεκδίκησης της εργατικής τάξης.
Το έργο με τίτλο «Εργάτες» υπάρχει σε πολλές παραλλαγές όχι μόνο σε πίνακες, αλλά και σε χαρακτικά. Σε έναν σκοτεινό χώρο, παρουσιάζεται μια ομάδα εργατών που είναι έχουν απορροφηθεί από την δουλειά τους. Η ομάδα των εργατών έχει σκυμμένα κεφάλια και φωτίζεται από ένα έντονο φως που υπάρχει μπροστά τους. Το έργο μαρτυρά τις επιρροές του Κορογιαννάκη από τον ρεαλισμό, τον οποίο συνδύασε με εξπρεσιονιστικά στοιχεία.
Στην Ελλάδα οι αγώνες της εργατικής τάξης για την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας ξεκινούν την δεκαετία του 1870. Οι δύσκολες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες ώθησαν τους εργαζόμενους στην δημιουργία των πρώτων σωματείων.
Η πρώτη απεργία που ξέσπασε ήταν το 1879 στα ναυπηγεία της Σύρου στην Ερμούπολη. Κορυφαία στιγμή για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα υπήρξε η εργατική εξέγερση τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, η οποία τελικά κατεστάλη βίαια, με 9 νεκρούς. Το εργατικό κίνημα έχει δώσει πολλές μάχες με ήττες αλλά και μεγάλες νίκες. Οι αγώνες για την δικαίωση του κόσμου της εργασίας συνεχίζονται …..
Η 1η Μαΐου στην σύγχρονη ιστορία μας είναι ημέρα τιμής και μνήμης, καθώς συνέπεσε με την εκτέλεση 200 Ελλήνων πατριωτών στην Καισαριανή από τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής.