Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά» στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα από τις 10 Οκτωβρίου 2020. Στο πλαίσιο της έκθεσης και λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα προτείνει ψηφιακές δράσεις, όπως οι διαδικτυακές ζωντανές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις εξ΄ αποστάσεως με σκοπό την διατήρηση της επικοινωνίας και την αλληλεπίδραση με το κοινό και τους φίλους της.

Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες.

Από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται, μας ζητάει να ταυτιστούμε.

Η δράση με τίτλο: «Το δικό μας πλήθος», που προτείνεται σε παιδιά έως 18 ετών, είναι μία δράση που ζητά οι συμμετέχοντες να εμπνευστούν από τα ανθρωπάκια του Γιάννη Γαΐτη και να δημιουργήσουν τα δικά τους.

Αφού τελειοποιηθούν τα έργα, ο κάθε συμμετέχων διαλέγει ένα ανθρωπάκι, το φωτογραφίζει σε καλή ανάλυση ή το σκανάρει και στη συνέχεια, το στέλνει στο e-mail [email protected] μέχρι την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 γράφοντας στο θέμα «ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΗ».

Η δημιουργία ξεκινάει!

Στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα μπορεί κανείς να βρει και να εκτυπώσει σε σελίδα Α4 το περίγραμμα από δύο ανθρωπάκια. Το ένα από αυτά προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως σελιδοδείκτης και το άλλο μπορεί να γίνει μία κατασκευή που θα στέκεται στον χώρο με θέμα το ανθρωπάκι.

Μπορείτε να χρωματίσετε και να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικό θέλετε για να δώσετε πνοή στο δικό σας ανθρωπάκι. Ακόμα, θα μπορούσατε να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να δημιουργήσετε με άλλους τρόπους, όπως κολλάζ, μεικτή τεχνική. Έπειτα μπορείτε να κόψετε περιμετρικά και να κολλήσετε το ανθρωπάκι πάνω σε ένα χοντρό χαρτόνι. Κόψτε και τη βάση και στερεώστε το. Το ανθρωπάκι είναι έτοιμο! Για τον σελιδοδείκτη θα προτείναμε να τον χρωματίσετε και να τον κολλήσετε σε ένα χαρτόνι ή χοντρό χαρτί και να κόψετε το περίγραμμα, ώστε να έχετε το δικό σας ανθρωπάκι.

Με τα «ανθρωπάκια» που θα συγκεντρωθούν, γίνεται ένα εγχείρημα για την άτυπη συνεργασία από απόσταση και την αλληλεπίδραση των παραγόμενων έργων, ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας πλήθος. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, θα δημιουργήσει μία αφίσα στην οποία θα παρουσιάζεται το «πλήθος». Η αφίσα αυτή θα δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φορέα και θα τυπωθεί.

Επιμέλεια έκθεσης:

Λορέττα Γαΐτη

Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος

Γιάννης Μπόλης

Ιστορικός της τέχνης

Σχεδιασμός δράσης:

Γιάννης Ρούπας, Δώρα Σαλταπίδα, Ελένη Ζανέτα, Μαρία Μαρσιτοπούλου

Επιμέλεια Δράσης: Ιωάννα Δεληγιάννη

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: [email protected]