Τσαπράζης Ζήσης (1911-1975), “Άνοιξις”, λάδι σε μουσαμά επικολλημένο σε χάρντμπορντ,
35,5 x 41,5 cm, Συλλογή Γ.Ι. κατσίγρα

Στο έργο του Ζήση Τσαπράζη “Άνοιξις” παρουσιάζεται μια ανοιξιάτικη σκηνή-στιγμιότυπο από έναν πρωινό περίπατο. Άνθρωποι σε ζεύγη ή μόνοι τους απολαμβάνουν τη φύση περπατώντας. Εντούτοις, η ανθρώπινη παρουσία είναι υποτονική ως μηδαμινή – ο ζωγράφος όμως υπαινίσσεται εύγλωττα τη διάθεση τους. Η σύνθεση εδράζεται σε ένα σφιχτοδεμένο σχήμα όπου οι δύο σειρές δέντρων οδηγούν το βλέμμα μας στο βάθος. Πίσω από το πάρκο που βλέπουμε στο πρώτο πλάνο υπονοείται η ύπαρξη κάποιου ορεινού όγκου.

Η προοπτική είναι μια βίαιη και ιδιαίτερα περίπλοκη παραμόρφωση του φυσικού σχήματος των πραγμάτων αλλά ταυτόχρονα είναι και η μέθοδος που αναπαριστά με το ρεαλιστικότερο τρόπο τον οπτικό χώρο (Rudolf Arnheim)
Η παρακάτω εκπαιδευτική δραστηριότητα βασίστηκε στην παραπάνω πρόταση. Παρακάτω επισυνάπτεται ένα μικρό βίντεο με βάση το οποίο θα μπορέσουμε να φτιάξουμε με απλά βήματα ένα δικό μας οπτικό χώρο στο χαρτί .
Η βασική ιδέα είναι να φτιάξουμε το δικό μας θαλάσσιο πάρκο και συγκεκριμένα τη σκηνή που βρισκόμαστε μέσα σε αυτόν τον εκπληκτικό χώρο και παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας μέσα σε αυτόν.
Ας βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει και ας το γεμίσουμε με όμορφα στοιχεία και πολλά χρώματα τον δικό μας πολύχρωμο βυθό .

Θα αναφερθούμε αρχικά στον βασικό όρο της δραστηριότητας και έπειτα θα πιάσουμε μολύβια, μαρκαδόρους ή πινέλα και θα δημιουργήσουμε.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΡΟΣ – ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ : ΣΗΜΕΙΟ ΦΥΓΗΣ, ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Γραμμή του ορίζοντα λέμε την νoητή γραμμή των ματιών μας όταν βλέπουμε ένα θέμα.
Σημείο φυγής είναι οι νοητές συγκλίνουσες γραμμές που δημιουργούν το βάθος ή την Τρίτη διάσταση στων δυο διαστάσεων χαρτί/τελάρο μας για να φαίνεται πιο πραγματική η ζωγραφική μας.
Παράδειγμα: Όταν βλέπουμε ένα ηλιοβασίλεμα, βλέπουμε και την γραμμή του ορίζοντα. Αν αλλάξουμε ύψος ματιών π.χ. καθόμαστε χαμηλότερα η γραμμή του ορίζοντα αλλάζει. Το ίδιο συμβαίνει παντού ακόμη και σε μια νεκρή φύση που έχουμε στήσει στο τραπέζι του σπιτιού μας.
Δείτε το βίντεο και δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας έργο με ένα σημείο φυγής !!!

https://drive.google.com/file/d/1iiidXwb-aIwOBhFYP7Z_7mQsItJIvYjm/view

Επιμέλεια και σχεδιασμός εκπαιδευτικής δράσης:

Δήμητρα Οικονόμου

Eικαστικός και καθηγήτρια ζωγραφικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα έτος 2019-2020