Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας "Η μνήμη της πόλης"

Ανοιχτή ξενάγηση ελεύθερη για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 στις 12:00 το μεσημέρι στο πλαίσιο της έκθεσης “Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44” που φιλοξενείται στο αίθριο του ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα από τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη, Ιστορικό της Τέχνης – Επιμελητή ΚΜΣΤ.

Η έκθεση περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα και είχε συμπεριληφθεί στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή. Χαρακτηριστικά για την έκθεση σημειώνει ο Γιάννης Μπόλης: Φωτογραφίες-σπαράγματα μνήμης μιας ζοφερής εποχής. Φωτογραφίες τραβηγμένες από Γερμανούς στρατιώτες κατά την περίοδο της εισβολής τους στην πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή:τα Τέμπη, τους Γόννους, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες από τη Συλλογή του Βύρωνα Μήτου συγκροτούν ένα ενιαίο σώμα, μια μοναδική αφήγηση, είναι ταυτόχρονα λόγος και εικόνα-πολύτιμο, ιστορικό ντοκουμέντο, άμεση μαρτυρία και σύγχρονη καταγραφή από την πλευρά των “νικητών”. Πρόκειται για αποτυπώσεις που καταρχάς ενέχουν τη σημασία και τη λειτουργία του ενθυμήματος και του τεκμηρίου για τους Γερμανούς, της παρουσίας και της υπεροχής τους.

Info

Ημερομηνία: Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018
Ώρα: 12:00
το μεσημέρι
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις:2410-672499 (ώρες 9:00-13:00 καθημερινές)
E-mail: info@katsigrasmuseum.gr
Είσοδος ελεύθερη

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση «ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑΣ (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής “παρουσίας”»

Ελεύθερη ξενάγηση στο κοινό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 8:00 μ.μ. στην έκθεση «ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑΣ (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής “παρουσίας”» από την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ Στέλλα Μουζακιώτου. Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Λάρισα το έργο ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», τη Συλλογή Προσωπογραφιών Καθηγητών του Α.Π.Θ., το Μουσείο Μπενάκη και Ιδιωτικές Συλλογές.

Η ανοιχτή ξενάγηση είναι μέρος της εκδήλωσης «Άνθρωπος – Aστικό Τοπίο – Πολιτική, ένα διαδραστικό τρίπτυχο στο εικαστικό έργο του Λουκά Βενετούλια», η οποία θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα την ίδια μέρα στις 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Ημερομηνία ξενάγησης: Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 8:00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: τηλ. 2410-671176

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας "Η μνήμη της πόλης"

Ανοιχτή ξενάγηση ελεύθερη για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 στις 7:00 μ.μ. στο πλαίσιο της έκθεσης “Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44” που φιλοξενείται στο αίθριο ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα από τα μέλη της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας.Η έκθεση περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα και είχε συμπεριληφθεί στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή. Η ομάδα ιστορικής έρευνας Φωτοθήκη Λάρισας που ανέλαβε και την ταυτοποίηση των φωτογραφιών, αναφέρει χαρακτηριστικά: Οι γερμανικές φωτογραφίες έχουν στρατιωτική και ιστορική αξία κι είναι και λαογραφικές. Εκτός των άλλων, δείχνουν και την καθημερινότητα της Ελλάδας της Κατοχής. Οι φωτογραφίες, γενικά προκαλούν θλίψη και συναποτελούν μια ελεγεία, θα έλεγε κανείς, της καταστραμμένης Λάρισας της Κατοχής. 

Ημερομηνία: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018
Ώρα:
7.00 μ.μ.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις:2410-672499 (ώρες 9:00-13:00 καθημερινές)
E-mail: info@katsigrasmuseum.gr
Είσοδος ελεύθερη

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση "Γένεσις Νεών" του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas)

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) “Γένεσις Νεών” θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση ελεύθερη για το κοινό από τον ίδιο τον εικαστικό αυτή την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 στις 7.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Ο Μιχαήλ Βακαλούλης θα “περιηγήσει” το κοινό στην έκθεσή του με έργα, τα περισσότερα λάδια σε καμβά φιλοτεχνημένα τα τελευταία δύο έτη 2016/2017, εμπνευσμένα από διάφορα ναυπηγεία που γίνονται μάρτυρες βαθύτερων υπαρξιακών νοημάτων και θα αναλύσει διεξοδικά την τεχνική του όσον αφορά τη χρήση των χρωμάτων και τη σύνθεση των μορφών.

Ημερομηνία: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017
Ώρα: 7.30 μ.μ.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις:2410-672499 (ώρες 9:00-13:00 καθημερινές)
E-mail: info@katsigrasmuseum.gr
Είσοδος ελεύθερη

"ΠΟΛΙΤΕΙΑ Μία βιωματική - διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά…” - Ελεύθερες ξεναγήσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης “ΠΟΛΙΤΕΙΑ Μία βιωματική - διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά…” θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξενάγησεις ελεύθερες για το κοινό από την επιμελήτρια της έκθεσης Μάγδα Κουμπαρέλου την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 στις 7.00 μ.μ. και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ.με την παρουσία εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Μισόν αιώνα μετά τη δημιουργία του,το έργο “Πολιτεία” του Αγήνορα Αστεριάδη κινητοποίησε συναισθήματα μνήμης, καθημερινά βιώματα, την ιστορία και έδωσε στους καλλιτέχνες την αφορμή να αναστοχαστούν, να σκύψουν και να αφουγκραστούν την πόλη τους με μια διαφορετική ματιά, να πραγματοποιήσουν μια διαφορετική προσέγγιση και να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο μορφοπλαστικό λόγο για αυτή.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι :
Αγγελίδου Όλγα-Μαρία, Βλαχοδήμος Βαγγέλης, Γεωργουλά Λίλια, Γούλα Μαρίνα, Διαμαντή Άρτεμις, Ζησοπούλου Μαρία, Καμόσου Ελπινίκη, Καραγγέλη Ευαγγελία, Μιναρετζόπουλος Ιωακείμ-Στεφοπούλου Χριστίνα (Καλλιτεχνική ομάδα ΑΒΟΛΟΙ), Μπιλιούρης Κωνσταντίνος, Μπομπός Κώστας, Μπορίσοβα Ντιάνα, Ξανθά Κατερίνα, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Ρασάικου Δήμητρα, Σδούκου Ιφιγένεια, Σουλιώτη Αναστασία-Ζωή, Τέκα Αντιγόνη, Τζαφέτα Βίλη, Τριανταφυλλάκη Ιωάννα, Τσιάτσιου Θεοδώρα,Τσιόγκα Βιβή και Χατζηνικολάου Μαρία-Ανδρομάχη.

Είσοδος ελεύθερη.

"Καλοκαίρι στην Πινακοθήκη!" - Ελεύθερες ξεναγήσεις

Καλοκαίρι στην Πινακοθήκη! Ελεύθερη ξενάγηση

Στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης «Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής», με έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου που φιλοξενείται στους Μεγάλους Εκθεσιακούς Χώρους – Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα πραγματοποιηθούν τρεις ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό από την ξεναγό της Πινακοθήκης Αθανασία Γκούνη την Δευτέρα 3 Ιουλίου, την Δευτέρα 10 Ιουλίου και την Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 19:30 διάρκειας 1 ώρας.

Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου εκατό σημαντικά ονόματα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών. Συμπεριλαμβάνονται εικαστικοί όπως Φασιανός, Σόρογκας, Λασιθιωτάκης, Ρόκος, Σαρελάκου, Στεφανάκης, Κουρσάρης, Κατσουλίδη, Χάρος, Σεβαστάκης, Σταθόπουλος κ.λ.π. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν δείχνουν να εμπνέονται από τη φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι φορτισμένα από έντονο συναίσθημα, κουβαλούν μια ιστορία και αφηγούνται βιώματα μέσα από μια σειρά «κρυφών συμβολισμών». Το χρώμα έχει την τιμητική του, ενώ γεωμετρικά σχήματα, ρυθμική συνέχεια, αναφορές στο παρελθόν και αφαιρετική αισθητική χαρακτηρίζουν το σύνολο των έργων της συλλογής που παρουσιάζεται. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σχεδιασμός/υλοποίηση:Α. Γκούνη / Ξεναγός

Είσοδος ελεύθερη.

Το «Αϊβαλί» στη Λάρισα” - Ξεναγήσεις

1. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, Γυμνάσια και Λύκεια

Στόχος των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων είναι η περιήγηση των σχολικών ομαδών στο χώρο και στα νοήματα της έκθεσης, «Το “Αϊβαλί” στη Λάρισα». Οι μαθητές και ο συνοδός εκπαιδευτικός τους “ταξιδεύουν” στο χρόνο και συγκεκριμένα στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας μέσω αποσπασμάτων του graphic novel, “Αϊβαλί”, του συγγραφέα Soloúp. Τα κόμιξ και οι ιστορίες των πρωταγωνιστών: Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Αγάπης Βενέζη – Μολυβιάτη και Αχμέτ Γιορουλμάζ μιλούν για το Αϊβαλί πριν, κατα τη διάρκεια και μετά την Καταστροφή του 1922. Τελευταία, η ιστορία του αφηγητή και συγγραφέα, μεταφέρει τους μαθητές στο σήμερα. “Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει”, μας λέει. Οι ιστορίες πλαισιώνονται από πλούσιο αρχειακό υλικό και από φωτογραφίες, που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας στην έρευνά του, καθώς και από πρωτότυπα σκίτσα των κόμιξ.

16 έως 26 Νοεμβρίου 2015

Διάρκεια: 45 λεπτά

Αριθμός Ατόμων: έως 25

Συμμετοχή: Χωρίς επιβάρυνση (απαραίτητη η προσυννενόηση με τη Γραμματεία της ΔΠΛ)

Σχεδιαμός και υλοποίηση:  Σδράλη Ελπίδα (απόφοιτη μουσειολόγος) και

Κοσμίδου Κατερίνα (απόφοιτη ιστορικός τέχνης)

 

2. ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για άτομα και ομάδες ατόμων τρίτης ηλικίας και Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

Στόχος των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων είναι η επαφή της ομάδας τρίτης ηλικίας με το χώρο και τα νοήματα της έκθεσης, «Το “Αϊβαλί” στη Λάρισα». Η ομάδα ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου – κόμιξ, “Αϊβαλί” και τις ιστορίες των τεσσάρων πρωταγωνιστών του: Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Αγάπης Βενέζη – Μολυβιάτη και Αχμέτ Γιορουλμάζ.  Μαρτυρίες από τα γεγονότα με φωτογραφίες, εφημερίδες και αρχειακό υλικό της εποχής, πλαισιώνουν το “ταξίδι” στο Αϊβαλί. Η καταστροφή του 1922, ο ξεριζωμός ανθρώπων, ο θάνατος, αλλά και... η επιβίωση. Τελευταία, η ιστορία του αφηγητή και συγγραφέα, μας μεταφέρει στο σήμερα: “Και όταν τα πόδια πατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει”.

Ημερομηνίες: Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ώρα: 11:00 - 11:45 π.μ.

Διάρκεια: 45 λεπτά

Αριθμός ατόμων: έως 25

Συμμετοχή: Χωρίς επιβάρυνση (απαραίτητη η προσυννενόηση με τη Γραμματεία της ΔΠΛ)

Σχεδιασμός και υλοποίηση:  Σδράλη Ελπίδα (απόφοιτη μουσειολόγος) και

Κοσμίδου Κατερίνα (απόφοιτη ιστορικός τέχνης)

Ξεναγήσεις στην Μόνιμη Συλλογή

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στους χώρους της Μόνιμης Συλλογής του μουσείου καθώς και στο πλαίσιο των προσωρινών εκθέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα (τηλ.2410621205).

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

20-02-2018 07:51

Την Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – ΜουσείουΓ.Ι. Κατσίγρα και στο πλαίσιο του προγράμματος Το Σινεμά των Εκαστικών: Αγωνία και Έκσταση, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Διαστάσεις ψυχανάλυσης και κινηματογράφου στο έργο του Ιερώνυμου Μπος».

Διαβάστε περισσότερα …

02-02-2018 10:26

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έχοντας ως βασικό σκοπό και στόχο τη διάδοση των εικαστικών τεχνών αλλά και τη συνεργασία, την αξιοποίηση και την προβολή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικούαπευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε νέους Θεσσαλούς εικαστικούς, πτυχιούχους Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ατομική έκθεση με επιμέλεια στο αίθριο του πρώτου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, να αποστείλουν φωτογραφικό υλικό των έργων τους και το βιογραφικό τους στο e-mail: info@katsigrasmuseum.gr

Πληροφορίες: 2410-672499

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso