Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση "επίμονες χartινες κυρίες"

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση ελεύθερη για το κοινό στην έκθεση του Ανδρέα Γιαννούτσου «επίμονες χartινες κυρίες», που φιλοξενείται στους Μεγάλους Εκθεσιακούς - αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα, από τον ίδιο τον δημιουργό.

Ο Ανδρέας Γιαννούτσος θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεσή του, που περιλαμβάνει διακόσια περίπου επιτοίχια ιδιώματα ζωγραφικής, σχέδια και μικρά ξύλινα αντικείμενα, δημιουργίες των τελευταίων περίπου 15 ετών. Ο θεματικός άξονας και τίτλος «επίμονες χartινες κυρίες» αναπτύσσεται μέσα από μια ενότητα σχεδίων και μια ενότητα χρωματικών κυρίως συνθέσεων μεγαλύτερου μεγέθους. Πρόκειται γενικότερα για έργα μιας μοντέρνας αισθητικής αντίληψης και εργασίας, που αναζητά μέσα από ποικίλους τρόπους έκφρασης, βιωματικού και χειρονομιακού κυρίως χαρακτήρα και υλικά μιας ευρύτερης γκάμας και επεξεργασίας, αισθητικούς συγκινησιακούς χώρους, αναπτύγματα νοσταλγικής και ενδοσκοπικής χροιάς, σ’ ένα δομημένο κόσμο αποκαλύψεων, σιωπών, στοχασμών και ψηλαφήσεων.

Είσοδος ελεύθερη.

Ανοιχτές ξεναγήσεις ελεύθερες για το κοινό στη Μόνιμη Συλλογή

Με αφορμή το κλείσιμο των αιθουσών της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι Κατσίγρα για τις εργασίες της επανέκθεσης της Μόνιμης Συλλογής οργανώνονται ανοιχτές ξεναγήσεις ελεύθερες για το κοινό καθημερινά από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ. μέχρι την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, επίσης την Τρίτη 8 Ιανουαρίου & την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις και στις 18:30 μ.μ.


Σημειώνεται ότι οι αίθουσες της Μόνιμης Συλλογής θα κλείσουν από τις 14 Ιανουαρίου και εξής για το κοινό.


Τις ξεναγήσεις θα πραγματοποιήσει ο κ. Γιάννης Χριστάκης Ιστορικός της Τέχνης – εικαστικός.


Είσοδος ελεύθερη


Πληροφορίες: Τηλ.: 2410621205

Ανοιχτές ξεναγήσεις στην έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διοργανώνονται ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 12:00 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 18:00. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την κ. Αλίνα Μωυσή, διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.

Η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» παρουσιάζεται στο Αίθριο του 1ου ορόφου του Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Απελευθέρωση της πόλης από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις. Πρόκειται για περιοδεύουσα έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμός και άλλο σχετικό υλικό. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, ενώ ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε με βάση το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε, μια ταινία ντοκιμαντέρ, που διερευνά με τον εναργή τρόπο της κινούμενης εικόνας το θέμα της περιοδικής αυτής έκθεσης, μέσα από τους ανθρώπους, τον τόπο και το χρόνο, και θα βρίσκεται σε συνεχή προβολή στο χώρο της. Την έκθεση συνοδεύουν και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 11 Ιανουαρίου 2019.

Ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό στην έκθεση «Η Μνήμη της Επανάσταση. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», η οποία παρουσιάζεται σε μια νέα εκδοχή της στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνονται ανοιχτές ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον κ. Γιάννη Μπόλη, Ιστορικό της Τέχνης και επιμελητή της έκθεσης, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 18:00 και στις 19:30 και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί το αφήγημα της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από την προσέγγιση 78 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που "συγκλόνισαν" τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα.

Η έκθεση δεν στοχεύει να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη, τις διαφορετικές αναγνώσεις, αντικρουόμενες ερμηνείες και αποτιμήσεις των ιστορικών. Αντίθετα, επικεντρώνεται σ' έναν ξεχωριστό προβληματισμό με τις έννοιες της Ουτοπίας και της Επανάστασης, αλλά και τους πειραματισμούς των Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, να βρίσκονται στον πυρήνα της και να συγκροτούν το νοηματικό της άξονα.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, εγκαταστάσεις στον χώρο) «μεταφέρουν» την έννοια της Επανάστασης στο παρόν, εμπνέονται από τους αισθητικούς πειραματισμούς και τις αναζητήσεις των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, αναφέρονται στις ουτοπίες μιας ολόκληρης εποχής, έρχονται να μιλήσουν για τη δυναμική και την αντοχή των επαναστατικών ιδεών στον χρόνο, τις διαψεύσεις, τις ανατροπές και τα τραύματα σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, κρίσης και αναμονής, αμφισβήτησης και έκπτωσης των ιδεολογιών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Πληροφορίες: τηλ. 2410-623615

Ανοιχτές ξεναγήσεις στην έκθεση «Η Μνήμη της Επανάσταση. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», η οποία παρουσιάζεται σε μια νέα εκδοχή της στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνονται ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον κ. Γιάννη Μπόλη, Ιστορικό της Τέχνης και επιμελητή της έκθεσης, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 18:00 και στις 19:30 και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 18:00.

Κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι η παρουσίαση του αφηγήματος της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από την προσέγγιση 68 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι δίνουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που "συγκλόνισαν" τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, εγκαταστάσεις στον χώρο) "μεταφέρουν" την έννοια της Επανάστασης στο παρόν, εμπνέονται από τους αισθητικούς πειραματισμούς και τις αναζητήσεις των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, αναφέρονται στις ουτοπίες μιας ολόκληρης εποχής, έρχονται να μιλήσουν για τη δυναμική και την αντοχή των επαναστατικών ιδεών στον χρόνο, τις διαψεύσεις, τις ανατροπές και τα τραύματα σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, κρίσης και αναμονής, αμφισβήτησης και έκπτωσης των ιδεολογιών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Πληροφορίες: τηλ. 2410-623615

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα “ΜORS”

Ανοιχτή ξενάγηση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 ώρα 12:00 μ. στην ατομική έκθεση της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο “MORS” στους Μεγάλους εκθεσιακούς χώρους - Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα από τον Ιστορικό Τέχνης και επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη.

Η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο της εικαστικού της χρονικής περιόδου 1981 - 2018. Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπόλης αναφέρει: "Οι προτάσεις της Λυδίας Δαμπασίνα συγκροτούν ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον, πρωτότυπο, υπαινικτικό και καθηλωτικό, μεστό σε συνδηλώσεις και πολλαπλές αναγνώσεις. Στις εγκαταστάσεις της, η ευαισθησία και η ποιητικότητα συνδιαλέγονται με την ωμότητα και τη σκληρότητα, το ιδιωτικό με το δημόσιο, η μελαγχολία με την εσωτερικότητα της αποξένωσης,  η ανατρεπτική διάθεση με τις, λιγότερο ή περισσότερο, εμφανείς συμβολικές αναφορές. Με αντισυμβατικό πνεύμα και συνειδητή ηθική στάση, επικεντρώνεται στις αντινομίες, τους διχασμούς και τις δυσλειτουργίες της ανθρώπινης συνθήκης, προτείνοντας, ταυτόχρονα, την υπέρβαση με την υιοθέτηση νέων μορφών συνύπαρξης, αλληλεγγύης και επικοινωνίας. Και αυτό το επιτυγχάνει, όχι αφηγηματικά και περιγραφικά, αλλά μέσα από την ίδια την εικαστική γραφή των έργων της, τη στροφή στη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, τη συγκίνηση, τη ζωτικότητα, την εκφραστική δύναμη και τον «μαγικό» χαρακτήρα της γνήσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας".

Ανοιχτή ξενάγηση: Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 ώρα 12:00 μ.

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 16 Σεπτεμβρίου 2018

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00

Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας "ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ" της Αμαλίας Λιάκου

Στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας της Αμαλίας Λιάκου με τίτλο ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ στο αίθριο του 1ου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση για το κοινό από την Αμαλία Λιάκου την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 στις 19:30.

H έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά φωτογραφιών από τέσσερις ενότητες: Πορτραίτα του Νάνου Βαλαωρίτη, Νεκρή φύση: το μυστήριο των πραγμάτων, Όταν έβρεχε διαμάντια και Σονάτα παριζιάνικου Φθινοπώρου, έργα δημιουργημένα μεταξύ το 2012-2013 στην Αθήνα και το Παρίσι. Η Αμαλία Λιάκου θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση και θα αναλύσει το πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκαν οι ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο της κάθε φωτογραφικής ενότητας.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης στον κατάλογο της έκθεσης γράφει μεταξύ άλλων για την φωτογραφική δημιουργία της Αμαλίας Λιάκου, ότι είναι “… εμπνευσμένη από το βλέμμα του Υπερρεαλισμού που καταφέρνει να δημιουργεί αντικείμενα-όποια και να ‘ναι που έρχονται να σε προϋπαντήσουν και να σταθούνε μπροστά σου οντολογικά, αυθύπαρκτα, επεμβαίνοντας μέσα στην πραγματικότητα … Μια φιλοσοφική διάσταση που δεν έχω δει καλύτερη από τις Επιφάνειες του Τζέημς Τζόυς μέχρι εκείνη της παρέμβασης στη ζωή την ίδια των υπερρεαλιστών παραλλάσσοντας την”.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Ανοιχτή ξενάγηση στις εκθέσεις φωτογραφίας “Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44” και "Οι πλημμύρες της Λάρισας - Η περίπτωση του 1883”

Ανοιχτή ξενάγηση ελεύθερη για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 στις 12:00 το μεσημέρι στο πλαίσιο της έκθεσης “Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44” που φιλοξενείται στο αίθριο του ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα από τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη, Ιστορικό της Τέχνης – Επιμελητή ΚΜΣΤ και στην έκθεση φωτογραφιών "Οι πλημμύρες της Λάρισας - Η περίπτωση του 1883” από μέλη της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας.

Η έκθεση “Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44” περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα και είχε συμπεριληφθεί στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή ενώ η έκθεση φωτογραφιών "Οι πλημμύρες της Λάρισας - Η περίπτωση του 1883” περιλαμβάνει φωτογραφίες από την πλημμύρα του Πηνειού κατά τον Οκτώβριο του 1883. Η λήψη τους έγινε από τον φωτογράφο Ιωάννη Λεονταρίδη από τη Θεσσαλονίκη και αποτυπώνει την έκταση της πλημμύρας, τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η Λάρισα και την μορφή της πόλης όπως ήταν δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση.

Info

Ημερομηνία: Κυριακή 22 Απριλίου 2018
Ώρα: 12:00
το μεσημέρι
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις:2410-672499 (ώρες 9:00-13:00 καθημερινές)
E-mail: info@katsigrasmuseum.gr
Είσοδος ελεύθερη

Εκπαιδευτικές δράσεις “ΑΘΩΣ - ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ"

Στα πλαίσια της έκθεσης του Στράτου Καλαφάτη “Άθως - Τα Χρώματα της Πίστης” στους μεγάλους εκθεσιακούς - αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα, προγραμματίζονται εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από ξεναγήσεις και εργαστήρια φωτογραφίας από τον ίδιο τον φωτογράφο.

Το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:

30/03/2018: Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 στις 19.00 ο Στράτος Καλαφάτης θα παρουσιάσει την Αθωνική πολιτεία μέσα από την εμπειρία της μακράς παραμονής του εκεί. Συγκεκριμένα θα μιλήσει για τη μεγάλη φωτογραφική παράδοση του Αγίου Όρους και θα εξηγήσει τον τρόπο που προσέγγισε, φωτογράφησε και παρουσίασε τον μοναδικό αυτόν τόπο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο και είναι δωρεάν για το κοινό.

31/03/2018: Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 18.00 ο Στράτος Καλαφάτης θα παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο. Θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο εξέλιξε τη φωτογραφική του γλώσσα, και τη διαδικασία μέσα από την οποία αναπτύσσει τις φωτογραφικές του εργασίες, βασιζόμενος στην αφήγηση και στην δημιουργία ενός προσωπικού ντοκιμαντέρ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο και είναι δωρεάν για το κοινό.

27/04/2018: Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 στις 19.00 ο Στράτος Καλαφάτης θα παρουσιάσει την Αθωνική πολιτεία μέσα από τη μακρά παραμονή του εκεί και το φωτογραφικό του έργο. Συγκεκριμένα θα μιλήσει για τη μακρά φωτογραφική παράδοση του Αγίου Όρους και θα εξηγήσει τον τρόπο που προσέγγισε, φωτογράφησε και παρουσίασε τον μοναδικό αυτόν τόπο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη και είναι δωρεάν για το κοινό.

28-29/04/2018: Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 15.00-21.00 και την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 12.00-18.00 θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο φωτογραφικό σεμινάριο, που απευθύνεται σε φωτογράφους που έχουν αναπτύξει μια φωτογραφική εργασία. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξέλιξη και η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δουλειάς του κάθε φωτογράφου, με τις οδηγίες και την επιμέλεια του Στράτου Καλαφάτη. Θα συζητηθούν θέματα ολοκλήρωσης και παρουσίασης ενός project, μέσα από το editing, τον τίτλο, τα κείμενα και τη διαφορετική χρήση των εικόνων στα έντυπα, τις εκθέσεις και το διαδίκτυο. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν 10 -15 φωτογραφίες, ηλεκτρονικά, μία μικρή περιγραφή της εργασίας τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην παρακάτω διεύθυνση info@katsigrasmuseum.gr. Θα επιλεγούν 12 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα ενημερωθούν από το Μουσείο. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα και είναι δωρεάν για το κοινό.

Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση "Αποκτήματα"

Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης “Αποκτήματα”, στο αίθριο του 1ου ορόφου, με έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από τη συλλογή των Αγορών-Δωρεών της Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση για το κοινό από την Ιφιγένεια Σδούκου, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα και από τους εικαστικούς που συμμετέχουν στην έκθεση Νίκο Σαμαρά, Χρήστο Σαμαρά και Κλεάνθη Χατζηνίκο, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 στις 19:30.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην έκθεση και να δει έργα που φυλάσσονταν επί χρόνια στα “ντεπό” της Πινακοθήκης, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μικτές τεχνικές και σχέδια, έργα διαφορετικών εικαστικών αναφορών και ρευμάτων αλλά και να συνομιλήσει και να συνδιαλλαχθεί με τους δημιουργούς τους.

Η διάδοση των εικαστικών τεχνών, η συνεργασία, η αξιοποίηση και η προβολή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού υπήρξαν εξαρχής στόχοι της Πινακοθήκης. Στην διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της, η Συλλογή εμπλουτίζεται με τη στήριξη των δωρητών, καλλιτεχνών και ιδιωτών, όπου ο ρόλος τους είναι καίριος και η συμπαράσταση στο έργο του Μουσείου ιδιαίτερης σημασίας καθώς η δωρεά αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης και αγάπης για τον πολιτισμό.

Info

Ημερομηνία: Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ώρα: 19:30

Τηλ. Επικοινωνίας για πληροφορίες: 2410-672499

E-mail: info@katsigrasmuseum.gr

Είσοδος ελεύθερη.

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας "Η μνήμη της πόλης"

Ανοιχτή ξενάγηση ελεύθερη για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 στις 12:00 το μεσημέρι στο πλαίσιο της έκθεσης “Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44” που φιλοξενείται στο αίθριο του ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα από τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη, Ιστορικό της Τέχνης – Επιμελητή ΚΜΣΤ.

Η έκθεση περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα και είχε συμπεριληφθεί στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή. Χαρακτηριστικά για την έκθεση σημειώνει ο Γιάννης Μπόλης: Φωτογραφίες-σπαράγματα μνήμης μιας ζοφερής εποχής. Φωτογραφίες τραβηγμένες από Γερμανούς στρατιώτες κατά την περίοδο της εισβολής τους στην πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή:τα Τέμπη, τους Γόννους, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες από τη Συλλογή του Βύρωνα Μήτου συγκροτούν ένα ενιαίο σώμα, μια μοναδική αφήγηση, είναι ταυτόχρονα λόγος και εικόνα-πολύτιμο, ιστορικό ντοκουμέντο, άμεση μαρτυρία και σύγχρονη καταγραφή από την πλευρά των “νικητών”. Πρόκειται για αποτυπώσεις που καταρχάς ενέχουν τη σημασία και τη λειτουργία του ενθυμήματος και του τεκμηρίου για τους Γερμανούς, της παρουσίας και της υπεροχής τους.

Info

Ημερομηνία: Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018
Ώρα: 12:00
το μεσημέρι
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις:2410-672499 (ώρες 9:00-13:00 καθημερινές)
E-mail: info@katsigrasmuseum.gr
Είσοδος ελεύθερη

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση «ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑΣ (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής “παρουσίας”»

Ελεύθερη ξενάγηση στο κοινό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 8:00 μ.μ. στην έκθεση «ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑΣ (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής “παρουσίας”» από την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ Στέλλα Μουζακιώτου. Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Λάρισα το έργο ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», τη Συλλογή Προσωπογραφιών Καθηγητών του Α.Π.Θ., το Μουσείο Μπενάκη και Ιδιωτικές Συλλογές.

Η ανοιχτή ξενάγηση είναι μέρος της εκδήλωσης «Άνθρωπος – Aστικό Τοπίο – Πολιτική, ένα διαδραστικό τρίπτυχο στο εικαστικό έργο του Λουκά Βενετούλια», η οποία θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα την ίδια μέρα στις 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Ημερομηνία ξενάγησης: Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 8:00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: τηλ. 2410-671176

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας "Η μνήμη της πόλης"

Ανοιχτή ξενάγηση ελεύθερη για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 στις 7:00 μ.μ. στο πλαίσιο της έκθεσης “Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44” που φιλοξενείται στο αίθριο ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα από τα μέλη της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας.Η έκθεση περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα και είχε συμπεριληφθεί στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή. Η ομάδα ιστορικής έρευνας Φωτοθήκη Λάρισας που ανέλαβε και την ταυτοποίηση των φωτογραφιών, αναφέρει χαρακτηριστικά: Οι γερμανικές φωτογραφίες έχουν στρατιωτική και ιστορική αξία κι είναι και λαογραφικές. Εκτός των άλλων, δείχνουν και την καθημερινότητα της Ελλάδας της Κατοχής. Οι φωτογραφίες, γενικά προκαλούν θλίψη και συναποτελούν μια ελεγεία, θα έλεγε κανείς, της καταστραμμένης Λάρισας της Κατοχής. 

Ημερομηνία: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018
Ώρα:
7.00 μ.μ.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις:2410-672499 (ώρες 9:00-13:00 καθημερινές)
E-mail: info@katsigrasmuseum.gr
Είσοδος ελεύθερη

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση "Γένεσις Νεών" του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas)

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) “Γένεσις Νεών” θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση ελεύθερη για το κοινό από τον ίδιο τον εικαστικό αυτή την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 στις 7.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Ο Μιχαήλ Βακαλούλης θα “περιηγήσει” το κοινό στην έκθεσή του με έργα, τα περισσότερα λάδια σε καμβά φιλοτεχνημένα τα τελευταία δύο έτη 2016/2017, εμπνευσμένα από διάφορα ναυπηγεία που γίνονται μάρτυρες βαθύτερων υπαρξιακών νοημάτων και θα αναλύσει διεξοδικά την τεχνική του όσον αφορά τη χρήση των χρωμάτων και τη σύνθεση των μορφών.

Ημερομηνία: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017
Ώρα: 7.30 μ.μ.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις:2410-672499 (ώρες 9:00-13:00 καθημερινές)
E-mail: info@katsigrasmuseum.gr
Είσοδος ελεύθερη

"ΠΟΛΙΤΕΙΑ Μία βιωματική - διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά…” - Ελεύθερες ξεναγήσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης “ΠΟΛΙΤΕΙΑ Μία βιωματική - διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά…” θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξενάγησεις ελεύθερες για το κοινό από την επιμελήτρια της έκθεσης Μάγδα Κουμπαρέλου την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 στις 7.00 μ.μ. και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ.με την παρουσία εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Μισόν αιώνα μετά τη δημιουργία του,το έργο “Πολιτεία” του Αγήνορα Αστεριάδη κινητοποίησε συναισθήματα μνήμης, καθημερινά βιώματα, την ιστορία και έδωσε στους καλλιτέχνες την αφορμή να αναστοχαστούν, να σκύψουν και να αφουγκραστούν την πόλη τους με μια διαφορετική ματιά, να πραγματοποιήσουν μια διαφορετική προσέγγιση και να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο μορφοπλαστικό λόγο για αυτή.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι :
Αγγελίδου Όλγα-Μαρία, Βλαχοδήμος Βαγγέλης, Γεωργουλά Λίλια, Γούλα Μαρίνα, Διαμαντή Άρτεμις, Ζησοπούλου Μαρία, Καμόσου Ελπινίκη, Καραγγέλη Ευαγγελία, Μιναρετζόπουλος Ιωακείμ-Στεφοπούλου Χριστίνα (Καλλιτεχνική ομάδα ΑΒΟΛΟΙ), Μπιλιούρης Κωνσταντίνος, Μπομπός Κώστας, Μπορίσοβα Ντιάνα, Ξανθά Κατερίνα, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Ρασάικου Δήμητρα, Σδούκου Ιφιγένεια, Σουλιώτη Αναστασία-Ζωή, Τέκα Αντιγόνη, Τζαφέτα Βίλη, Τριανταφυλλάκη Ιωάννα, Τσιάτσιου Θεοδώρα,Τσιόγκα Βιβή και Χατζηνικολάου Μαρία-Ανδρομάχη.

Είσοδος ελεύθερη.

"Καλοκαίρι στην Πινακοθήκη!" - Ελεύθερες ξεναγήσεις

Καλοκαίρι στην Πινακοθήκη! Ελεύθερη ξενάγηση

Στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης «Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής», με έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου που φιλοξενείται στους Μεγάλους Εκθεσιακούς Χώρους – Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα πραγματοποιηθούν τρεις ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό από την ξεναγό της Πινακοθήκης Αθανασία Γκούνη την Δευτέρα 3 Ιουλίου, την Δευτέρα 10 Ιουλίου και την Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 19:30 διάρκειας 1 ώρας.

Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου εκατό σημαντικά ονόματα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών. Συμπεριλαμβάνονται εικαστικοί όπως Φασιανός, Σόρογκας, Λασιθιωτάκης, Ρόκος, Σαρελάκου, Στεφανάκης, Κουρσάρης, Κατσουλίδη, Χάρος, Σεβαστάκης, Σταθόπουλος κ.λ.π. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν δείχνουν να εμπνέονται από τη φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι φορτισμένα από έντονο συναίσθημα, κουβαλούν μια ιστορία και αφηγούνται βιώματα μέσα από μια σειρά «κρυφών συμβολισμών». Το χρώμα έχει την τιμητική του, ενώ γεωμετρικά σχήματα, ρυθμική συνέχεια, αναφορές στο παρελθόν και αφαιρετική αισθητική χαρακτηρίζουν το σύνολο των έργων της συλλογής που παρουσιάζεται. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σχεδιασμός/υλοποίηση:Α. Γκούνη / Ξεναγός

Είσοδος ελεύθερη.

Το «Αϊβαλί» στη Λάρισα” - Ξεναγήσεις

1. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, Γυμνάσια και Λύκεια

Στόχος των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων είναι η περιήγηση των σχολικών ομαδών στο χώρο και στα νοήματα της έκθεσης, «Το “Αϊβαλί” στη Λάρισα». Οι μαθητές και ο συνοδός εκπαιδευτικός τους “ταξιδεύουν” στο χρόνο και συγκεκριμένα στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας μέσω αποσπασμάτων του graphic novel, “Αϊβαλί”, του συγγραφέα Soloúp. Τα κόμιξ και οι ιστορίες των πρωταγωνιστών: Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Αγάπης Βενέζη – Μολυβιάτη και Αχμέτ Γιορουλμάζ μιλούν για το Αϊβαλί πριν, κατα τη διάρκεια και μετά την Καταστροφή του 1922. Τελευταία, η ιστορία του αφηγητή και συγγραφέα, μεταφέρει τους μαθητές στο σήμερα. “Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει”, μας λέει. Οι ιστορίες πλαισιώνονται από πλούσιο αρχειακό υλικό και από φωτογραφίες, που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας στην έρευνά του, καθώς και από πρωτότυπα σκίτσα των κόμιξ.

16 έως 26 Νοεμβρίου 2015

Διάρκεια: 45 λεπτά

Αριθμός Ατόμων: έως 25

Συμμετοχή: Χωρίς επιβάρυνση (απαραίτητη η προσυννενόηση με τη Γραμματεία της ΔΠΛ)

Σχεδιαμός και υλοποίηση:  Σδράλη Ελπίδα (απόφοιτη μουσειολόγος) και

Κοσμίδου Κατερίνα (απόφοιτη ιστορικός τέχνης)

 

2. ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για άτομα και ομάδες ατόμων τρίτης ηλικίας και Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

Στόχος των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων είναι η επαφή της ομάδας τρίτης ηλικίας με το χώρο και τα νοήματα της έκθεσης, «Το “Αϊβαλί” στη Λάρισα». Η ομάδα ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου – κόμιξ, “Αϊβαλί” και τις ιστορίες των τεσσάρων πρωταγωνιστών του: Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Αγάπης Βενέζη – Μολυβιάτη και Αχμέτ Γιορουλμάζ.  Μαρτυρίες από τα γεγονότα με φωτογραφίες, εφημερίδες και αρχειακό υλικό της εποχής, πλαισιώνουν το “ταξίδι” στο Αϊβαλί. Η καταστροφή του 1922, ο ξεριζωμός ανθρώπων, ο θάνατος, αλλά και... η επιβίωση. Τελευταία, η ιστορία του αφηγητή και συγγραφέα, μας μεταφέρει στο σήμερα: “Και όταν τα πόδια πατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει”.

Ημερομηνίες: Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ώρα: 11:00 - 11:45 π.μ.

Διάρκεια: 45 λεπτά

Αριθμός ατόμων: έως 25

Συμμετοχή: Χωρίς επιβάρυνση (απαραίτητη η προσυννενόηση με τη Γραμματεία της ΔΠΛ)

Σχεδιασμός και υλοποίηση:  Σδράλη Ελπίδα (απόφοιτη μουσειολόγος) και

Κοσμίδου Κατερίνα (απόφοιτη ιστορικός τέχνης)

Ξεναγήσεις στην Μόνιμη Συλλογή

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στους χώρους της Μόνιμης Συλλογής του μουσείου καθώς και στο πλαίσιο των προσωρινών εκθέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα (τηλ.2410621205).

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

18-02-2019 11:19

Ανοιχτή προβολή της ταινίας USSAK του Κυριάκου Κατζουράκη διοργανώνεται την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας–Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με ελεύθερη είσοδο.

Στο φουαγιέ θα εκτίθεται το storyboard της ταινίας.

Διαβάστε περισσότερα …

18-02-2019 11:15

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Αναφορά στη Γκουέρνικα».

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

icom

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso