Το «Αϊβαλί» στη Λάρισα” - Ξεναγήσεις

1. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, Γυμνάσια και Λύκεια

Στόχος των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων είναι η περιήγηση των σχολικών ομαδών στο χώρο και στα νοήματα της έκθεσης, «Το “Αϊβαλί” στη Λάρισα». Οι μαθητές και ο συνοδός εκπαιδευτικός τους “ταξιδεύουν” στο χρόνο και συγκεκριμένα στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας μέσω αποσπασμάτων του graphic novel, “Αϊβαλί”, του συγγραφέα Soloúp. Τα κόμιξ και οι ιστορίες των πρωταγωνιστών: Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Αγάπης Βενέζη – Μολυβιάτη και Αχμέτ Γιορουλμάζ μιλούν για το Αϊβαλί πριν, κατα τη διάρκεια και μετά την Καταστροφή του 1922. Τελευταία, η ιστορία του αφηγητή και συγγραφέα, μεταφέρει τους μαθητές στο σήμερα. “Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει”, μας λέει. Οι ιστορίες πλαισιώνονται από πλούσιο αρχειακό υλικό και από φωτογραφίες, που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας στην έρευνά του, καθώς και από πρωτότυπα σκίτσα των κόμιξ.

16 έως 26 Νοεμβρίου 2015

Διάρκεια: 45 λεπτά

Αριθμός Ατόμων: έως 25

Συμμετοχή: Χωρίς επιβάρυνση (απαραίτητη η προσυννενόηση με τη Γραμματεία της ΔΠΛ)

Σχεδιαμός και υλοποίηση:  Σδράλη Ελπίδα (απόφοιτη μουσειολόγος) και

Κοσμίδου Κατερίνα (απόφοιτη ιστορικός τέχνης)

 

2. ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για άτομα και ομάδες ατόμων τρίτης ηλικίας και Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

Στόχος των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων είναι η επαφή της ομάδας τρίτης ηλικίας με το χώρο και τα νοήματα της έκθεσης, «Το “Αϊβαλί” στη Λάρισα». Η ομάδα ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου – κόμιξ, “Αϊβαλί” και τις ιστορίες των τεσσάρων πρωταγωνιστών του: Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Αγάπης Βενέζη – Μολυβιάτη και Αχμέτ Γιορουλμάζ.  Μαρτυρίες από τα γεγονότα με φωτογραφίες, εφημερίδες και αρχειακό υλικό της εποχής, πλαισιώνουν το “ταξίδι” στο Αϊβαλί. Η καταστροφή του 1922, ο ξεριζωμός ανθρώπων, ο θάνατος, αλλά και... η επιβίωση. Τελευταία, η ιστορία του αφηγητή και συγγραφέα, μας μεταφέρει στο σήμερα: “Και όταν τα πόδια πατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει”.

Ημερομηνίες: Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ώρα: 11:00 - 11:45 π.μ.

Διάρκεια: 45 λεπτά

Αριθμός ατόμων: έως 25

Συμμετοχή: Χωρίς επιβάρυνση (απαραίτητη η προσυννενόηση με τη Γραμματεία της ΔΠΛ)

Σχεδιασμός και υλοποίηση:  Σδράλη Ελπίδα (απόφοιτη μουσειολόγος) και

Κοσμίδου Κατερίνα (απόφοιτη ιστορικός τέχνης)

Ξεναγήσεις στην Μόνιμη Συλλογή

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στους χώρους της Μόνιμης Συλλογής του μουσείου καθώς και στο πλαίσιο των προσωρινών εκθέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα (τηλ.2410621205).

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

18-05-2017 11:00

Εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 7 το απόγευμα, στο αίθριο της Πινακοθήκης, η έκθεση παιδικής-εφηβικής ζωγραφικής και κεραμικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.
Φέτος η καθιερωμένη ετήσια έκθεση των μικρών μαθητών του Εργαστηρίου φέρει τον τίτλο «Το ταξίδι των χρωμάτων».

Διαβάστε περισσότερα …

29-04-2017 11:00

Λόγω της αυξημένης ζήτησης του κοινού, παράταση παίρνει η «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα», έως την Κυριακή 14 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Ανοιχτή ξενάγηση στο κοινό θα πραγματοποιηθεί από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ειρήνη Οράτη την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 20:00.

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso