Νέα - Ανακοινώσεις

Εγκαίνια έκθεσης Νίκου Καλτσά "ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ 1987-2017"

04-12-2017 09:59

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στις 7.00 μ.μ.

Εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Καλτσά ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ1987-2017 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Ι. Γ. Κατσίγρα το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από τα πιο αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά έργα του Νίκου Καλτσά από το 1987 μέχρι το 2017, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε φίλους και συνεργάτες του δημιουργού. Τα έργα που ανασύρονται από την αρχειοθήκη του Νίκου Καλτσά (ακριλικά, σχέδια, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μελάνη) ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν. Η ηθελημένη «παιδική περιέργεια», η απλότητα των σχεδίων, η ελευθερία στο σχεδιασμό, ο στοχασμός, η ποιοτική διάσταση, το πάθος για εξερεύνηση του βαθύτερου, η σύγκρουση με το ακραίο και ο συνεχής διάλογος είναι τα δομικά στοιχεία έκφρασης του Νίκου Καλτσά. Στις συνθέσεις του κυριαρχούν οι μορφές και οι φιγούρες, το παιχνίδι του χρώματος και του υλικού. Απεικονίζει εσωτερικές παρορμήσεις και ενδόμυχες σκέψεις δαμάζοντας τον μηδενικό κόσμο εξουσιάζοντας τον δίκαια με το υλικό και το θέμα του. Χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές και προσωπικό στυλ, τα έργα του αντιπροσωπεύουν φάσεις μιας οργανικής εξέλιξης, μιας πορείας από το Παρίσι ως τη Λάρισα, είναι αποτέλεσμα μιας πνευματικής πάλης.

Η ζωγραφική του μουσικά μοιάζει με σύνθεση, το μοτίβο της οποίας μπορεί πάντοτε να είναι σε ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Οι επιλογές του είναι τολμηρά ασύμμετρες αλλά τόσο άμεσες και ζωντανές. Στα μάτια του ένα ανεπιτήδευτο λεξιλόγιο με παραλλαγές, σημεία, στίγματα, ροές, σύμβολα, λάμψεις, αρμονίες, αντιστίξεις τόνων που πλησιάζουν προς τη μουσική σύνθεση.

Ο Νίκος Καλτσάς έχει βαθειά επίγνωση ότι ανήκει στο κοινωνικό σύνολο της πόλης, νοιώθει πολίτης της πόλης και των πόλεων που βημάτισε, αισθάνεται πολίτης του κόσμου, «συστήνει» και μας «συστήνεται» με φιγούρες, απλές, συμπαθείς, άγνωστες, τυχαίες.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2017 – 21 Ιανουαρίου 2017

Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Συντονισμός έκθεσης: Αργύρης Γιουρούκης, Μαριάννα Καλτσά

Φωτογράφιση έργων: Παναγιώτης Δομούζης

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Πίσω

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

04-12-2018 09:42

Μετά τη λήξη της, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από τη Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα εκτίθενται οι φωτογραφίες της έκθεσης «Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44» από το αρχείο του Βύρωνα Μήτου, της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και  της συλλογής Τάκη Τλούπα.

Διαβάστε περισσότερα …

03-12-2018 20:17

Παρατείνεται, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού, η έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί» έως την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso