Νέα - Ανακοινώσεις

Έργο από τη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

15-10-2018 20:19

Το εμβληματικό έργο «Γυμνό» του Γ. Μόραλη της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα συμμετέχει στη μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μόραλης», που περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του και παρουσιάζεται από τις 20 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε το 1916 στην Άρτα. Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στις κυριακάτικες παραδόσεις της Σχολής Καλών Τεχνών. Το 1931 ξεκίνησε τη προετοιμασία του για την εισαγωγή του στην ΑΣΚΤ. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και χαρακτική. Το 1936 με υποτροφία της ακαδημίας Αθηνών πήγε στη Ρώμη όπου δεν έμεινε πολύ επιλέγοντας το Παρίσι. Εκεί σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και τοιχογραφία, ενώ πήρε και μαθήματα ψηφιδωτού. Το 1939 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1947 έγινε καθηγητής του προπαρασκευαστικού τμήματος της ΑΣΚΤ και από το 1957 ως το 1983 καθηγητής εργαστηρίου στην ίδια σχολή. Το 1962 εκλέχθηκε τακτικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών. Πέθανε το 2009.

Το «Γυμνό», λάδι σε μουσαμά διαστάσεων 86 x 31 cm, φιλοτεχνήθηκε από τον Γ. Μόραλη στα 1948. Στο έργο εικονίζεται μια ολόσωμη γυμνή γυναικεία μορφή σε νεαρή ηλικία. Είναι μετωπική με το κεφάλι στραμμένο στα δεξιά και το βλέμμα χαμηλωμένο. Η στάση της θυμίζει το contraposto των αρχαίων αγαλμάτων, με το αριστερό της μέλος να στηρίζεται και το δεξί ελεύθερο. Το φόντο είναι ουδέτερο και διακρίνεται στο δεξί μέρος του πίνακα η άκρη ενός τραπεζιού πάνω στο οποίο ακουμπά το αριστερό της χέρι η μορφή. Στο δεξί χέρι κρατάει μαντήλι. Τα μαλλιά της είναι μαύρα και πέφτουν πίσω από τους ώμους της. Το σώμα έχει αποδοθεί ρεαλιστικά. Η χρωματική γκάμα που έχει είναι περιορισμένη στο πράσινο, το κόκκινο και το μπλε που προβάλλουν τη μορφή.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 5/1/2019.

Πίσω

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

15-01-2019 12:41

Παρατείνεται η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού μέχρι την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στο αίθριο του 1ου ορόφου. Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Απελευθέρωση της πόλης από τις κατοχικές δυνάμεις, παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας.

Διαβάστε περισσότερα …

15-01-2019 10:45

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ένα αλλιώτικο σπίτι…σαν παραμύθι!» της Μαρίας Αράπκουλε διοργανώνεται το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 18:00 από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, το Κέντρο Πολιτισμού «Υπατία» Λάρισας και το βιβλιοπωλείο Σκάλα Παιδικό Παραμύθι. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που μιλά με συμβολικό τρόπο για την ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Λάρισας «Τόπος Αλληλεγγύης».

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso