Νέα - Ανακοινώσεις

Έργο από τη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

15-10-2018 20:19

Το εμβληματικό έργο «Γυμνό» του Γ. Μόραλη της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα συμμετέχει στη μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μόραλης», που περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του και παρουσιάζεται από τις 20 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε το 1916 στην Άρτα. Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στις κυριακάτικες παραδόσεις της Σχολής Καλών Τεχνών. Το 1931 ξεκίνησε τη προετοιμασία του για την εισαγωγή του στην ΑΣΚΤ. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και χαρακτική. Το 1936 με υποτροφία της ακαδημίας Αθηνών πήγε στη Ρώμη όπου δεν έμεινε πολύ επιλέγοντας το Παρίσι. Εκεί σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και τοιχογραφία, ενώ πήρε και μαθήματα ψηφιδωτού. Το 1939 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1947 έγινε καθηγητής του προπαρασκευαστικού τμήματος της ΑΣΚΤ και από το 1957 ως το 1983 καθηγητής εργαστηρίου στην ίδια σχολή. Το 1962 εκλέχθηκε τακτικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών. Πέθανε το 2009.

Το «Γυμνό», λάδι σε μουσαμά διαστάσεων 86 x 31 cm, φιλοτεχνήθηκε από τον Γ. Μόραλη στα 1948. Στο έργο εικονίζεται μια ολόσωμη γυμνή γυναικεία μορφή σε νεαρή ηλικία. Είναι μετωπική με το κεφάλι στραμμένο στα δεξιά και το βλέμμα χαμηλωμένο. Η στάση της θυμίζει το contraposto των αρχαίων αγαλμάτων, με το αριστερό της μέλος να στηρίζεται και το δεξί ελεύθερο. Το φόντο είναι ουδέτερο και διακρίνεται στο δεξί μέρος του πίνακα η άκρη ενός τραπεζιού πάνω στο οποίο ακουμπά το αριστερό της χέρι η μορφή. Στο δεξί χέρι κρατάει μαντήλι. Τα μαλλιά της είναι μαύρα και πέφτουν πίσω από τους ώμους της. Το σώμα έχει αποδοθεί ρεαλιστικά. Η χρωματική γκάμα που έχει είναι περιορισμένη στο πράσινο, το κόκκινο και το μπλε που προβάλλουν τη μορφή.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 5/1/2019.

Πίσω

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

14-11-2018 06:27

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διοργανώνονται ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 12:00 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 18:00. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την κ. Αλίνα Μωυσή, διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.

Διαβάστε περισσότερα …

13-11-2018 10:32

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα σε συνεργασία με το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8» και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας παρουσιάζεται την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00 στο αίθριο του ισογείου η ομαδική έκθεση με τίτλο «Μουσικό Κουτί».

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso