Νέα - Ανακοινώσεις

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

11-05-2018 11:16

18 & 19 Μαΐου 2018

Η 18η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2018 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα “Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό”. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 και συμμετέχει με τις παρακάτω εκδηλώσεις, με σκοπό την ενίσχυση και διασύνδεση του Μουσείου με την τοπική κοινωνία και τα τοπικά ιδρύματα και φορείς, καθώς αναδεικνύεται πως η χρήση τεχνολογιών αιχμής μπορεί να συμβάλλει στη διάδοση του πολιτισμού και στην ανάπτυξη πολιτισμικής παιδείας.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 ώρα 20:00: Εγκαινιάζεται στους Μεγάλους εκθεσιακούς χώρους - Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα η ατομική έκθεση της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο “MORS”, η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο της εικαστικού της χρονικής περιόδου 1981 – 2018. Οι προτάσεις της Λυδίας Δαμπασίνα συγκροτούν ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον, πρωτότυπο, υπαινικτικό και καθηλωτικό, μεστό σε συνδηλώσεις και πολλαπλές αναγνώσεις. Στις εγκαταστάσεις της, η ευαισθησία και η ποιητικότητα συνδιαλέγονται με την ωμότητα και τη σκληρότητα, το ιδιωτικό με το δημόσιο, η μελαγχολία με την εσωτερικότητα της αποξένωσης, η ανατρεπτική διάθεση με τις, λιγότερο ή περισσότερο, εμφανείς συμβολικές αναφορές.

Σάββατο 19 Μαΐου 2018:

1)Performance – ξενάγηση στη Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα, ώρα 20:00.

Η ομάδα χοροθεάτρου OFFART θα ξετυλίξει τον “Μίτο”, σε μια performance - ξενάγηση στη Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, συνδέοντας το πολύτιμο παρελθόν της τέχνης με το σύγχρονο κοινό και την συλλογική εμπειρία με την βαθιά προσωπική, του εικαστικού δημιουργού, αλλά και του συλλέκτη. O “Μίτος” θα ξετυλιχτεί έως το διαδίκτυο σε μια νέα ανάγνωση της ζωντανής performance, σε μορφή videodance και θα αναμεταδοθεί ζωντανά σε μορφή livestreaming μέσω της σελίδας του facebook της Δημοτικής Πινακοθήκης. Συντελεστές: Ρerformers: Ρούλα Καραφέρη, Θεόφιλος Χατζηαριστεράς, Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Γεροστάθης, Επιμέλεια κειμένων: Θεόφιλος Χατζηαριστεράς, Κοστούμια: FabJonkers, Videopost-production: Χριστίνα Τζιουβάρα.

2) Παρουσίαση σε VR (εικονικό περιβάλλον) των μουσειακών χώρων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα & χρήση τεχνολογίας AR (επαυξημένης πραγματικότητας) για προβολή έργου της Μονιμής Συλλογής Γ.Ι.Κατσίγρα ως εικονικό ολόγραμμα στον φυσικό χώρο του Μουσείου, ώρα 20:30.

Το Εργαστήριο Πληροφορικής και Ψηφιακών Τεχνολογιών, ΤΕΙ Θεσσαλίας & OneirogenS.A. παρουσιάζει δύο καινοτόμες δραστηριότητες με τις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με απόκτηση πολιτισμικής εμπειρίας και με χρήση τεχνολογιών αιχμής. Στην πρώτη περίπτωση θα υλοποιηθεί ψηφιακήμεταφορά των μουσειακών χώρων σε ένα εικονικό περιβάλλον Virtual Reality (VR) στο οποίο ο χρήστης-επισκέπτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση διαδικτυακά μέσα από απομακρυσμένους υπολογιστές ή φορητές συσκευές. Με τον τρόπο αυτό σε έναν σύγχρονο και τεχνολογικά συνδεδεμένο κόσμο το μουσείο θα μπορεί να μετατρέπεται σε ψηφιακό και η συλλογή του να είναι πλέον εύκολα προσβάσιμη από κάθε πλευρά του πλανήτη. Ο ενδιαφερόμενος φιλότεχνος θα είναι σε θέση να περιηγηθεί ανάμεσα στα έργα του μουσείου, να προσκομίσει διαδραστικά χρήσιμες πληροφορίες για αυτά, και να ενημερωθεί για τις δράσεις του μέσα από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείο του. Στη δεύτερη δραστηριότητα θα περιλαμβάνονται δοκιμές χρήσης τεχνολογιών αιχμής επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για προβολή επιπρόσθετων πληροφοριών για επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου. Σαν παράδειγμα ένα πορτραίτο της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα θα επανασχεδιαστεί σε μοντέλο τριών διαστάσεων (3D model), και θα προβάλλεται ως εικονικό ολόγραμμα στον φυσικό χώρο του μουσείου. Με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας η μουσειακή εμπειρία που θα προκύπτει για τους επισκέπτες θα αποκτά φορητότητα, εύκολη προσβασιμότητα και θα αυξάνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θέλει ιδιαιτέρως να ευχαριστήσει τον κ. Αντώνη Καραγεώργο, Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρόεδρο Τμήματος του Εργαστήριου Πληροφορικής και Ψηφιακών Τεχνολογιών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον Νίκο Αλμπάνη, βραβευμένo καλλιτέχνη ψηφιακών εφέ και ειδικό σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, CEO & Founder της εταιρείας Oneirogenγια το σχεδιασμό και την υλοποίηση των καινοτόμων διαδραστικών προγραμμάτων με χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως επίσης και την PastéqueElectronics & ComputerSystems για τη χορηγία υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό για τις ημέρες Πέμπτη 17, Παρασκευή 18, Σάββατο 19, και Κυριακή 20 Μαΐου 2018.

Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και στα τηλ. 2410-621205, 2410-616266

Πίσω

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

15-01-2019 12:41

Παρατείνεται η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού μέχρι την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στο αίθριο του 1ου ορόφου. Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Απελευθέρωση της πόλης από τις κατοχικές δυνάμεις, παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας.

Διαβάστε περισσότερα …

15-01-2019 10:45

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ένα αλλιώτικο σπίτι…σαν παραμύθι!» της Μαρίας Αράπκουλε διοργανώνεται το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 18:00 από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, το Κέντρο Πολιτισμού «Υπατία» Λάρισας και το βιβλιοπωλείο Σκάλα Παιδικό Παραμύθι. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που μιλά με συμβολικό τρόπο για την ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Λάρισας «Τόπος Αλληλεγγύης».

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso