Η Πινακοθήκη

Το 1981 ο γιατρός – συλλέκτης Γ. Ι Κατσίγρας χαρίζει στο Δήμο της Λάρισας την αξιολογότατη συλλογή του των Έργων Τέχνης. Μετά το θάνατό του, η δωρεά στη Δημοτική Πινακοθήκη συμπληρώνεται με 1170 βιβλία εικαστικού περιεχομένου, καθώς και τα ανεκτίμητης αξίας έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν, που αγόρασε ο συλλέκτης το 1955. Παράλληλα, χαρίζονται στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας η ιατρική του βιβλιοθήκη και στο Δήμο Λάρισας 4500 λογοτεχνικά βιβλία.

Έτσι, δημιουργείται η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Στο νέο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, που εγκαινιάστηκε το 2003, στη συνοικία Νεάπολη της Λάρισας, εκτίθεται μέρος της συλλογής με δημιουργίες των Λύτρα, Μαλέα, Παρθένη, Τριανταφυλλίδη, Γουναρόπουλου, Αστεριάδη, Βασιλείου, Ψυχοπαίδη, Μπουζιάνη, Σικελιώτη, Τάσσου, και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν.

Μέσω της αισθητικής απόλαυσης, παρέχεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία της Νεοελληνικής Τέχνης, την εξέλιξη των τάσεων και των τεχνοτροπιών, παράλληλα με τις επιδράσεις που δέχτηκε από διάφορες σχολές και ευρωπαϊκά ρεύματα μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα.

Συγχρόνως, εστιάζοντας στο πεδίο πρόσληψης της καλλιτεχνικής δημιουργίας η Πινακοθήκη οργανώνει ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας σε μαθητές και ενήλικες τη δυνατότητα να «αποκωδικοποιήσουν» τα εικαστικά έργα, θεωρώντας την καλλιτεχνική πράξη ως αποτέλεσμα ενός πλέγματος συσχετισμών και αλληλεπίδρασης παραγόντων, τόσο ατομικών, όσο και κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών.

Στους χώρους του μουσείου λειτουργεί, επίσης, το «Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών» με τμήματα ζωγραφικής – σχεδίου και κεραμικής για παιδιά και ενήλικες, χαρακτικής και ψηφιδωτού για ενήλικες.

Επιπλέον, το 2007 εγκαινιάστηκε η εικαστική βιβλιοθήκη του μουσείου, με ένα πλήθος βιβλίων εικαστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, σε πρωτότυπες και συχνά σπάνιες εκδόσεις.

Στο χώρο του αιθρίου, τέλος, λειτουργεί πωλητήριο με αναπαραγωγές – αντίγραφα έργων της συλλογής, κάρτες, βιβλία τέχνης, διάφορα αντικείμενα διακοσμητικά και χρηστικά με αποτυπώσεις έργων (παζλ, μπλούζες, κύπελλα, κα).

Στους στόχους και τις δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα εντάσσονται ποικίλες και πολύμορφες δραστηριότητες, όπως συνεργασία με Μουσεία, Πινακοθήκες, Πνευματικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκθέσεις παραγωγές – μετακλήσεις καλλιτεχνών, ημερίδες – συνέδρια ιστορίας της Τέχνης, διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας εκδοτικής δραστηριότητας, συνάντηση γλυπτών αδελφοποιημένων πόλεων, συμπόσιο εφαρμοσμένων τεχνών, συνάντηση δημοτικών εργαστηρίων ζωγραφικής από διάφορες πόλεις, Biennale νέων καλλιτεχνών.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα φιλοδοξεί και σχεδιάζει να αποτελέσει σημείο κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής, να διευρύνει τον ορίζοντα προσδοκίας του κοινού, αφυπνίζοντας τους πολίτες με νέους τρόπους συμμετοχής και διασύνδεσης, συμβάλλοντας, κατά συνέπεια, στην πολιτισμική ανέλιξη της Λάρισας, συνιστώντας την πόλο διεθνούς εμβέλειας.

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

25-02-2017 11:00

Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν προβολών βραβευμένων κινηματογραφικών έργων για παιδιά στο χώρο της Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Μια Κυριακή στο μουσείο...αλλιώς!». Το πρόγραμμα, που εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο, έχει σαν στόχο την παρουσίαση, με ελεύθερη είσοδο, στα παιδιά της πόλης ταινιών υψηλής ποιότητας, που έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ και θεματογραφούν όψεις της παιδικής ηλικίας, ώστε η επαφή με το μουσείο να βιώνεται με έναν εναλλακτικό τρόπο.

Την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 11:30 θα προβληθεί η κινέζικη ταινία «Ο βασιλιάς των μασκών», κατάλληλη για παιδιά από 9 ετών.

Διαβάστε περισσότερα …

27-01-2017 11:00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «FASHION NOW»

Την Κυριακή στις 29 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 μ.μ. «ζωντανεύει» ξανά η έκθεση «Fashion Now» στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Το Θεσσαλικό μπαλέτο πλαισιώνει την έκθεση με την εντυπωσιακή χορογραφία “Vogue”, μεταφέροντας στο κοινό την αίσθηση μιας φωτογράφισης μόδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η χορογραφία φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου, Γκες Μίχωφ.

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso