Εκπαιδευτική δράση «Τέχνης γυρίσματα»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα συνεργάζονται στη δράση «Τέχνης γυρίσματα», για το σχολικό έτος 2017-2018. Η εκπαιδευτική δράση αποσκοπεί στη βιωματική γνωριμία των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών των σχολείων μας με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα και σε συμμετοχή μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους στην εκστρατεία ανάδειξης της νέας έκθεσης της Πινακοθήκης με τη δημιουργία βίντεο, ραδιοφωνικών μηνυμάτων, αφίσας.

Με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές, συνδιαμορφώθηκε από καθηγητές της εκπαιδευτικής κοινότητας της Δ.Δ.Ε. Λάρισας και τους ειδικούς συνεργάτες της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα (ιστορικούς τέχνης, μουσειοπαιδαγωγούς, εικαστικούς) η εκπαιδευτική δράση «Τέχνης γυρίσματα». Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα λάβουν μέρος σε εισαγωγική επιμόρφωση και δύο βιωματικά εργαστήρια με περιεχόμενο μεθόδους, τεχνικές και προτάσεις που θα αξιοποιηθούν στη διδακτική πράξη και τη δημιουργία υλικού προβολής της Συλλογής Κατσίγρα. Οι μαθητές/ μαθήτριες που θα λάβουν μέρος στη δράση «Τέχνης γυρίσματα» θα συμμετάσχουν σε στοχευμένη περιήγηση τόσο στη μόνιμη Συλλογή έργων όσο και στον χώρο της Πινακοθήκης ευρύτερα. Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους θα συμμετάσχουν σε ενέργειες προβολής της Δημοτικής Πινακοθήκης ενόψει της επανέκθεσης της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν προϊόντα παραγωγής λόγου, εικόνας ή οπτικοακουστικού υλικού.

Πληροφορίες: Τσίγκα Ζέτα, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τηλ.2414400024 και mail@dide.lar.sch.gr

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιώνοντας την ‘παρουσία’» στο πλαίσιο της έκθεσης «ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑΣ (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής ‘παρουσίας’»

Στο πλαίσιο της έκθεσης «ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑΣ (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής ‘παρουσίας’» θα υλοποιηθεί μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Βιώνοντας την ‘παρουσία’» για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων.

 Ο Λουκάς Βενετούλιας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Νεοελληνικής Τέχνης. Ακολουθώντας τον κριτικό ρεαλισμό απογυμνώνει εκούσια τα έργα του από την όποια επιτηδευμένη ζωγραφική «μαστοριά» για να αποδώσει την ουσία του εικονιζόμενου θέματος. Μέσα από τα αστικά τοπία, κυρίως της σύγχρονής του Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτεται η αληθινή σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ένα περιβάλλον το οποίο τελικά επικρατεί της ανθρώπινης ύπαρξης, επιτρέποντας μονάχα σε κάποια ίχνη της να βρουν διέξοδο στη ζωγραφική επιφάνεια.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητές σχολικών τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου θα συμμετέχουν σε σε μία προσπάθεια βαθύτερης κατανοήσης διαχρονικών αξιών και δυνατοτήτων της τέχνης. Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση των έργων του Βενετούλια οι μαθητές θα κληθούν να εντοπίσουν πώς η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον στο οποίο ζει, αντανακλάται στο έργο του ζωγράφου.

Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ημερομηνίες και κρατήσεις: τηλ. 2410621205, καθημερινές 10:00-12:00 κ. Χριστάκης.

Σχεδιασμός: Α. Γκούνη, Μ. Γούλα, Α. Διαμαντή, Ε. Ζανέτα, Δ. Ρασάικου, Γ. Χριστάκης.

Υλοποίηση: Γιάννης Χριστάκης.

email: dplarisas@yahoo.gr

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βλέπω – Παρατηρώ – Μαθαίνω - Θαυμάζω Θαυμάζοντας ένα έργο Τέχνης της Μόνιμης Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα

Ξεκινάει από 1 Νοεμβρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βλέπω – παρατηρώ – Μαθαίνω - Θαυμάζω, Θαυμάζοντας ένα έργο Τέχνης της Μόνιμης Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βασικούς άξονες την προσωπογραφία και την τοπιογραφία.

Οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με το χώρο του Μουσείου, η γνωριμία με τα έργα τέχνης της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, η σύνδεση εικαστικών ρευμάτων όπως της Σχολής του Μοναχού με σύγχρονα εικαστικά ρεύματα, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των μαθητών και η δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων τους. Οι μαθητές θα γνωρίσουν κάποια από τα πιο σημαντικά έργα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, την Προσωπογραφία του Κ. Μελά του Νικηφόρου Λύτρα, την Σπάρτη του Κ. Μαλέα και την Πολιτεία του Α. Αστεριάδη μέσω της “περιήγησις” τους στους χώρους της Μόνιμης Συλλογής και του ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού φυλλαδίου. Βασική επιδίωξη επίσης είναι η επίσκεψη στο Μουσείο να είναι μία ευχάριστη εμπειρία και να αποτελέσει την αφορμή για δραστηριότητες στη τάξη του σχολείου.

Ημερομηνίες υλοποίησης: 1 Νοεμβρίου 2017 – 2 Ιουνίου 2018, Δευτέρα με Παρασκευή

Ώρες υλοποίησης: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 12:00

Κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 12:00 τηλ. 2410-621205

Σχεδιασμός/Yλοποίηση: Γ. Χριστάκης – Ιστορικός Τέχνης/Εικαστικός 

Ανοιχτό εργαστήριο τέχνης & θεωρίας "Γένεσις Νεών"

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Γένεσις Νεών" του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό εργαστήριο τέχνης & θεωρίας από τον ίδιο τον εικαστικό την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2017 στις 7.30 μ.μ. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες με βασικές γνώσεις σχεδίου και ιστορίας της τέχνης.Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα μπλόκ ακουαρέλας και μολύβια σχεδίου.

Πληροφορίες & τηλέφωνο για κρατήσεις: 2410-672499 και στο info@katsigrasmuseum.gr

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πριν από πολλά, πολλά χρόνια..."

Ανοιχτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 3+ διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 11:30 στο πλαίσιο της έκθεσης "Πολιτεία: Μία βιωματική-διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά...".

Στην έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβρη στην Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 με τίτλο «Πόλε(ι)ς», παρουσιάζονται είκοσι τρία έργα σύγχρονων δημιουργών από την Θεσσαλία. Οι καλλιτέχνες δούλεψαν το θέμα μέσα από έναν βιωματικό και διαλεκτικό διάλογο με το εμβληματικό έργο του Αγήνορα Αστεριάδη «Πολιτεία».

Κατά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πριν από πολλά, πολλά χρόνια...» τα έργα της έκθεσης ζωντανεύουν με την χρήση της αφήγησης και του μουσειακού θεάτρου, δημιουργώντας εναλλακτικές διαδρομές ψυχαγωγίας και μάθησης. Η πόλη παρουσιάζεται μέσα από θρύλους, παραδόσεις και λαϊκές ιστορίες, ώστε οι αφηγηματικές δυνατότητες του χώρου μεγαλώνουν και η μουσειακή εμπειρία των παιδιών διευρύνεται με έναν εναλλακτικό τρόπο. Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την «Πολιτεία» του Αστεριάδη και τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης, μέσα από την ιστορία της Σαλαμπριάς που την ’κρύψαν οι νεράιδες στα κατάβαθα της γης· την περιπέτεια τριών αδερφών που γύρευαν τη μάνα τους· τον παροιμιώδη έρωτα του Λίγκου και της Πίνδου, αλλά και την ιστορία μιας πανέμορφης νύμφης που οι αρχαίοι κάτοικοι την έλεγαν Λάρισα. Ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά, να παίξουν με αντικείμενα της έκθεσης και να απολαύσουν σύγχρονες και παλιές εκδοχές της πόλης.

Σχεδιασμός/υλοποίηση:Κρυσταλλία Μακατού

Είσοδος ελεύθερη.

Μουσειοσκευή Art Express!

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει έναν πρωτοποριακό τρόπο επαφής και γνωριμίας των μαθητών του Δημοτικού με τα έργα του Μουσείου και πιο συγκεκριμένα με τη Νεοελληνική Τέχνη (μέσα 19ου – μέσα 20ου αιώνα) μέσω της Μουσειοσκευής Art Express!

Η “βαλίτσα Art Express” θα “ταξιδεύει” στα Δημοτικά σχολεία της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής με σκοπό ο εκάστοτε εκπαιδευτικός να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τους όρους της προσωπογραφίας, της τοπιογραφίας και της νεκρής φύσης,να ενισχύσει μέσω των προτεινόμενων δραστηριοτήτων την ανάπτυξη της παρατηρητικότητας,της κριτικής σκέψης και της συνεργασίας καθώς και να τους αναλύσει τεχνικές της ζωγραφικής αλλά και να ψυχαγωγήσει μαθαίνοντας!

Η Μουσειοσκευή περιλαμβάνει μουσειοπαιδαγωγικό υλικό των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα όπως “Το κορίτσι με τις γαλοπούλες” 1925-30 του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (1881-1955).Το υλικό της αποτελείται από πίνακες των έργων,κάρτες ερωτήσεων και παζλ βασισμένα στα έργα. Στο μικρό καβαλέτο ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να τοποθετεί τους πίνακες και να δημιουργεί μια μικρή Πινακοθήκη στον χώρο της σχολικής τάξης. Η Μουσειοσκευή συνοδεύεται από ειδικό έντυπο για τον εκπαιδευτικό και ειδικό έντυπο προτάσεων δραστηριοτήτων για τους μαθητές. Θα δανείζεται με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού μέχρι δύο εβδομάδες δωρεάν.

Βασικός σκοπός της Μουσειοσκευής Art Express είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μαθητές απομακρυσμένων σχολείων που δεν μπορούν να επισκεφτούν την Πινακοθήκη να έρθουν σε επαφή με διαδραστικό τρόπο με τη Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα. Εκτός αυτού η Μουσειοσκευή μπορεί να προετοιμάσει και να συμπληρώσει την μουσειακή επίσκεψη και εμπειρία στην Πινακοθήκη των μικρών επισκεπτών των σχολείων.

Συντελεστές Μουσειοσκευής

Σύλληψη - σχεδιασμός: Ζανέτα Ελένη / Μουσειοπαιδαγωγός

Υλοποίηση: Γκούνη Αθανασία / ξεναγός, Γούλα Μαρίνα / εικαστικός, Διαμαντή Άρτεμις / εικαστικός, Ζαρνάβαλου Στέλλα / ιστορικός, Ρασάικου Δήμητρα / εικαστικός 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Προσεγγίζοντας τα Θεσσαλικά Τοπία μέσω των Κωδίκων Νερών"

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα πραγματοποιήσει μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο Προσεγγίζοντας τα Θεσσαλικά Τοπία μέσω των Κωδίκων Νερών με αφορμή το έργο της Γλύπτριας Αστικού Τοπίου Νέλλας Γκόλαντα «Γλυπτός Ποταμός» - Αναπτύσσοντας Κώδικες Νερών στο κέντρο της πόλης της Λάρισας»με το έργο συνολικού σχεδιασμού των δύο Κεντρικών Πλατειών, Ταχυδρομείου και Κεντρικής και του περιβάλλοντος πεζόδρομου του υπό αποκάλυψη μεγαλειώδους Αρχαίου Θεάτρου του 3ου αι. π.Χστη πόλη της Λάρισαςπου έτυχε ιδιαίτερης προβολής στη 15ηBiennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2016. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εστιάζεται στη δύναμη της μεγάλης διαδρομής της ροής του Πηνειού μέσα από τα Θεσσαλικά πεδία, τους πρόποδες του ιστορικού Ολύμπου και Κισσάβου και μέσω της μυθικής κοιλάδας των Τεμπών καταλήγει στο Αιγαίο, παρασύροντας και γονιμοποιώντας συνειρμούς σχέσεων με το ευρύτερο φυσικό, ιστορικό και ανθρωπογενές τοπίο.

Ο «Γλυπτός Ποταμός» - Αναπτύσσοντας Κώδικες Νερών στο κέντρο της πόλης της Λάρισας» αποτέλεσε και τη μοναδική ελληνική συμμετοχή για το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Τοπίου για το 2016-2017, του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την Απόφαση CM/Res (2017)18 αναγνωρίστηκε από την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως τμήμα του Θεσμού του Βραβείου Τοπίου που έχει σχέση με τα τοπία σε συνδυασμό με την καθημερινότητα των σύγχρονων πόλεων.

Το πρόγραμμα με τη συμμετοχή της ίδιας της Νέλλας Γκόλαντα θα ξεκινά με την προβολή του βίντεο της υποψηφιότητας και τις προσεγγίσεις στο πλούτο των διαφόρων ορεινών και πεδινών ποιοτήτων των Θεσσαλικών τοπίων, και θα ολοκληρώνεται με δραστηριότητες,παιχνίδια ερωτήσεων κλπ, με σκοπό την κατανόηση της αξίας των ροών του Πηνειού.

Ημερομηνίες: Τρίτη 24 Οκτωβρίου, Τρίτη 31 Οκτωβρίου,Τρίτη 7 Νοεμβρίου,Τρίτη 14 Νοεμβρίου,Τρίτη 21 Νοεμβρίου,Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Σχεδιασμός/υλοποίηση:Ν. Γκόλαντα, Α.Γκούνη, Μ.Γούλα, Α.Διαμαντή, Ε.Ζανέτα, Δ.Ρασάικου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πόλ(ε)ις"

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ’’Μία βιωματική-διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά…”.Η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στις Ημέρες Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής κληρονομιάς 2017 του Υπουργείου Πολιτισμού, με τον τίτλο Πόλ(ε)ις, είναι μια ομαδική έκθεση καλλιτεχνών από το θεσσαλικό χώρο, οι οποίοι δούλεψαν το θέμα μέσα από ένα βιωματικό και διαλεκτικό διάλογο με το εμβληματικό έργο του γνωστού Λαρισαίου ζωγράφου Αγήνορα Αστεριάδη Πολιτεία, ζωγραφισμένο το 1969.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης Πόλ(ε)ις που εγκαινιάζεται 24/09 και θα διαρκέσει έως 24/10, με έργα είκοσι-τριών σύγχρονων καλλιτεχνών εν δράσει, οι σχολικές τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν έννοιες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και να συνεχίσουν τον εικαστικό διάλογο με το έργο του Αγήνορα Αστεριάδη προσθέτοντας το δικό τους κομμάτι στην Πολιτεία του.
Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την θεωρητική προσέγγιση και ανάλυση των έργων της έκθεση και την σύνδεσής τους με την ιστορική συνέχεια της έννοιας πόλης και του τρίπτυχου πόλη,πολίτης,πολιτισμός και καταλήγει στη διαδραστική συμμετοχή των μαθητών στην επιτραπέζια απεικόνιση της Πολιτείας με το να εντάσσουν το δικό τους κομμάτι της Λάρισας στην Πολιτεία του Αστεριάδη.

Ελεύθερη συμμετοχή

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Α. Γκούνη, Μ. Γούλα, Α. Διαμαντή, Ε. Ζανέτα, Δ. Ρασάικου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Καλοκαίρι στην Πινακοθήκη!"

Καλοκαίρι στην Πινακοθήκη 2017!

Ανοιχτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μικρούς επισκέπτες του μουσείου!Με κοινό παρανομαστή την σύγχρονη νεοελληνική τέχνη η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει διάφορες εκφάνσεις της σύγχρονης ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής υιοθετώντας ενημερωμένες πρακτικές και εκπαιδευτικά προγράμματα με βιωματική προσέγγιση από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της.

Τα πάντα ρεī...! Στο πλαίσιο της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης 3 γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής, με έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν απλές έννοιες της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και να προσπαθήσουν να στήσουν οι ίδιοι τη δική τους έκθεση μέσα από το διαδραστικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα.

Κατά την δημιουργική απασχόληση των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα οι συνοδοί των παιδιών θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εκθέσεις του μουσείου, να αγοράσουν ιδιαίτερα αντικείμενα με την υπογραφή της Πινακοθήκης από το Πωλητήριο ή... απλώς να απολαύσουν τον καφέ τους στον δροσερό χώρο του μπαρ του μουσείου!

Ηλικίες παιδιών:6 έως 12 χρονών.

Ιούλιος - Αύγουστος 2017.

Είσοδος ελεύθερη.

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Α. Γκούνη, Μ. Γούλα, Α. Διαμαντή, Ε. Ζανέτα, Δ. Ρασάικου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το μουσείο των Θαυμάτων» για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα».

sylloghalphabank

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το προσωπικό του μουσείου για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να εξοικειωθούν με την σύγχρονη τέχνη, ενώ παράλληλα να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

Θα συζητήσουν για τις συλλογές, τις ιδιωτικές και τις δημόσιες, για το ταξίδι ενός έργου τέχνης από το δημιουργό του στον συλλέκτη, κ έπειτα στον εκθεσιακό χώρο.

Μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση  κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα μπουν στην διαδικασία σκέψης και προβληματισμού, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να εκφραστούν, ενώ θα μάθουν να προσεγγίζουν και να ερμηνεύουν σύγχρονα έργα τέχνης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το μουσείο των Θαυμάτων» αποτελείται από δύο φάσεις. Αρχικά οι μαθητές θα ξεναγηθούν στο χώρο της περιοδικής έκθεσης. Στη δεύτερη φάση υπό την καθοδήγηση του προσωπικού του μουσείου, θα εμπνευστούν από τον πίνακα: Στην αυλή των θαυμάτων, 1956  του Γιάννη Γαϊτη, και θα δημιουργήσουν το δικό τους έργο σύγχρονης τέχνης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα».

Στην έκθεση με έργα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank παρουσιάζονται σαράντα εννέα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που χρονολογούνται από το 1950 έως σήμερα και σκιαγραφούν την εξέλιξη της σύγχρονης νεοελληνικής τέχνης σε μία περίοδο με μεγάλες ανατροπές.

(για μαθητές όλων των τάξεων ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Από 14/3/2017 έως 28/4/2017. Ώρες υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00

Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: τηλ. 2410621205

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Ι. Χριστάκης-Α. Καψάλη

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορίες από ξύλο καρυδιάς» για τα νήπια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων

epiplasliman

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για πολύ μικρά παιδιά. Πρόκειται για δράση που σχεδιάστηκε ειδικά και απευθύνεται στοχευμένα στα νήπια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για οργανωμένες επισκέψεις των παιδιών, με σκοπό την επαφή τους με το μουσείο με έναν εναλλακτικό τρόπο. Ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι η παιγνιώδης γνωριμία των νηπίων με τα έπιπλα Σλήμαν ως μουσειακά εκθέματα και η βιωματική μάθηση στο μουσειακό περιβάλλον ως ανοιχτό χώρο εμπειρίας και δημιουργικότητας. Τη Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. θα επισκεφτούν παιδιά του 1ου, 2ου, 4ου, 5ου, 6ου, 7ου, 10ου, 13ου, 16ου, 17ου και 25ου των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίες από ξύλο καρυδιάς» παρουσιάζει στα παιδιά τα έπιπλα Σλήμαν που ανήκουν στη Συλλογή Κατσίγρα και κληροδοτήθηκαν στο μουσείο το 1998. Πρόκειται για τα ανεκτίμητης αξίας έπιπλα γραφείου του σπουδαίου Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, καμωμένα από ξύλο καρυδιάς και αντιπροσωπευτικά του αισθητικού κινήματος του νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα. Τα έπιπλα γραφείου σχεδίασε για τον Σλήμαν το 1881 ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλερ. Αυτά το 1955 περιήλθαν στην κατοχή του αείμνηστου Γεωργίου Κατσίγρα, όταν τα αγόρασε από έναν παλαιοπώλη στην Αθήνα, και τα χρησιμοποίησε κατόπιν ο ίδιος στην κλινική και έπειτα στο ιατρείο του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Κατά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι «ιστορίες από ξύλο καρυδιάς» ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών με τη χρήση του kamishibai («θέατρο από χαρτί»), της αλληλεπιδραστικής εξιστόρησης και της παραδοσιακής προφορικής αφήγησης. Για πρώτη φορά, γύρω από τα έπιπλα Σλήμαν ένας ολόκληρος κόσμος ξεδιπλώνεται μέσα από την αλληλουχία των εικόνων στη σκηνή του kamishibai: η φιλία μεταξύ δύο σπουδαίων ανδρών, σημαντικά κτίρια των Αθηνών, ένας γιατρός συλλέκτης, η ιστορία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ.ά., ενόσω παρουσιάζονται οι βίοι και τα έργα των Ε. Σλήμαν, Ε. Τσίλερ και Γ. Κατσίγρα.

Τι είναι τα έπιπλα Σλήμαν; Γιατί τα λέμε έτσι; Πώς βρέθηκαν στο μουσείο; Τι μπορεί να συνδέει έναν αρχαιολόγο και έναν αρχιτέκτονα από τη Γερμανία με έναν γιατρό από τη Λάρισα; Αν είχαν φωνή τα έπιπλα τι θα μας λέγαν;

Σχεδιασμός-εμψύχωση Κρυσταλλία Μακατού.

Ημερομηνίες υλοποίησης: από Μάρτιο έως Μάιο 2017

Αριθμός νηπίων: δύο γκρουπ των 25

Ώρες υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος: 10:00-11:30

Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στο πλαίσιο της έκθεσης «9 Ρώσικες Ιστορίες»

monimhsyllogh

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το προσωπικό του μουσείου και προσαρμόζεται στις ηλικιακές ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να εξοικειωθούν με την σύγχρονη τέχνη και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση  κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα μπουν στην διαδικασία σκέψης και προβληματισμού, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να εκφραστούν, ενώ θα μάθουν να προσεγγίζουν και να ερμηνεύουν σύγχρονα έργα τέχνης. Υλοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες» που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, για τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας μαζί με το Διαχρονικό Μουσείο και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

 Ημερομηνίες υλοποίησης:

Τρίτη 8-11-2016 έως Παρασκευή 18-11-2016

 Αριθμός μαθητών: 30 (Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού, Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου, Α’-Β’-Γ’ Λυκείου)

 Ώρες υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος:

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00

 Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: τηλ. 2410671176

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στη συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα «Βλέπω – Παρατηρώ – Μαθαίνω»

monimhsyllogh

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με βασικούς άξονες την προσωπογραφία και την τοπιογραφία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι ξεναγήσεις προσαρμόζονται στις ηλικιακές ομάδες λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους. Οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα έργα της μόνιμης συλλογής του Γεώργιου Κατσίγρα, την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής από τον ακαδημαϊσμό της σχολής του Μονάχου στα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα.

Ημερομηνίες υλοποίησης:

Τρίτη 24-1-2017 έως Παρασκευή 2-6-2017

Αριθμός μαθητών: 30 (για μαθητές όλων των τάξεων ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ)

Ώρες υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος:

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00

Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: τηλ. 2410671176

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-Workshop για την προσωπογραφία με αφορμή την έκθεση «Πρόσωπα της Λάρισας»

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων υλοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Πρόσωπα της Λάρισας» που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση από την ίδια την ζωγράφο Γεωργία Μπλιάτσου και να γνωρίσουν μέσα από την τέχνη σύγχρονους Λαρισαίους δημιουργούς των γραμμάτων και των τεχνών· να έρθουν σε γνωριμία με έναν εναλλακτικό τρόπο με το πολιτιστικό-πνευματικό δυναμικό της πόλης και να συζητήσουν για τα επαγγέλματα· να συζητήσουν για τις αρχές της προσωπογραφίας (τι βλέπουμε σε ένα πορτρέτο, εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά, πώς ‘κτίζεται’ και πώς ‘διαβάζεται’ κτλ)· με αφορμή τον κατάλογο της έκθεσης να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της έρευνας για τη δημιουργία ενός βιβλίου (καταγραφή υλικού, δόμηση, απεικόνιση κτλ)· να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς μία ζωγράφο, να συζητήσουν για τη διαδικασία διοργάνωσης μιας έκθεσης ζωγραφικής· να εφαρμόσουν όλα τα παραπάνω δια ζώσης μέσα από τη ζωγραφική διαδικασία ενός πορτρέτου αλλά και περαιτέρω στη σχολική πράξη.

Ημερομηνίες υλοποίησης:

Δευτέρα 10-10-2016 έως Τρίτη 18-10-2016

Δευτέρα 24-10-2016 έως Τετάρτη 30-11-2016

Αριθμός μαθητών: 30 (Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού, Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου)

Ώρες υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος:

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00, 18:00-21:00

Σάββατο, Κυριακή: 10:00-14:00

Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: τηλ. 2410671176


Εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται για σχολικές ομάδες στο πλαίσιο των προσωρινών εκθέσεων.

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

20-02-2018 07:51

Την Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – ΜουσείουΓ.Ι. Κατσίγρα και στο πλαίσιο του προγράμματος Το Σινεμά των Εκαστικών: Αγωνία και Έκσταση, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Διαστάσεις ψυχανάλυσης και κινηματογράφου στο έργο του Ιερώνυμου Μπος».

Διαβάστε περισσότερα …

02-02-2018 10:26

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έχοντας ως βασικό σκοπό και στόχο τη διάδοση των εικαστικών τεχνών αλλά και τη συνεργασία, την αξιοποίηση και την προβολή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικούαπευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε νέους Θεσσαλούς εικαστικούς, πτυχιούχους Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ατομική έκθεση με επιμέλεια στο αίθριο του πρώτου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, να αποστείλουν φωτογραφικό υλικό των έργων τους και το βιογραφικό τους στο e-mail: info@katsigrasmuseum.gr

Πληροφορίες: 2410-672499

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso