Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το μουσείο των Θαυμάτων» για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα».

sylloghalphabank

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το προσωπικό του μουσείου για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να εξοικειωθούν με την σύγχρονη τέχνη, ενώ παράλληλα να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

Θα συζητήσουν για τις συλλογές, τις ιδιωτικές και τις δημόσιες, για το ταξίδι ενός έργου τέχνης από το δημιουργό του στον συλλέκτη, κ έπειτα στον εκθεσιακό χώρο.

Μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση  κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα μπουν στην διαδικασία σκέψης και προβληματισμού, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να εκφραστούν, ενώ θα μάθουν να προσεγγίζουν και να ερμηνεύουν σύγχρονα έργα τέχνης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το μουσείο των Θαυμάτων» αποτελείται από δύο φάσεις. Αρχικά οι μαθητές θα ξεναγηθούν στο χώρο της περιοδικής έκθεσης. Στη δεύτερη φάση υπό την καθοδήγηση του προσωπικού του μουσείου, θα εμπνευστούν από τον πίνακα: Στην αυλή των θαυμάτων, 1956  του Γιάννη Γαϊτη, και θα δημιουργήσουν το δικό τους έργο σύγχρονης τέχνης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα».

Στην έκθεση με έργα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank παρουσιάζονται σαράντα εννέα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που χρονολογούνται από το 1950 έως σήμερα και σκιαγραφούν την εξέλιξη της σύγχρονης νεοελληνικής τέχνης σε μία περίοδο με μεγάλες ανατροπές.

(για μαθητές όλων των τάξεων ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Από 14/3/2017 έως 28/4/2017. Ώρες υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00

Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: τηλ. 2410621205

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Ι. Χριστάκης-Α. Καψάλη

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορίες από ξύλο καρυδιάς» για τα νήπια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων

epiplasliman

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για πολύ μικρά παιδιά. Πρόκειται για δράση που σχεδιάστηκε ειδικά και απευθύνεται στοχευμένα στα νήπια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για οργανωμένες επισκέψεις των παιδιών, με σκοπό την επαφή τους με το μουσείο με έναν εναλλακτικό τρόπο. Ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι η παιγνιώδης γνωριμία των νηπίων με τα έπιπλα Σλήμαν ως μουσειακά εκθέματα και η βιωματική μάθηση στο μουσειακό περιβάλλον ως ανοιχτό χώρο εμπειρίας και δημιουργικότητας. Τη Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. θα επισκεφτούν παιδιά του 1ου, 2ου, 4ου, 5ου, 6ου, 7ου, 10ου, 13ου, 16ου, 17ου και 25ου των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίες από ξύλο καρυδιάς» παρουσιάζει στα παιδιά τα έπιπλα Σλήμαν που ανήκουν στη Συλλογή Κατσίγρα και κληροδοτήθηκαν στο μουσείο το 1998. Πρόκειται για τα ανεκτίμητης αξίας έπιπλα γραφείου του σπουδαίου Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, καμωμένα από ξύλο καρυδιάς και αντιπροσωπευτικά του αισθητικού κινήματος του νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα. Τα έπιπλα γραφείου σχεδίασε για τον Σλήμαν το 1881 ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλερ. Αυτά το 1955 περιήλθαν στην κατοχή του αείμνηστου Γεωργίου Κατσίγρα, όταν τα αγόρασε από έναν παλαιοπώλη στην Αθήνα, και τα χρησιμοποίησε κατόπιν ο ίδιος στην κλινική και έπειτα στο ιατρείο του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Κατά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι «ιστορίες από ξύλο καρυδιάς» ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών με τη χρήση του kamishibai («θέατρο από χαρτί»), της αλληλεπιδραστικής εξιστόρησης και της παραδοσιακής προφορικής αφήγησης. Για πρώτη φορά, γύρω από τα έπιπλα Σλήμαν ένας ολόκληρος κόσμος ξεδιπλώνεται μέσα από την αλληλουχία των εικόνων στη σκηνή του kamishibai: η φιλία μεταξύ δύο σπουδαίων ανδρών, σημαντικά κτίρια των Αθηνών, ένας γιατρός συλλέκτης, η ιστορία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ.ά., ενόσω παρουσιάζονται οι βίοι και τα έργα των Ε. Σλήμαν, Ε. Τσίλερ και Γ. Κατσίγρα.

Τι είναι τα έπιπλα Σλήμαν; Γιατί τα λέμε έτσι; Πώς βρέθηκαν στο μουσείο; Τι μπορεί να συνδέει έναν αρχαιολόγο και έναν αρχιτέκτονα από τη Γερμανία με έναν γιατρό από τη Λάρισα; Αν είχαν φωνή τα έπιπλα τι θα μας λέγαν;

Σχεδιασμός-εμψύχωση Κρυσταλλία Μακατού.

Ημερομηνίες υλοποίησης: από Μάρτιο έως Μάιο 2017

Αριθμός νηπίων: δύο γκρουπ των 25

Ώρες υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος: 10:00-11:30

Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στο πλαίσιο της έκθεσης «9 Ρώσικες Ιστορίες»

monimhsyllogh

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το προσωπικό του μουσείου και προσαρμόζεται στις ηλικιακές ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να εξοικειωθούν με την σύγχρονη τέχνη και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση  κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα μπουν στην διαδικασία σκέψης και προβληματισμού, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να εκφραστούν, ενώ θα μάθουν να προσεγγίζουν και να ερμηνεύουν σύγχρονα έργα τέχνης. Υλοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες» που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, για τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας μαζί με το Διαχρονικό Μουσείο και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

 Ημερομηνίες υλοποίησης:

Τρίτη 8-11-2016 έως Παρασκευή 18-11-2016

 Αριθμός μαθητών: 30 (Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού, Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου, Α’-Β’-Γ’ Λυκείου)

 Ώρες υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος:

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00

 Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: τηλ. 2410671176

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στη συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα «Βλέπω – Παρατηρώ – Μαθαίνω»

monimhsyllogh

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με βασικούς άξονες την προσωπογραφία και την τοπιογραφία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι ξεναγήσεις προσαρμόζονται στις ηλικιακές ομάδες λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους. Οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα έργα της μόνιμης συλλογής του Γεώργιου Κατσίγρα, την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής από τον ακαδημαϊσμό της σχολής του Μονάχου στα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα.

Ημερομηνίες υλοποίησης:

Τρίτη 24-1-2017 έως Παρασκευή 2-6-2017

Αριθμός μαθητών: 30 (για μαθητές όλων των τάξεων ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ)

Ώρες υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος:

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00

Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: τηλ. 2410671176

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-Workshop για την προσωπογραφία με αφορμή την έκθεση «Πρόσωπα της Λάρισας»

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων υλοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Πρόσωπα της Λάρισας» που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση από την ίδια την ζωγράφο Γεωργία Μπλιάτσου και να γνωρίσουν μέσα από την τέχνη σύγχρονους Λαρισαίους δημιουργούς των γραμμάτων και των τεχνών· να έρθουν σε γνωριμία με έναν εναλλακτικό τρόπο με το πολιτιστικό-πνευματικό δυναμικό της πόλης και να συζητήσουν για τα επαγγέλματα· να συζητήσουν για τις αρχές της προσωπογραφίας (τι βλέπουμε σε ένα πορτρέτο, εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά, πώς ‘κτίζεται’ και πώς ‘διαβάζεται’ κτλ)· με αφορμή τον κατάλογο της έκθεσης να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της έρευνας για τη δημιουργία ενός βιβλίου (καταγραφή υλικού, δόμηση, απεικόνιση κτλ)· να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς μία ζωγράφο, να συζητήσουν για τη διαδικασία διοργάνωσης μιας έκθεσης ζωγραφικής· να εφαρμόσουν όλα τα παραπάνω δια ζώσης μέσα από τη ζωγραφική διαδικασία ενός πορτρέτου αλλά και περαιτέρω στη σχολική πράξη.

Ημερομηνίες υλοποίησης:

Δευτέρα 10-10-2016 έως Τρίτη 18-10-2016

Δευτέρα 24-10-2016 έως Τετάρτη 30-11-2016

Αριθμός μαθητών: 30 (Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού, Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου)

Ώρες υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος:

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00, 18:00-21:00

Σάββατο, Κυριακή: 10:00-14:00

Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: τηλ. 2410671176


Εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται για σχολικές ομάδες στο πλαίσιο των προσωρινών εκθέσεων.

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

18-05-2017 11:00

Εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 7 το απόγευμα, στο αίθριο της Πινακοθήκης, η έκθεση παιδικής-εφηβικής ζωγραφικής και κεραμικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.
Φέτος η καθιερωμένη ετήσια έκθεση των μικρών μαθητών του Εργαστηρίου φέρει τον τίτλο «Το ταξίδι των χρωμάτων».

Διαβάστε περισσότερα …

29-04-2017 11:00

Λόγω της αυξημένης ζήτησης του κοινού, παράταση παίρνει η «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα», έως την Κυριακή 14 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Ανοιχτή ξενάγηση στο κοινό θα πραγματοποιηθεί από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ειρήνη Οράτη την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 20:00.

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso