Αίθριο

"30 χρόνια Ελεύθερο Εργαστήρι"

21 Φεβρουαρίου 2017 έως 26 Μαρτίου 2017

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, διοργανώνει αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του. Η έκθεση αυτή εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων, με τον τίτλο «30 χρόνια Ελεύθερο Εργαστήρι» που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2016 με το εικαστικό διήμερο «Φθινοπωρινές Πινελιές και Εργαστηρίων Θαύματα» με δράσεις αφιερωμένες στα τμήματα ενηλίκων του.
Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει 50 περίπου έργα, ενδεικτικά της πλούσιας συλλογής του Ελεύθερου Εργαστηρίου, αφού στην πολύχρονη πορεία του υποδέχθηκε χιλιάδες μαθητές. Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης, σημειώνει χαρακτηριστικά για την έκθεση: «Τα επιλεγμένα έργα διαφορετικών χρονολογιών που παρουσιάζονται στην έκθεση, αναφέρονται σε πολυσχιδείς θεματικούς άξονες και χρησιμοποιούν διαφορετικά πλαστικά ζωγραφικά και εφαρμοσμένα μέσα. Μιλώντας για τον εαυτό και τον κοντινό ή μακρινό άλλο, τον φίλο και την οικογένεια, την πόλη, την εξοχή και το περιβάλλον, την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα, τα ιστορικά γεγονότα και τις σύγχρονες συγκυρίες αλλά και για την ίδια την ομορφιά και την πολυτιμότητα της τέχνης και των διαφορετικών της τάσεων, παρουσιάζουν μια θαυμαστή εννοιολογική ωριμότητα και μια αξιοζήλευτη εικαστική αυτοτέλεια με σπάνια αισθητική ποιότητα και ανεξάντλητες δυνατότητες θέασης και ερμηνείας».
Όλα αυτά τα χρόνια το Ελεύθερο Εργαστήρι, πραγματώνει με τον καλύτερο τρόπο τον ιδρυτικό σκοπό του, να οργανώνει, δηλαδή, κάθε δημιουργική προσπάθεια των ανθρώπων που ασχολούνται με τις καλές τέχνες και αυτών που βρίσκουν ευχαρίστηση στην καλλιτεχνική δημιουργία. Επίκεντρο του Ελευθέρου Εργαστηρίου είναι το παιδί. Με άξονα την άποψη που θέλει το κάθε παιδί εικαστικά ανεπανάληπτο, δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που του επιτρέπουν να εκφραστεί με φαντασία, χωρίς το φόβο της απόρριψης. Οι κανόνες στην Τέχνη έχουν πολλούς τρόπους να εφαρμοστούν και το γεγονός αυτό προσδίδει στο παιδί μια αίσθηση ελευθερίας που δυστυχώς δεν τη συναντά εύκολα στην καθημερινότητά του.
Αρωγοί του παιδιού στη δημιουργική αυτή διαδικασία βρίσκονται οι καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου. Άλλοι με την πολύχρονη εμπειρία τους και άλλοι με τον νεανικό ενθουσιασμό τους (όλοι απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών) -μαθητές κάποιοι από αυτούς άλλοτε στο Εργαστήρι-, δημιουργούν το απαραίτητο περιβάλλον για να βρίσκει χώρο έκφρασης η παιδική φαντασία. Για τα παιδιά, εξάλλου, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Τέτσης «…φτάνει να ’χουν έναν καθοδηγητή-δάσκαλο- ή και κανέναν- που να μην αφήνει δικιά του σφραγίδα. Αρκεί μόνο ν’ αγγίζει με διάκριση μια χορδή που θα δώσει ώθηση να λειτουργήσει, δίχως περιορισμό η φαντασία».
Ταυτόχρονα με την εκπαιδευτική του διαδικασία, το Ελεύθερο Εργαστήρι όλα αυτά τα χρόνια διοργανώνει και συμμετέχει σε πολλές δράσεις, όπως: χριστουγεννιάτικες και αποκριάτικες παρεμβάσεις στην πόλη, σημαντική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Πηνειού, εκθέσεις όλων των τμημάτων του κ.ά. Επίσης, συμμετέχει και διακρίνεται σε διαγωνισμούς τόσο πανελλαδικής όσο και πανευρωπαϊκής εμβέλειας· σημαντικότερη από αυτές το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο, από τη μαθήτριά του Φυτιλή Χριστίνα, στο διαγωνισμό για τη «Σημαία της Γης», που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) τον Φεβρουάριο του 2005 στο πλαίσιο της εβδομάδας Γη και Διάστημα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιώσουν οι μικροί μαθητές του μουσικού εργαστηρίου «Νότες με Χρώμα», που θα αποδώσουν τραγούδια με τη δική τους ιδιαίτερη παιδική χάρη.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

Πίσω

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

25-02-2017 11:00

Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν προβολών βραβευμένων κινηματογραφικών έργων για παιδιά στο χώρο της Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Μια Κυριακή στο μουσείο...αλλιώς!». Το πρόγραμμα, που εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο, έχει σαν στόχο την παρουσίαση, με ελεύθερη είσοδο, στα παιδιά της πόλης ταινιών υψηλής ποιότητας, που έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ και θεματογραφούν όψεις της παιδικής ηλικίας, ώστε η επαφή με το μουσείο να βιώνεται με έναν εναλλακτικό τρόπο.

Την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 11:30 θα προβληθεί η κινέζικη ταινία «Ο βασιλιάς των μασκών», κατάλληλη για παιδιά από 9 ετών.

Διαβάστε περισσότερα …

27-01-2017 11:00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «FASHION NOW»

Την Κυριακή στις 29 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 μ.μ. «ζωντανεύει» ξανά η έκθεση «Fashion Now» στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Το Θεσσαλικό μπαλέτο πλαισιώνει την έκθεση με την εντυπωσιακή χορογραφία “Vogue”, μεταφέροντας στο κοινό την αίσθηση μιας φωτογράφισης μόδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η χορογραφία φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου, Γκες Μίχωφ.

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso