Αίθριο

ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ 1987-2017 αναδρομική έκθεση ζωγραφικής Νίκου Καλτσά

Εγκαίνια Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στις 7.00 μ.μ.

Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Καλτσά ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ1987-2017 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Ι. Γ. Κατσίγρα περιλαμβάνει μια σειρά από τα πιο αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά έργα του Νίκου Καλτσά από το 1987 μέχρι το 2017, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε φίλους και συνεργάτες του δημιουργού. 

Τα έργα που ανασύρονται από την αρχειοθήκη του Νίκου Καλτσά (ακριλικά, σχέδια, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μελάνη) ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν. Η ηθελημένη «παιδική περιέργεια», η απλότητα των σχεδίων, η ελευθερία στο σχεδιασμό, ο στοχασμός, η ποιοτική διάσταση, το πάθος για εξερεύνηση του βαθύτερου, η σύγκρουση με το ακραίο και ο συνεχής διάλογος είναι τα δομικά στοιχεία έκφρασης του Νίκου Καλτσά. Στις συνθέσεις του κυριαρχούν οι μορφές και οι φιγούρες, το παιχνίδι του χρώματος και του υλικού. Απεικονίζει εσωτερικές παρορμήσεις και ενδόμυχες σκέψεις δαμάζοντας τον μηδενικό κόσμο εξουσιάζοντας τον δίκαια με το υλικό και το θέμα του. Χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές και προσωπικό στυλ, τα έργα του αντιπροσωπεύουν φάσεις μιας οργανικής εξέλιξης, μιας πορείας από το Παρίσι ως τη Λάρισα, είναι αποτέλεσμα μιας πνευματικής πάλης.

Η ζωγραφική του μουσικά μοιάζει με σύνθεση, το μοτίβο της οποίας μπορεί πάντοτε να είναι σε ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Οι επιλογές του είναι τολμηρά ασύμμετρες αλλά τόσο άμεσες και ζωντανές. Στα μάτια του ένα ανεπιτήδευτο λεξιλόγιο με παραλλαγές, σημεία, στίγματα, ροές, σύμβολα, λάμψεις, αρμονίες, αντιστίξεις τόνων που πλησιάζουν προς τη μουσική σύνθεση.

Ο Νίκος Καλτσάς έχει βαθειά επίγνωση ότι ανήκει στο κοινωνικό σύνολο της πόλης, νοιώθει πολίτης της πόλης και των πόλεων που βημάτισε, αισθάνεται πολίτης του κόσμου, «συστήνει» και μας «συστήνεται» με φιγούρες, απλές, συμπαθείς, άγνωστες, τυχαίες.


Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2017 – 21 Ιανουαρίου 2017

Παράταση έκθεσης έως Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 

Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Συντονισμός έκθεσης: Αργύρης Γιουρούκης, Μαριάννα Καλτσά

Φωτογράφιση έργων: Παναγιώτης Δομούζης

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Πίσω

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

20-02-2018 07:51

Την Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – ΜουσείουΓ.Ι. Κατσίγρα και στο πλαίσιο του προγράμματος Το Σινεμά των Εκαστικών: Αγωνία και Έκσταση, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Διαστάσεις ψυχανάλυσης και κινηματογράφου στο έργο του Ιερώνυμου Μπος».

Διαβάστε περισσότερα …

02-02-2018 10:26

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έχοντας ως βασικό σκοπό και στόχο τη διάδοση των εικαστικών τεχνών αλλά και τη συνεργασία, την αξιοποίηση και την προβολή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικούαπευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε νέους Θεσσαλούς εικαστικούς, πτυχιούχους Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ατομική έκθεση με επιμέλεια στο αίθριο του πρώτου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, να αποστείλουν φωτογραφικό υλικό των έργων τους και το βιογραφικό τους στο e-mail: info@katsigrasmuseum.gr

Πληροφορίες: 2410-672499

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso